Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


NATO SUSITIKIMAS
Nuo Madrido iki Vilniaus
Evaldas Labanauskas
Scanpix
Kito NATO lyderių susitikimo šeimininkas.

Didžiulė istorinė svarba – taip įvertintas NATO lyderių susitikimas Madride. Vis dėlto ir po jo liko klausimų, į kuriuos atsakymų paieška gali trukti iki kitų metų Aljanso viršūnių susitikimo Lietuvos sostinėje.

Į 10 km nuo Madrido centro nutolusį milžinišką 200 tūkst. kvadratinių metrų IFEMA parodų centrą birželio paskutinėmis dienomis susirinko keli tūkstančiai žurnalistų, tūkstančiai dalyvių, dar daugiau policininkų ir kariškių, kurių tikslas – užtikrinti 30 šalių vadovų, tarp kurių ir JAV prezidentas Joe Bidenas, saugumą.

Nors renginys ypatingas ir į jį buvo nukreipti viso pasaulio žiniasklaidos prožektoriai, dramų Ispanijos sostinėje nebuvo – viskas vyko pagal anksčiau diplomatų ir kariškių suderėtą planą. Jau po pirmosios sesijos 30 Aljanso šalių vadovai, nuo premjerų iki prezidentų, pritarė daugiau nei metus ruoštam NATO strateginiam konceptui, susitikimo deklaracijai ir dar dviem dešimtims dokumentų, iš kurių dauguma – nevieši, kaip Raportas apie gynybą ir atgrasymą.

„Važiuosime namo pasiekę maksimumą. Tai žinia mūsų žmonėms, kad jie gali jaustis saugūs. NATO kaip kolektyvinės gynybos skėtis veikia patikimai, nes šiandien NATO ir visas demokratinis pasaulis į Rusiją žiūri atviromis akimis ir puikiai suvokia grėsmės mastą“, – NATO vadovų susitikime džiaugėsi prezidentas Gitanas Nausėda.

2022 08 02 07:00
Spausdinti