Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


ATSAKAS RUSIJOS AGRESIJAI
Nauji NATO pajėgumai siunčiami į Lietuvą ir kitas Rytų flango šalis
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
NATO
NATO pratybos Estijoje.

Penktadienį nuotoliniame NATO vadovų susitikime ne tik pasmerktas Rusijos puolimas prieš Ukrainą, bet dar vienu laipteliu palypėta atgrasant agresorių – į mūsų regioną bus atsiųsta papildomų karinių pajėgumų iš NATO greitojo reagavimo pajėgų NRF (angl. NATO Response Force).

„Atsisakydami į Rusijos kariuomenės pajėgų kaupimą regione mes stipriname savo atgrasymą ir sulaikymą, (...) aktyvuojame greitojo reagavimo pajėgas“, – pareiškė po susitikimo Briuselyje vykusioje spaudos konferencijoje NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas bei pridūrė, kad Aljansas gins kiekvieną sąjungininkų teritorijos sprindį.

Išplatintame bendrame NATO vadovų pareiškime sakoma:

„Dislokuosime visas reikiamas pajėgas, kad būtų užtikrintas tvirtas ir patikimas atgrasymas ir gynyba visame Aljanse dabar ir ateityje. Mūsų priemonės yra ir išliks prevencinės, proporcingos ir neeskaluojančios.“

„Mes kalbame apie tūkstančius karių, kalbame apie oro ir jūrų pajėgas“, – spaudos konferencijoje paaiškino J. Stoltenbergas.

NATO pareiškime taip pat priduriama, kad atsakomybė už agresiją prieš Ukrainą tenka ir Minskui: „Pasaulis pareikalaus Rusijos, kaip ir Baltarusijos, atsakomybės už savo veiksmus. Raginame visas valstybes be išlygų pasmerkti šį neteisėtą išpuolį. Niekas neturėtų būti kvailinamas Rusijos vyriausybės melo lavinos.“

Tuo pat metu pranešta, jog Norvegijos premjeras Jonas Gahras Store patvirtino, kad juo šalis planuoja atsiųsti į Lietuvą papildomas katrines pajėgas.

Krašto apsaugos ministerijos internetiniame puslapyje teigiama, kad reaguojant į dėl 2014 m. Rusijos agresijos prieš Ukrainą NATO viršūnių susitikime Velse patvirtino Pasirengimo veiksmų planą (RAP), kurio viena iš pagrindinių priemonių yra NATO greitojo reagavimo pajėgos NRF (angl. NATO Response Force). NRF sudėtyje nuspręsta sukurti labai aukštos parengties priešakines pajėgas VJTF (angl. Very High Readiness Joint Task Force), papildytas strateginiais perdislokavimo, žvalgybos, kovinės paramos bei kitais įgalinančiais pajėgumais. Sustiprintų NRF pajėgų pagrindinė funkcija – labai skubiai reaguoti į grėsmes Aljanso teritorijai ar jos gyventojams.

„Kad užtikrintume VJTF pajėgų sklandų formavimą bei padidintume jų efektyvumą 2015 m. vasario mėn. NATO gynybos ministrų plenariniame posėdyje buvo pritarta „formuojančių šalių koncepcijai“ (Framework Nation Concept). VJTF sausumos brigadas ir vadavietes formuoja nustatytos 6 šalys – savanorės. Formuojančios šalys nustato reikalavimus VJTF budėjime norinčioms dalyvauti pajėgoms, o kitos sąjungininkės savo pajėgumais prisijungia prie budėjimo. VJTF skirtų pajėgų budėjimas NATO greito reagavimo pajėgose viso trunka 3 metus, tuo tarpu budėjimas kitose NRF pajėgose trunka 1 metus. Sustiprintas NRF pajėgas sudaro apie 40 tūkst. karių“, – teigia Krašto apsaugos ministerija.

Ketvirtadienį J. Stoltenbergas pranešė, kad Aljansas aktyvuoja savo gynybos planus. Planai suteikia kariškiams daugiau savarankiškumo ir galių dislokuoti karines pajėgas. Anksčiau NATO sąjungininkai taip pat dislokavo papildomas pajėgas Rytiniame flange, be kita ko – ir Lietuvoje.

2022 02 25 19:00
Spausdinti