Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ES SANKCIJOS RUSIJAI
„Nusiplūkę“ ES lyderiai nenori net kalbėti apie rusiškų dujų embargą, bet gal pati Maskva išspręs šią dilemą?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Estijos premjerė Kaja Kallas neatmetė, kad ES rusiškų dujų dilemą „išspręs“ pati Rusija.

Antradienį ryte vėl į Europos Vadovų Tarybą (EVT) susirinkę ES lyderiai neslėpė džiugesio dėl naktį pasiekto politinio sutarimo dėl šeštojo ES sankcijų Rusijai paketo, kuris įjungia ir dalinį rusiškos naftos embargą. Bet esą kova dėl to buvo tokia sunki, kad apie rusiškų dujų embargą net nenorima galvoti.

Dar naktį į antradienį po pirmosios dienos EVT susitikimo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ne tik džiaugėsi, kad pavyko sutarti dėl dalinio naftos embargo, bet ir nedrąsiai užsiminė apie septintąjį sankcijų paketą.

„Kol kas padėkime tašką dabartinėje byloje ir pradėkime svarstyti pirmiausia specialistų lygiu septintąjį sankcijų paketą, o po to, jei reikės politinės paramos iš EVT, vadovai yra pasirengę tai padaryti“, – apie tolesnes diskusijas dėl sankcijų tuomet Lietuvos žurnalistams kalbėjo G. Nausėda.

Klausimų dėl naujų sankcijų bei rusiškų dujų ES lyderiai sulaukė ir antradienį ryte, vėl susirinkę į EVT.

„Kuo griežtesnės sankcijos, tuo greičiau baigsis karas, – kalbėjo Latvijos premjeras Krišjānis Kariņšas. – Dar kartą pakartoju, kad nuo vasario 24 d. teigiau, jog mums reikia skubių ir visapusiškų energetikos sankcijų dėl naftos, anglies ir dujų.“

Estijos premjerė Kaja Kallas savo ruožtu teigė, kad „dujos turėtų būti septintajame sankcijų pakete, bet aš tuo abejoju“.

Belgijos požiūriu šis paketas (šeštasis – IQ past.) yra labai rimtas žingsnis į priekį ir dabar turėtume padaryti pauzę.

Jos žodžius kaip ir patvirtino dalis Vakarų šalių vadovų. Belgijos premjeras Alexanderas De Croo sakė: „Belgijos požiūriu šis paketas (šeštasis – IQ past.) yra labai rimtas žingsnis į priekį ir dabar turėtume padaryti pauzę. Visų pirma įgyvendinkime jį. Naftos importo draudimas turi ženkliai didesnį poveikį Rusijai nei dujos. Be to, dujų klausimas labai komplikuotas.“

Austrijos kancleris Karlas Nehammeris buvo dar griežtesnis. Jis pareiškė, kad dėl dujų embargo net nebus diskutuojama kitame sankcijų pakete.

Tiesa, Estijos premjerė K. Kallas pridūrė, jog galbūt pati Rusija įgyvendins embargą savo dujoms – Maskva pažadėjo antradienį nutraukti dujų tiekimą Nyderlandams ir tą patį pagrasino padaryti Danijai, kuri irgi atsisakė mokėti už jas rubliais. Prieš tai savo dujų „embargą“ Kremlius paskelbė Lenkijai, Bulgarijai ir Suomijai. Pasak diplomatų, toks Maskvos sprendimas labai pradžiugino Lenkijos kolegas, nes jiems atrišo rankas siekti griežtesnių sankcijų.

Kitas variantas, kurį siūlo dalis Briuselyje veikiančių ekonomistų, – vietoj dujų embargo taikyti papildomus tarifus rusiškų dujų eksportui: esą tai leistų šalims narėms, neturinčioms pasirinkimo, ir toliau pirkti dujas, bet kartu įgyvendinti jų atsisakymą, nes rusiškų dujų kaina išaugtų. Tarifas taip pat sumažintų Rusijos pelnus bei iš jo būtų galima kompensuoti išaugusias energijos kainas europiečiams. Tiesa, kol kas apie tai oficialiai Briuselyje nekalbama.

Kaip IQ jau rašė, prezidentas G. Nausėda dar pirmadienį atmetė tarifų galimybę, nes esą turėtų būti politinis, principinis ES sprendimas.

„Dėl tarifų ir embargo, žinote, aš manau, kad čia ne ekonominiai motyvai pirmiausia turi veikti. Turi veikti principinis sprendimas, ar mes finansuojame, ar nefinansuojame. Sakyti, kad mes truputį finansuosime, tai nėra labai morali pozicija, ir Lietuva pademonstravo, kad mes galime turėti labai aiškią ir tvirtą poziciją: embargo – tai embargo. Mes kalbame ne su prekybos partneriu, o su agresoriumi, kuris vidury dienos puola kitą valstybę Europoje. Čia su ekonomika mažai ką turi bendra“, – į IQ klausimą apie tarifų taikymą atsakė jis.

„Eurostato“ duomenimis, 2021 m. rusiškos dujos į ES sudarė 39,2 proc. visų gamtinių dujų importo. Nuo Maskvos agresijos prieš Ukrainą pradžios iki gegužės mėnesio ES Rusijai sumokėjo 27 mlrd. eurų už dujas. Lietuva atsisakė tiek dujų, tiek naftos ir net elektros pirkimo iš Rusijos.

Nuo diskusijos apie bendrą ES energetinę situaciją, kuri yra sąlygota Rusijos veiksmų, antradienį ir prasidėjo antroji EVT diena. Toliau lyderiai planavo aptarti Maskvos agresijos sukeltą maisto krizę pasaulyje ir galimus Ukrainos grūdų eksporto kelius bei ES gynybos klausimus.

2022 05 31 12:53
Spausdinti