Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


ADMINISTRACINĖ SANTVARKA
Nutarta: pritarus prezidento veto, privalomų seniūnijų nebus
BNS
Fotobankas
Gitanas Nausėda.

Seimas antradienį pritarė prezidento Gitano Nausėdos veto: privalomų seniūnijų nebus.

Parlamentas buvo priėmęs įstatymo pataisas, kurios įpareigojo savivaldybes privalomai steigti seniūnijas. Šalies vadovas įstatymą vetavo argumentuodamas savivaldos autonomijos pažeidimu.

Parlamentas antradienį iš naujo balsavo dėl savo priimtų pataisų ir neužteko balsų įstatymui priimti iš naujo, už balsavus 47 Seimo nariams, prieš buvus 48 ir 17 susilaikius.

Prezidento veto atmesti reikia, kad už įstatymą balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Kitu balsavimu Seimas 102 balsais „už“, trims parlamentarams buvus prieš ir šešiems susilaikius pritarė įstatymui su šalies vadovo pataisomis.

Spalio 15 dieną Seimas buvo priėmęs Vietos savivaldos įstatymo pataisą, kad kiekvienoje savivaldybėje turi būti steigiamos seniūnijos.

Vienas iš projekto autorių „valstietis“ Zenonas Streikus tvirtino, kad įsteigus seniūnijas privalomai, paslaugos būtų arčiau gyventojų.

Lietuvos savivaldybių asociacija Seimo priimtą pataisą įvertino kaip varžančią savivaldos teises bei laisves.

Prezidentas G. Nausėda grąžino pataisą svarstyti iš naujo, taip pat teigdamas, kad ji pažeidžia konstitucinį savivaldos savarankiškumą ir veiklos laisvės principą.

Prezidento patarėjas Povilas Mačiulis praėjusią savaitę Seime tvirtino, kad priimta nuostata prieštarauja rugsėjo mėnesį politinių partijų pasirašytam memorandumui dėl savivaldos stiprinimo, be to, sudaro prielaidas ignoruoti vietos bendruomenių viešuosius interesus bei didinti savivaldybių biurokratinį aparatą.

Lietuvoje įkurta per 500 seniūnijų, jų nėra penkiose savivaldybėse: Alytaus, Klaipėdos ir Panevėžio miestų bei Neringos ir Visagino.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 10 10:03
Spausdinti