Meniu
Prenumerata

pirmadienis, liepos 1 d.


SKAIDRINAM
Nuosprendis M. Sinkevičiui: 12,5 tūkst. eurų bauda ir draudimas dirbti valstybės tarnyboje Iš pareigų nesitrauks
ELTA

Kauno apygardos teismas pirmadienį dėl piktnaudžiavimo tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis kaltu pripažino Jonavos merą Mindaugą Sinkevičių.

Jonavos vadovas nuteistas dėl piktnaudžiavimo, dokumentų suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu, turto pasisavinimo, jam skirta 12,5 tūkst. eurų baudą, trejiems metams atimti galimybę dirbti valstybės tarnyboje.

Teisėja Laima Šeputienė paskelbė, kad M. Sinkevičiaus nusikaltimai teisme buvo įrodyti, jis suklastojo dokumentus, valstybė dėl jo įvykdytų nusikaltimų patyrė didelę neturtinę žalą.

Pasak teisėjos, kaltinimai pagrįsti objektyviais duomenimis – dokumentais, o nusikaltimai buvo vykdomi ketverius metus.

„Jis buvo neeilinis valstybės politikas, buvo davęs priesaiką gerbti įstatymus“, – sakė teisėja.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Teisėja sakė, kad draudimas eiti pareigas valstybės tarnyboje leis M. Sinkevičiui padaryti pertrauką ir iš naujo įvertinti šios veiklos prasmingumą.

Julius Kalinskas/ELTA
Teisėja Laipa Šeputienė.

Pasitraukti iš pareigų – nesiruošia

Jonavos meras M. Sinkevičius teigia skųsiantis teismo sprendimą. Jis tvirtino, kad iš mero pareigų nesitrauks, kol nesulauks galutinio teismo verdikto.

„Šis sprendimas nėra pabaiga, turbūt tai yra tik tarpinis sprendimas. Susipažinęs su bylos medžiaga, sprendimo motyvais, svarstysime jį skųsti“, – žurnalistams teisme sakė M. Sinkevičius.

Jonavos meras pažymėjo tikėjęsis išteisinimo. M. Sinkevičius pabrėžė, kad teismo sprendimas, kuriuo jis pripažintas kaltu „čekiukų“ byloje, esą neatitinka faktinių aplinkybių.

M. Sinkevičius pabrėžė, kad šiuo metu apie savo politinę karjerą negalvojantis. Jonavos meras pabrėžė, jog svarbiausia šiuo metu – pabaigti teisminius procesus.

„Dabar apie politinę ateitį tikrai negalvoju. Aš manau, prioritetas yra ramus šeimos gyvenimas, ramus darbas. Ir, aišku, norėtųsi, kad tie teisiniai procesai pasibaigtų. Neišsprendus teisinių procesų, turbūt galvoti apie aktyvią politinę karjerą yra komplikuota“, – sakė jis.

Socdemas, paklaustas, ar trauksis iš Jonavos mero pareigų, atsakė neigiamai ir pažymėjo, visų pirma, norintis sulaukti galutinių teismų sprendimų.

„Žinoma, kad sulauksiu galutinio sprendimo“, – dėstė M. Sinkevičius.

Julius Kalinskas/ELTA
Mindaugas Sinkevičius.

Šiuo metu M. Sinkevičius preliminariame socialdemokratų kandidatų į Seimą rinkiminiame sąraše yra reitinguotas į pirmąją vietą.

Politikas, paklaustas, ar po jam nepalankaus teismo sprendimo, svarsto dalyvauti Seimo rinkimuose, teigė, kad apie tai kalbėti yra per anksti, tačiau kartu pripažino, jog jo situacija šiuo klausimu yra komplikuota.

„Šis (teismo – ELTA) sprendimas komplikuoja bet kokias mano galimybes toliau siekti ir dalyvauti rudenį vyksiančiuose rinkimuose ir tas akivaizdu. Nebent įvyktų procesas pakankamai sparčiai su apeliacija ir tada turėtume kitokį rezultatą“, – dėstė M. Sinkevičius.

Jonavos meras, komentuodamas teismo sprendimą, neslėpė nuostabos dėl teismo motyvuose akcentuoto jo, kaip politiko, įtakingumo ir svarbos. M. Sinkevičius neslėpė, jog jam susidaro įspūdis, kad jo vaidmuo politikoje šios bylos kontekste gali būti per daug sureikšmintas.

„Čia kažkokios naujos kategorijos – „žinomas“, „žinomesnis“, „žinomiausias“. Nežinau, kuo ta gradacija remiama. Suprantu, kad visuomenės dėmesys yra didžiulis ir dabar, ir šiandien, ir ankstesniuose posėdžiuose. Reikia priminti, kad kalbama apie 1,4 tūkstančio eurų.

Kita vertus, kartais jaučiuosi, kad mano bylai yra daugiau dėmesio negu Stepukonio bylai. Tai kartais tai pasireiškia. Bet susireikšminti ar manyti, kad esu ypatingas kažkoks politinis atstovas tikrai neketinu. Esu Jonavos rajono meras, pareigos aiškiai pasako, kas esu, ir kažkaip hiperbolizuoti mano reikšmę valstybės politikoje, manau, būtų subjektyvu“, – svarstė M. Sinkevičius.

*****susije*****

Siekė dvigubai griežtesnės bausmės

Prokuroras siūlė skirti beveik dvigubai griežtesnę bausmę – 30 tūkstančių eurų dydžio baudą, o teisę būti išrinktam ir paskirtam į savivaldybės ar valstybės institucijų renkamas, skiriamas pareigas atėmimą skirti penkerių metų laikotarpiui. Bausmė skirta mažesnė todėl, kad nuteistasis atlygino žalą.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų pagrindu M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl 2019–2023 m. Jonavos rajono savivaldybės administracijai galimai padarytos 1 tūkst. 487 eurų turtinės žalos.

Kaip teisme anksčiau paskelbė prokuroras D. Valkavičius, siekdamas išvengti asmeninių lėšų panaudojimo, tarybos narys M. Sinkevičius suklastojo 16 vienetų finansinių apskaitų, pateikė jas Jonavos rajono savivaldybės administracijai, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, padarė didelę neturtinę žalą savivaldybei, nes buvo pakirstas pasitikėjimas šia institucija.

Bylos duomenimis, į avanso apskaitas buvo įtrauktas mėnesinis mokestis už „Telia Lietuva“ suteiktas ryšių paslaugas, susijusias su sutuoktinės realiai naudoto abonentinio numerio išlaidas, mėnesinis mokestis už „Telia Play“ internetinės televizijos išlaidas ir mėnesinis mokestis už savo asmeninėms reikmėms įsigytos įrangos – televizoriaus „Samsung“ – išlaidas. Minėti dokumentai buvo pateikti Jonavos rajono administracijai, siekiant pagrįsti avansu gautą išmoką, skirtą išlaidoms, susijusioms su tarybos nario veikla, kurios negalėjo būti atlyginamos.

Jonavos meras M. Sinkevičius, pernai kilus įtarimams dėl savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimo skaidrumo, paskelbė stabdantis narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje. Lietuvos savivaldybių asociacija yra laikinai sustabdžiusi M. Sinkevičiaus vadovo šioje asociacijoje pareigas.

ELTA primena, kad visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo daugybė savivaldybių.

2024 05 27 11:50
Spausdinti