Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„NELEGALAS IŠ BRAZILIJOS“
Norvegijoje sulaikytas rusų šnipas Vilniuje mokėsi už ES lėšas
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Twitter
Įtariamas šnipas mokymuose Mykolo Romerio universitete.

Norvegijoje sulaikyto „Brazilijos mokslininko“, kuris išties esą „nelegalas“ Rusijos šnipas, skandalas atsirito ir iki Briuselio, nes jis spėjo pasimokyti už ES lėšas „atremti hibridines grėsmes“. Seminaras vyko Lietuvoje.

Norvegijos saugumo pareigūnai šią savaitę paskelbė sulaikę vyrą, prisistačiusį Brazilijos mokslininku, dirbančiu Arkties klausimais Trumsės mieste. Pranešimuose jis įvardijamas kaip José Assis Giammaria. Pareigūnų teigimu, jis yra Rusijos šnipas „nelegalas“, t. y. daugelį metų užsienyje su netikra tapatybe gyvenantis agentas.

„Brazilų mokslininkas“ į Norvegiją atvyko dirbti 2021-ųjų rudenį ir tyrinėjo Šiaurės regioną, įskaitant ir galimas hibridines grėsmes jame. Regis, jis buvo pavyzdingas ir labai susidomėjęs „tyrėjas“, nes sugebėjo dalyvauti Europos kovos su hibridinėmis grėsmėmis tinklo EU-HYBNET, kuris finansuojamas ES, seminare Vilniuje.

Tai Norvegijos leidiniui „Verdens Gang“ patvirtino UiT Norvegijos arkties universiteto dėstytojas Marcas Lanteigne, kuris taip pat dalyvavo šiame seminare. Tai patvirtina ir Mykolo Romerio universiteto paviešinta nuotrauka, kurioje matyti įtariamas šnipas.

„Rugsėjo 29–30 d. dalyviai iš Suomijos, Lenkijos, Nyderlandų, Italijos EU-HYBNET mokėsi MRU, Vilniuje, geriau atremti hibridines grėsmes. Renginį organizavo Lietuvos kibernetinių nusikaltimų kompetencijų ir tyrimų centras (L3CE)“, – rugsėjo 29 d. „Twitter“ tinkle paskelbė universitetas.

Renginyje, be kitų dalyvių, pristatymą pateikė ir „East StratCom“, kuri yra Europos išorės veiksmų tarnybos dalis ir skirta kovoti su Rusijos vykdomomis dezinformacijos kampanijomis.

Dvi dienas vykusio seminaro tikslas – specialistams, pramonės ir akademinės bendruomenės atstovams suteikti naujų žinių ir įgūdžių, padėsiančių sustiprinti kovos su hibridinėmis grėsmėmis priemones.

„Mokymų metu scenarijų ir vinječių metu bus išbandytos galimos naujovės, skirtos Europos subjektų priemonėms prieš hibridines grėsmes stiprinti. Taip siekiama suteikti informacijos apie naujovių potencialą ir rekomendacijas dėl galimo jų pritaikymo. Mokymų metu taip pat skaitomos paskaitos, daugiausia dėmesio skiriama keturioms pagrindinėms EU-HYBNET temoms ir nustatytoms spragoms bei poreikiams“, – teigiama seminaro anonse.

Renginyje, be kitų dalyvių, pristatymą pateikė ir „East StratCom“, kuri yra Europos išorės veiksmų tarnybos dalis ir skirta kovoti su Rusijos vykdomomis dezinformacijos kampanijomis.

Pastaruoju metu Norvegija ir kitos Europos šalys ypatingą dėmesį skiria infrastruktūros apsaugai nuo hibridinių grėsmių po to, kai buvo įvykdytas sabotažo aktas „Nord Stream“ vamzdynuose Baltijos jūroje.

Naftos ir dujų sektorius yra Norvegijos ekonomikos pagrindas, o Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, ši šalis tapo itin svarbia energetinių išteklių tiekėja Europai.

Taip pat prie Norvegijos naftos ir dujų infrastruktūros objektų pastarosiomis savaitėmis fiksuota aktyvi dronų veikla.

Praėjusią savaitę Norvegijos policija sulaikė artimo Vladimiro Putino bendražygio ir anksčiau apdovanojimą iš Lietuvos gavusio buvusio „Rusijos geležinkelių“ vadovo Vladimiro Jakunino sūnų Andrejų, kuris su dronais filmavo infrastruktūrą Špicbergene. Ketvirtadienį teismas nusprendė jį paleisti, bet vėliau apeliacinis teismas vėl leido vyrą suimti.

A. Jakuninas – ne pirmas pastaruoju metu Norvegijoje sulaikytas rusas, kuris „žaidė“ su dronais. Spalio 11 d. Norvegijos Nordlando provincijoje buvo sulaikyti keturi rusai, kurie fotografavo uždarą objektą. Tiesa, po kelių dienų jie buvo paleisti. Spalio 22 d. dar vienas Rusijos pilietis buvo sulaikytas už dronų naudojimą.

Sugrįžtant prie Lietuvoje hibridines grėsmes atremti besimokiusio įtariamo šnipo, tai nėra pirmas atvejis, kai pagaunamas Rusijos „nelegalas“ su braziliška priedanga. Birželio mėnesį Nyderlandų pareigūnai suėmė asmenį, kuris bandė patekti į Hagoje įsikūrusį Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą, prisistatęs Brazilijos piliečiu Viktoru Mulleriu Ferreira. Vyras, kuris išties yra Sergejus Čerkasovas, turėjo pradėti stažuotę šiame teisme, o tai reikštų, kad jis būtų galėjęs patekti į pastatą ir prie daugelio vidaus sistemų bei dokumentų.

2022 10 28 10:18
Spausdinti