Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


LIETUVA NETURI POZICIJOS
Naujojo NATO vadovo intriga: Lenkija žada užimti principingą poziciją
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
NATO
Jensas Stoltenbergas ir Mette Frederiksen.

Danijos premjerė Mette Frederiksen, kuri neseniai netikėtai apsilankė Vašingtone JAV prezidento Joe Bideno kvietimu, šiuo metu laikoma pagrindine kandidate į NATO generalinio sekretoriaus postą, tačiau iškilo nenumatyta kliūtis.

Nors pati M. Frederiksen nepatvirtino kalbų apie tariamą pasiūlymą jai perimti NATO vadovavimą iš Jenso Stoltenbergo, viešojoje erdvėje ji laikoma favorite, ypač po apsilankymo JAV sostinėje. Vis dėlto, kaip pranešė „The Wall Street Journal“, Lenkija greičiausiai nepritars M. Frederiksen kandidatūrai dėl to, kad Danija nesilaiko bloko gynybos išlaidų tikslų. Leidinio šaltinių teigimu, Varšuva taip pat mano, kad po 15 metų, kai prie NATO vairo stovėjo Šiaurės šalių lyderiai, atėjo laikas turėti lyderį iš rytinio flango ir pasiųsti taip žinią Rusijai.

Būtent todėl Lenkija palaiko Estijos premjerės Kajos Kallas kandidatūrą, tačiau, kaip neseniai pripažino pati estų lyderė, jos tapimas NATO vadove „labai mažai tikėtinas. Yra daug priežasčių, ir viena iš jų yra ta, kad aš labai garsiai pasisakiau šiais klausimais [Rusija, Ukraina, išlaidos gynybai], be to, esu kilusi iš rytinio flango.“

Premjerė Ingrida Šimonytė kovo mėnesį buvo oficialiai įvardyta kaip Lietuvos kandidatė į NATO vadovus, tačiau jos galimybės irgi vertinamos pesimistiškai. Dar vienu kandidatu laikomas britų gynybos ministras Benas Wallace'as ir esą apie tai galėjo kalbėtis premjeras Rishi Sunakas su J. Bidenu per praėjusios savaitės vizitą Vašingtone. Vis dėlto sąjungininkai jaučia spaudimą, kad pirmą kartą NATO turėtų vadovauti moteris.

Nesant sutarimui, netyla spekuliacijos, kad J. Stoltenbergo kadencija gali būti dar kartą pratęsta. Tačiau jis teigia, kad trauksis. Tai nuo 2014 m. NATO vadovaujantis J. Stoltenbergas pakartojo ir penktadienį po Aljanso gynybos ministrų susitikimo.

„Aš negaliu nieko naujo pasakyti, aš nematau mano kadencijos pratęsimo“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Tačiau „Financial Times“ cituoja vieną aukšto rango Vakarų diplomatą, kuris teigė, kad „siekiant tęstinumo, tai (pratęsti J. Stoltenbergo kadenciją – IQ past.) yra prasminga. Jis tai padarytų. Jis yra pareigos žmogus.“

Briuselyje NATO būstinėje gynybos ministrų susitikime dalyvaujantis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ketvirtadienį teigė, kad kol kas Lietuva neturi suformavusi pozicijos, ar palaikys Danijos premjerės kandidatūrą.

„Tiesiog neturėjome tokių vidinių diskusijų, todėl negaliu atsakyti“, – į IQ klausimą atsakė ministras.

2023 06 16 15:44
Spausdinti