Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


POKYČIAI VYRIAUSYBĖJE
Nepaisant kritikos prezidentas paskyrė L. Kasčiūną krašto apsaugos ministru
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Laurynas Kasčiūnas.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį paskyrė Lauryną Kasčiūną krašto apsaugos ministru, pranešė Prezidentūra.

„Prezidentas (...) pasirašė dekretus, kuriais priėmė krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko atsistatydinimą ir paskyrė krašto apsaugos ministru Lauryną Kasčiūną“, – pirmadienį paskelbė Prezidentūra.

L. Kasčiūno kandidatūrą premjerė Ingrida Šimonytė prezidentui pateikė praėjusią savaitę, šalies vadovas tuomet teigė norintis įvertinti tarnybų informaciją apie kandidatą.

Iki šiol ministro pareigas ėjęs Arvydas Anušauskas iš jų pasitraukė premjerės prašymu.

I. Šimonytė teigė A. Anušauskui pasiūliusi trauktis dėl pernelyg mažo aktyvumo svarbiausiais pastarojo meto krašto apsaugos sistemos klausimais, tokiais kaip šaukimo į kariuomenę reforma, papildomų gynybos finansavimo šaltinių paieška, aktyviojo karių rezervo plėtimas.

L. Kasčiūnas sakė, kad jo pagrindinis uždavinys pareigose būtų diegti visuotinės gynybos principą, tarp prioritetų įvardijo pasirengimą priimti Vokietijos brigadą, šaukimo reformą, sutarimą dėl papildomų lėšų gynybai, dronų programos vystymą.

Praėjusią savaitę daugiau nei 20 žmogaus teisių srityje dirbančių nevyriausybinių organizacijų ir asociacijų kreipėsi į prezidentą G. Nausėdą, prašydamos neskirti L. Kasčiūno krašto apsaugos ministru.

„L. Kasčiūno vertybės prieštarauja žmogaus teisėms. Atviros Lietuvos fondas ir kitos NVO mano, kad saugumo priešpastatymas žmogaus teisėms yra duobės kasimas. Kandidatai į prezidentus, kurie pritaria Stambulo konvencijos ratifikavimui ir partnerystės įstatymui, neturėtų siūlyti L. Kasčiūno į vieną svarbiausių valstybės postų, ypač šiuo metu,“ – ketvirtadienį paskelbtame pranešime cituojama Atviros Lietuvos Fondo (ALF) direktorė Sandra Adomavičiūtė.

NVO kritikuoja L. Kasčiūną griežtos migracijos politikos, laikysenos su žmogaus teisėmis susijusiais klausimais, primena 2018 metais išsiųstą kvietimą vokiečių kraštutinės dešinės politikams atvykti į Lietuvą. Jį L. Kasčiūnas aiškino klaida.

Kreipimosi iniciatoriai laikosi pozicijos, kad L. Kasčiūno veikla „normalizuoja ir įgalina radikalias pažiūras visuomenėje“, o tai daro valstybę dar labiau pažeidžiamą išorinių grėsmių akivaizdoje.

Kreipimosi iniciatoriai teigia, kad tuo atveju, jei prezidentas patvirtintų politiko kandidatūrą, organizacijos sieks, kad Seime būtų inicijuojama nepasitikėjimo L. Kasčiūnu procedūra.

L. Kasčiūnas sakė, kad jį kritikuoja kairiosios organizacijos, o jis tikrai nėra kairysis, be to, eina vadovauti krašto gynybai, o ne su žmogaus teisėmis susijusiais klausimais.

„Tai yra tos organizacijos, kurios mane kritikavo, kai mes stabdėm nelegalią migraciją. Tai yra kairiųjų organizacijos, aš nesu kairysis, aš tą tikrai galu pripažint, bet aš pakartosiu, aš einu ne į žmogaus teisių ministrus, aš einu į gynybos ministrus“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė L. Kasčiūnas.

„Mes, visa sistema, ginsime žmones, nepaisant jų pažiūrų, ar jis dešinysis, ar kairysis, ar liberalas, ar konservatorius, dėl to aš ir akcentuoju visuotinę gynybą, kad mes rastume būdą visi susivienyti“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Netrukus L. Kasčiūno pusėn stojo daugiau nei 20 įvairią paramą Ukrainai buriančių organizacijų.

Visuomenininkas Valdas Bartkevičius ketvirtadienį pasidalintame įraše feisbuke skelbia, jog L. Kasčiūną remia tokios organizacijos, kaip „Blue Yellow“, „LDK palikuonys“, „Peremoga“, „Locked and Loaded“, „Lietuvos žvalgas“, „Ukrainos namai“, „Lietuvių legionas“ ir kitos.

„Didžioji dalis Ukrainoje kovojančių lietuvių ir paramos organizacijose dirbančių žmonių (volontiorų), palaiko Lauryno Kasčiūno kandidatūrą į Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministro postą. Mums rūpi ne tik Ukrainos, bet ir Lietuvos ateitis, todėl norime ne tik darbų tęstinumo, bet ir matomo pagreičio organizuojant Lietuvos gynybą“, – skelbė V. Bartkevičius

Ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

2024 03 25 17:06
Spausdinti