Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ES AKTUALIJOS
Nauji skandalai drebina Europos Parlamentą: sulaukė kaltinimų teroru ir net išprievartavimu
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
EP
Monica Semedo.

Nerimstant „Katargeito“ korupcijos skandalui, ES moralistų kalvę Europos Parlamentą (EP) sudrebino nauji kaltinimai jo nariams: viena europarlamentarė kaltinama teroru prieš savo padėjėją, kitas – net išprievartavimu.

EP narei iš Liuksemburgo Monicai Semedo iš liberalios „Renew“ frakcijos jau antrą kartą šioje kadencijoje buvo pritaikytos sankcijos dėl kaltinimų terorizuojant savo darbuotojus. Praėjusių metų lapkričio pabaigoje buvęs padėjėjas, kuris buvo atleistas dėl tariamo „neprofesionalaus elgesio“, apkaltino M. Semedo psichologiniu smurtu. Pati EP narė teigė, kad kaltinimai buvo melagingi ir nepagrįsti.

Tačiau antradienį EP pirmininkė Roberta Metsola nusprendė dešimčiai dienų neduoti M. Semedo dienos išmokų, t. y. apie 3380 eurų. Sprendimas priimtas atsižvelgiant į Patariamojo komiteto, nagrinėjančio skundus dėl EP narių padėjėjų bei EP narių priekabiavimo ir to prevencijos darbo vietoje, išvadas.

„Man palengvėjo, kad mano balsas buvo išgirstas, – Politico.eu teigė nukentėjęs padėjėjas. – Turiu prisipažinti, kad pastarieji mėnesiai buvo emociškai sunkūs – dėl procedūros turėjau dar kartą išgyventi visas akimirkas.“

Tiesa, M. Semedo dar gali apskųsti EP priimtą sprendimą.

Tai jau antras kartas, kai M. Semedo nubausta dėl netinkamo elgesio su savo darbuotojais. 2021 m. net trys darbuotojai apkaltino ją patyčiomis, dėl kurių ji buvo nušalinta nuo darbo EP dviem savaitėms su visomis iš to kylančiomis finansinėmis pasekmėmis. Tuomet atlikto tyrimo 100 psl. ataskaitoje buvo įvardyti tokie kaltinimai kaip „nesuskaičiuojama daugybė įžeidimų, įžeidinėjimų, agresyvaus elgesio, bauginimų ir išpuolių atvejų viešumoje“. Po šio sprendimo ji išstojo iš valdančiosios Liuksemburgo Demokratų partijos, tačiau ji neatsisakė savo mandato ES Parlamente.

EP
Alexisas Georgoulisas.

Daug rimtesnių kaltinimų sulaukė kitas EP narys iš Graikijos Alexisas Georgoulisas. Belgijos teisėsauga paprašė EP panaikinti radikalių kairiųjų „The Left“ frakcijos europarlamentaro neliečiamybę dėl kaltinimų išžaginimu ir kūno sužalojimų. EP vadovei R. Metsolai paskelbus apie tai, A. Georgoulisas iš karto buvo pašalintas iš savo gimtosios kairiosios partijos „Syriza“, o antradienį taip pat ir iš „The Left“.

Teigiama, kad graiko auka yra buvusi EP darbuotoja, šiuo metu dirbanti Europos Komisijoje. Ji taip pat yra Graikijos socialistų partijos („Pasok“) viena vadovių. Tariamas išprievartavimas įvyko 2020 m. pradžioje ir ji nedelsdama pateikė pareiškimą bei reikiamus duomenis, pavyzdžiui, teismo medicinos ekspertizės išvadas.

Europarlamentaras, kuris Graikijoje yra žinomas aktorius, teigia, kad apie tai nieko nežinojo, o jo advokatai tvirtina, kad jis nekaltas.

„Mano didelei nuostabai, esu informuotas, kad prieš mane pateiktas akivaizdžiai melagingas ir šmeižikiškas skundas dėl incidento, kuris neva įvyko prieš trejus metus. Deja, gyvename sudėtingais ir pavojingais laikais. Atsižvelgdamas į šį melagingą ir įžeidžiantį išpuolį, kuris buvo įvykdytas, tikriausiai neatsitiktinai – likus kelioms dienoms iki nacionalinių rinkimų [Graikijoje], ketinu kovoti už teisingumą, tiesą ir savo vardo reabilitavimą, prašydamas panaikinti mano europarlamentaro neliečiamybę“, – pareiškime teigė A. Georgoulisas.

Kovo mėnesį išaiškėjo, kad Vokietijos Krikščionių demokratų partijos (CDU) europarlamentarė 36 metų Karolin Braunsberger-Reinhold buvo apkaltinta seksualiniu priekabiavimu prie darbuotojų, tačiau EP apie tai nutylėjo ir nusprendė neskirti jai sankcijų.

Anot vokiečių leidinio „Bild“, 2022 m. birželio 5 d. K. Braunsberger-Reinhold su dviem savo darbuotojomis ir vyru lankėsi vyno regione, Vokietijos vidurio rytuose. Žygio metu politikė laiko veltui neleido ir aktyviai degustavo, o apie vidurdienį jau buvo išragavusi apie du butelius vyno. Po pietų K. Braunsberger-Reinhold „nebegalėjo tiesiai vaikščioti“. Vėliau europarlamentarė įtraukė abi darbuotojas į pokalbius apie seksą. Ji, be kita ko, paminėjo, kad yra biseksuali. Kelis kartus ji abiem darbuotojoms tiesiogiai pasakė, kad nori „pasimylėti“. Pakeliui namo EP narė iš už nugaros sugriebė savo darbuotoją už krūtinės ir padėjo galvą jai ant peties. Abi darbuotojos po to kreipėsi į EP, bet šis jokios bausmės neskyrė. Pati K. Braunsberger-Reinhold „Bild“ teigė, kad kitą dieną po degustacinės kelionės abiem darbuotojoms „išreiškė gilų apgailestavimą“.

Beje, dar 2021 m. Suomijos žaliųjų europarlamentarė Alviina Alametsä pasiskundė dėl seksualinio priekabiavimo EP, kuriame ji dirba pirmą kadenciją.

„Esu sukrėsta dėl elgesio ir darbo kultūros Parlamente“, – piktinosi ji laikraščiui „Iltalehti“ ir pridūrė, kad patyrė tai pati, o telefonu sulaukė seksualinių pasiūlymų, įskaitant iš kolegos Europarlamente.

2023 04 19 12:35
Spausdinti