Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


ATSAKAS Į RUSIJOS AGRESIJĄ
Naujas etapas stiprinant NATO gynybą: pajėgos Lietuvoje bus ne tik padvigubintos
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
NATO
NATO gynybos ministrų susitikimas.

Ukrainiečiams – nieko per daug džiaugsmingo, Lietuvai ir kitoms Rytinio flango šalims – optimistinės žinios. Taip galima apibendrinti neeilinį NATO gynybos ministrų susitikimą trečiadienį Briuselyje.

„Vadovų susitikime Madride bus priimami konkretūs sprendimai, kurie galiausiai, kaip aš tikiuosi, įtvirtins visiškai naujas pastangas stiprinti Rytinį flangą: ne tik pietuose, kur daug naujų dalykų, pajėgų sutelkta, atsižvelgiant į Rusijos agresiją Ukrainoje, bet ir mūsų regione, – po ministrų susitikimo žurnalistams teigė Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. – Kalbos yra gan rimtos. Tai paliestų, tarkime, vien tik pas mus, Lietuvoje, esančias pajėgas ženkliai. Galiu pasakyti – dvigubintų, bet vargu ar tai atspindės esmę, nes kalbama ir apie išankstinį tam tikrų resursų dislokavimą Lietuvos teritorijoje, kad nereikėtų permetinėti, pervežinėti.“

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas po susitikimo vykusioje spaudos konferencijoje teigė, kad ministrai įpareigojo kariškius parengti planus dėl gynybos žemėje, ore, jūrose ir kibernetinėje erdvėje.

„Tai naujas etapas stiprinant NATO gynybą“, – apibendrino A. Anušauskas.

Jis teigė susitikęs su Ispanijos kolege ir nuo balandžio 1 d. prasidėsianti ispanų oro policijos misija Lietuvoje bus didesnė nei įprastai.

Kalbėdamas apie Ukrainą, NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas dar kartą pakartojo, kad nesiruošia patenkinti Ukrainos prašymo ir įgyvendinti neskraidymo zonos jos oro erdvėje, kaip ir naujo Lenkijos pasiūlymo sukurti NATO taikos misiją Ukrainoje.

„Tai lūkesčiai, kuriuos išsako Ukraina. Lūkesčiai suprantami, tačiau daug priklauso nuo tų valstybių, kurios gali tai įgyvendinti. Tad tokio sprendimo dabar nėra ir dar išvykdamas sakiau, kad stebuklų nebus, tačiau Ukrainos rėmimas sustiprės“, – komentavo Lietuvos krašto apsaugos ministras.

A. Anušauskas taip pat pridūrė, kad NATO baiminasi, jog Rusija gali panaudoti cheminį ginklą Ukrainoje.

„Tai reikštų ne tik naują eskalavimą, naujus saugumo situacijos pokyčius ir norime perduoti Rusijos pusėje, kad į tai nebus žiūrima pro pirštus, – sakė jis, bet į klausimą, ar tai būtų vadinamoji „raudonoji linija“, ministras konkrečiai neatsakė: – Sunku pasakyti. Valstybės vertina labai skirtingai. Mano galva, raudonosios linijos jaus senokai buvo peržengtos.“

Neeilinis NATO gynybos ministrų susitikimas sušauktas reaguojant į besitęsiančią Rusijos agresiją prieš Ukrainą, kurios metu karinis dronas nukrito Aljanso narės Kroatijos teritorijoje, o Rusijos pajėgos apšaudė keliasdešimt kilometrų nuo Lenkijos sienos esančią ukrainiečių bazę.

Susitikime dalyvavo ir NATO nepriklausančių Sakartvelo, Suomijos, Švedijos, Ukrainos (nuotoliniu būdu) gynybos ministrai ir ES atstovai.

Kitą ketvirtadienį įvyks neeilinis NATO vadovų susitikimas, kuriame dalyvaus JAV prezidentas Joe Bidenas.

2022 03 16 17:45
Spausdinti