Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Nežmoniškos migrantų sąlygos, J. Bideno vizitas Izraelyje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Izraelio prezidentas Benjaminas Netanyahas ir JAV lyderis Joe Bidenas.

Svarbiausių spalio 18-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Migrantų Lietuvoje sąlygos – nežmoniškos

Seimo kontrolierių įstaiga trečiadienį pranešė pirmą kartą pateikusi poziciją EŽTT byloje dėl migrantų sulaikymo Lietuvoje. Dar 2021-aisiais Irako pilietis iškėlė bylą Lietuvai dėl pažeistos asmens teisės į laisvę ir teisę.

Šiandien Seimo kontrolierė Erika Leonaitė Strasbūro teismui pripažino, kad migrantai Lietuvoje apgyvendinami nesuteikiant laisvės judėti. Jiems taikomi ir kiti apribojimai, kurie prilygsta asmens sulaikymui.

Grasinimai sprogdinimais nesiliauja

Šiandien Policijos departamentas pranešė, kad naktį į trečiadienį daugybė Lietuvos įstaigų, įmonių gavo grasinančius elektroninius laiškus rusų kalba. Remiantis policijos skelbiamais duomenimis, visi laiškai buvo išsiųsti iš penkių skirtingų elektroninio pašto adresų. Taip pat į situaciją reaguodama Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen atkreipė dėmesį, kad gavus pranešimus apie sprogmenis trūko „raminančios žinutės“ iš Vidaus reikalų ministerijos.

Izraelio įrodymai dėl smūgio ligoninei ir kitos naujienos iš fronto

Izraelio kariuomenė patvirtino, kad antradienio vakarą Gazos Ruožo Ahli miesto ligoninės kompleksas nukentėjo nuo palestiniečių kovotojų grupuotės „Islamo džihado“ netinkamai paleistos raketos sprogimo.

Scanpix
Spalio 17-osios sprogimų suniokota Ahli ligoninė, esanti Gazos Ruože.

„Islamo džihado“ grupuotė dar anksčiau bet kokius Izraelio kaltinimus paneigė, o kovotojų grupuotė „Hamas“ kaltę vertė Izraeliui ir JAV. Pavyzdžiui, kad amerikiečiai palaiko Izraelį ir prisideda prie vykdomų žudynių Gazos Ruože.

Trečiadienį J. Bidenas atvyko solidarumo vizito į Izraelį. JAV lyderis su Izraelio prezidentu Benjaminu Netanyahu surengė derybas ir susitiko su Izraelio vyriausybės nariais.

„Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos skelbiamais duomenimis, aukų skaičius teritorijoje išaugo iki beveik 3,5 tūkst.

Ukrainos dronų atakos

Šiąnakt Ukrainos saugumo tarnyba (SSU) surengė dronų ataką prieš Rusijos lauko stovyklą netoli Kursko srities. Per ataką galėjo nukentėti 3 tūkst. rusų karių.

Be to, Rusija toliau ginkluoja Krymą. Pastebėta, kad okupantų kariai masiškai kaupia karinę techniką, šarvuočius, haubicas Eupatorijoje ir Simferopolyje. Manoma, kad Rusija kaupdama pajėgas Krymo srityje bandys kompensuoti savo nuostolius, patiriamus Zaporižios ir kitose Ukrainos srityse.

Britų gynybos ministerijos karo ekspertų manymu, šiuo metu Rusijos kariniai daliniai aplink Luhansko sritį Rytų Ukrainoje nori sukurti buferinę zoną.

Lėtėjanti infliacija euro zonoje

Trečiadienį paskelbti Eurostato duomenys rodo, kad infliacija euro zonoje rugsėjį sulėtėjo iki 4,3 proc. nuo 5,2 proc. rugpjūtį.

Įvertis sutapo su praėjusio mėnesio pabaigoje skelbtu išankstiniu. Metų infliacija euro zonoje – mažiausia nuo 2021 m. spalio, bet vis dar gerokai viršija Europos Centrinio Banko nustatytą 2 proc. tikslinę ribą.

2023 10 18 17:24
Spausdinti