Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, rugsėjo 19 d.


ATSAKAS RUSIJAI
NATO aktyvuoja gynybos planus
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Brisuelio
NATO
Jensas Stoltenbergas.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasmerkė Rusijos pradėtą agresiją prieš Ukrainą ir pranešė, kad Aljansas aktyvuoja savo gynybos planus.

„Rusija užpuolė Ukrainą, tai karas“, – ketvirtadienį vidurdienį Briuselyje NATO būstinėje pareiškė J. Stoltenbergas. Jis pridūrė, kad Rusijai tenka visa atsakomybė už tai ir už prarastas gyvybes.

„Raginame Rusiją tuoj pat nutraukti karo veiksmus, pasitraukti iš Ukrainos“, – sakė NATO generalinis sekretorius.

Jis dar kartą pakartojo, kad NATO išlieka vieninga ir vieno nario užpuolimas bus laikomas visų užpuolimu. Kartu J. Stoltenbergas pranešė, kad Aljansas nusprendė aktyvuoti gynybos planus.

„NATO nusprendė aktyvuoti gynybos planus. Tai leis dislokuoti NATO pajėgas ten, kur jos reikalingos“, – pareiškė jis. Planai suteikia kariškiams daugiau savarankiškumo ir galių dislokuoti karines pajėgas.

NATO generalinis sekretorius taip pat informavo, kad penktadienį įvyks NATO vadovų susitikimas.

„Rytoj sušaukiau nuotolinį NATO vadovų aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame bus aptarti tolesni veiksmai“, – pranešė J. Stoltenbergas.

Kiek anksčiau NATO oficialiame pareiškime pasmerkė Rusijos agresiją ir kartu pranešė, kad dislokuoja papildomas pajėgas Rytiniame flange.

„Rusijos veiksmai kelia rimtą grėsmę euroatlantiniam saugumui ir turės geostrateginių pasekmių. NATO ir toliau imsis visų būtinų priemonių, kad užtikrintų visų sąjungininkių saugumą ir gynybą. Rytinėje Aljanso dalyje dislokuojame papildomas gynybines sausumos ir oro pajėgas, taip pat papildomas jūrų pajėgas. Padidinome savo pajėgų pasirengimą reaguoti į visus nenumatytus atvejus“, – sakoma NATO pareiškime.

Jame taip pat priduriama, kad ketvirtadienį buvo surengtos konsultacijos pagal Vašingtono sutarties 4 straipsnį: „Atsižvelgdami į savo gynybos planus, skirtus apsaugoti visus sąjungininkus, nusprendėme imtis papildomų veiksmų, kad toliau stiprintume atgrasymą ir gynybą visame Aljanse. Mūsų priemonės yra ir išlieka prevencinės, proporcingos ir neeskaluojančios. Mūsų įsipareigojimas laikytis Vašingtono sutarties 5 straipsnio yra geležinis. Esame vieningi, kad gintume vieni kitus.“

2022 02 24 13:27
Spausdinti