Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


COVID-19 PANDEMIJA
Mūsų nerimo ruduo: ar turime veiksmų planą sugrįšiančiam koronavirusui?
Agnė Piepaliūtė
BNS
Ar tęsis kaukių balius?.

Rusijos invazijos į Ukrainą sukeltas šokas ir žiniasklaidą užplūdęs naujienų iš karo fronto srautas, atrodo, „įveikė“ pandemiją Lietuvoje, nors vasario 24-ąją omikron atmainos sukelta banga dar tik leidosi žemyn. Vasarą COVID-19 iš tiesų atsitraukė – Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, birželio 9 d. ligoninėse buvo gydomi 79 pacientai, aštuoni – intensyviosios terapijos skyriuose. Gegužės 5-ąją nuo koronaviruso nemirė nė vienas žmogus, vėlesnėmis dienomis fiksuota ne daugiau kaip trys mirties atvejai ar nė vieno.

Tačiau ekspertai neabejoja, kad rudenį koronavirusas sugrįš mažesne ar didesne jėga. Jį pasitinkant kyla keletas esminių klausimų. Ar nesulauksime naujos, pavojingesnės atmainos? Ar sveikatos apsaugos sistema bus pasirengusi susitvarkyti su grįžusia pandemija? Kokią įtaką sudėtinga ekonomikos padėtis darytų pandemijos valdymo sprendimams ir galimiems ribojimams?

Tampa sezoninis

Vilniaus universiteto Biotechnologijos instituto profesorė Aurelija Žvirblienė teigė, kad jau rudens pradžioje sergančiųjų skaičius gali reikšmingai išaugti: „Akivaizdu, kad COVID-19 yra sezoninis virusas. Jo atvejų daugėti pradeda vasaros pabaigoje. Tikėtina, kad ir baigiantis šiam rugpjūčiui turėsime didėjančius skaičius, bet nebūtinai tai sukels ypatingą grėsmę dėl susidariusio kolektyvinio imuniteto ir ekspertų įgytos patirties. Valstybė per praėjusias bangas įgijo daug patirties, ligoninės aprūpintos deguonies aparatais, kita medicinine įranga, žinoma, kaip galima greitai mobilizuotis.“

2022 07 05 06:45
Spausdinti