Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


VALSTYBINIS TERORIZMAS
NATO: incidentai „Nord Stream“ dujotiekiuose – sabotažas
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix

NATO sąjungininkai ketvirtadienį vienareikšmiškai pareiškė, kad incidentai Baltijos jūrą kertančiuose dujotiekiuose „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ yra sabotažas.

„Didelį susirūpinimą kelia „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekių, nutiestų tarptautiniuose Baltijos jūros vandenyse, pažeidimai. Visa šiuo metu turima informacija rodo, kad tai tyčinių, neapgalvotų ir neatsakingų sabotažo veiksmų rezultatas. Dėl šių nuotėkių kyla pavojus laivybai ir daroma didelė žala aplinkai. Palaikome šiuo metu atliekamus tyrimus, kuriais siekiama nustatyti žalos kilmę“, – sakoma Aljanso pareiškime.

Kartu priduriama, kad sąjungininkai „įsipareigoja pasirengti, atgrasyti ir gintis nuo valstybinių ir nevalstybinių veikėjų prievartinio energijos ir kitų hibridinių taktikų naudojimo. Į bet kokį tyčinį išpuolį prieš Sąjungininkų ypatingos svarbos infrastruktūrą būtų reaguojama vieningai ir ryžtingai.“

Visa šiuo metu turima informacija rodo, kad tai tyčinių, neapgalvotų ir neatsakingų sabotažo veiksmų rezultatas.

„Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiai jungia Rusiją su Europa. Nors abu dujotiekiai neveikė, juose buvo dujų, kurios dėl nuotėkio veržiasi į paviršių Švedijos ir Danijos ekonominėse zonose. Švedijos seismologai prieš pat nuotėkį užregistravo du „didžiulius energijos išsiskyrimus“, kuriuos tikriausiai sukėlė sprogimai.

Po incidentų „Nord Stream“ Lietuva ėmėsi jau stiprinti Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalo apsaugą. Pasak už terminalo apsaugą atsakingo Viešojo saugumo tarnybos Klaipėdos dalinio vado Anatolijaus Didenkos, nuo šešių iki aštuonių padidintas objektą saugančių ginkluotų pareigūnų skaičius, taip pat suformuota visą parą veikianti 2–4 pareigūnų greitojo reagavimo grupė.


2022 09 29 13:31
Spausdinti