Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


EUROPOS AKTUALIJOS
Naujajai senajai Europos Komisijos vadovei – ir pagyros, ir raginimai sėsti už grotų
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
EP
Ursula von der Leyen.

65-erių dabartinė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen ketvirtadienį Strasbūre patvirtinta dar vienai kadencijai. 401 Europos Parlamento (EP) narys balsavo už ją. Viso balsavime dalyvavo 707 europarlamentarų, o patvirtinti naują Komisijos vadovę būtų užtekę ir 360 balsų.

Prieš tai ketvirtadienį U. von der Leyen kreipėsi į EP narius.

„Esu įsitikinusi, kad Europa, stipri Europa, gali įveikti šį iššūkį, todėl šiandien prašau jūsų pasitikėjimo“, – apie poliarizuoto pasaulio iššūkius kalbėjo ji ir įvardijo savo prioritetus: visų pirma – ES konkurencingumą, taip pat Žaliąjį susitarimą „su pragmatizmu, technologiniu neutralumu ir inovacijomis“, siekį mažinti biurokratiją, naują ekonominę užsienio politiką ir t. t.

U. von der Leyen teigė siūlysianti pasiekti švarios pramonės susitarimą, įsteigti Europos konkurencingumo fondą, padvigubinti Europolo ir patrigubinti Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūrų darbuotojų skaičių. U. von der Leyen kartu pasiūlė sukurti Europos demokratijos skydą nuo užsienio veikėjų manipuliavimo informacija ir kišimosi, taip pat paruošti prieinamo būsto Europoje planą.

Ji taip pat siūlė parengti žemės ūkio prisitaikymo prie klimato kaitos planą ir moterų teisių apsaugos gaires. U. von der Leyen nurodė būtinybę puoselėti psichikos sveikatą ir kovoti su priklausomybe nuo socialinių tinklų.

Kartu ji išskyrė gynybos sritį ir pasiūlė įsteigti gynybos komisaro poziciją, kuri padėtų sukurti Europos gynybos sąjungą ir Europos erdvės skydą – oro gynybos sistemą. Ji pakartojo apie ES paramą Ukrainai ir pabrėžė, kad „Europa visada bus šalia Ukrainos tiek, kiek reikės“.

Be to, kandidatė kalboje užsiminė ir apie naujų Europos Komisijos narių pozicijų, atsakingų už būstą, Viduržemio jūros regioną ir teisingumą tarp skirtingų kartų, sukūrimą.

Ši kalba sulaukė skirtingų EP narių reakcijų. Didžioji dalis ragino už ją balsuoti, nes kitu atveju „tai būtų dovana Putinui ir Orb​​ánui“.

„Svarbiausias vasaros balsavimas! Viskas arba nieko. Jeigu EP neišrenkam U. von der Leyen (reikia 361 balso), gaunam chaosą Europoj. Plano B nėra, sunkiai suderėtos vadovų pozicijos griūna, Komisijos dėliojimo procesas nutrūksta, o kremlius ploja katučių“, – „Facebooke“ ragino ir Lietuvos atstovas iš Europos liaudies partijos Paulius Saudargas.

U. von der Leyen įvardyta ir kaip stabilumo, būtino šiuo metu Europai, garantas. Daugelis europarlamentarų ragino nepasiduoti kraštutinės dešinės politikos stiprėjimui, skatinti socialinį teisingumą, kovą su klimato kaita ir lyčių lygybę. Dalis EP narių taip pat norėjo daugiau dėmesio solidariai Europai, kovai su skurdu bei nedarbu.

Už tai, ką darote, turite eiti į kalėjimą o ne vadovauti Europos Komisijai.

Tiek kraštutinė dešinė, tiek kraštutinė kairė negailėjo piktų žodžių U. von der Leyen. Tarkime, Ewa Zajączkowska-Hernik iš „Europos suverenių tautų“ frakcijos, kuriai priklauso ir Lietuvos atstovas Petras Gražulis, ragino ją pasodinti už grotų: „Jūs atsakinga už kiekvieną išprievartavimą, kiekvieną užpuolimą ir kiekvieną tragediją, kurią sukėlė migrantai, nes kviečiate juos į Europą. Ir už tai, ką darote, turite eiti į kalėjimą o ne vadovauti Europos Komisijai.“

Jos frakcija, kaip ir Vengrijos premjero Viktoro Orb​​áno suburta kita kraštutinės dešinės „Europos patriotų“ frakcija, sakė, kad nepalaikys U. von der Leyen.

Kraštutiniai kairieji iš Kairiųjų frakcijos irgi žadėjo nepalaikyti kandidatės. Viena jų atstovių šaukė: „Kolegos, pasakykite šiandien „ne“ genocidui! Pasakykite „ne“ U. von der Leyen!“

Vis dėlto jų balsas į dangų nėjo. Net ir po kritiško ES Bendrojo Teismo sprendimo dėl vakcinų įsigijimo U. von der Leyen užsitikrino didžiausios EP frakcijos Europos liaudies partijos, antros pagal dydį socialistų, penktos pagal dydį liberalų „Atnaujinkime Europą“ frakcijos balsus. Ji dėl palaikymo taip pat derėjosi su Žaliaisiais ir Europos konservatoriais ir reformuotojais bei atskirais EP nariais.

„Svarbiais klausimais – dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, atsako į COVID-19 ir ekstremalios klimato kaitos situacijos – U. von der Leyen priėmė teisingus sprendimus, – anksčiau savo komentare „The Guardian“ rašė Europos politikos centro (EPC) ekspertas Paulas Tayloras. Pasak jo, U. von der Leyen atsakė į legendinį Henry Kissingerio klausimą: „Jei noriu kalbėti su Europa, kokiu numeriu skambinti?“ Todėl, pasak eksperto, ji tinkama vadovauti ES ateinančius penkerius metus.

2024 07 18 15:18
Spausdinti