Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
O. Arestovyčius: V. Putino planas buvo po Ukrainos užimti visą Rytų Europą
BNS
Paulius Peleckis/BNS
O. Arestovyčius.

Ukrainos prezidento administracijos patarėjas Oleksijus Arestovyčius įsitikinęs, kad Kremlius neketino apsiriboti Ukrainos užėmimu, o planavo veržimąsi ir į Baltijos šalis bei Lenkiją ir visą Rytų Europą.

Anot jo, Rusija tiek prieš daugiau nei 500 metų vykusio Oršos mūšio išvakarėse, taip pat ir šiuo metu „mąsto geopolitiškai“. Tai, anot jo, įrodo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalba dieną prieš invaziją į Ukrainą.

„Jis mąsto istoriškai ir geopolitiškai. Ir pagrindinis šios karinės kampanijos sumanymas, mano nuomone, buvo perimti visą Rytų Europą. Nes rusai žino (...), kad turėdama Ukrainą Rusija yra didžioji imperija, be Ukrainos ji – niekas. Taigi, tikslas ir sumanymas buvo paimti Ukrainą, po to, užsitikrinus resursus, pulti Rytų Europą: Baltijos valstybes, Lenkiją pirmiausiai“, – sakė O. Arestovyčius, dalyvaudamas Vilniuje surengtoje konferencijoje minint Oršos mūšio 508-ąsias metines.

Jis taip pat priminė, kad Rusijai užpuolus Ukrainą „geriausi kariniai ekspertai“ prognozavo, jog šalis kris per tris paras.

„Šiandien jau kovojame 197 dienas, taigi, turime tam tikrų paslapčių, kaip tai padaryti. Ir aš jums jas noriu pristatyti“, – teigė patarėjas.

Pasak jo, V. Putinas mano jau perėmęs Baltarusiją, tačiau taip nėra.

„Žinome, kad baltarusiai užtikrina pasipriešinimą Putino ir Lukašenkos režimui, kaip ponia Cichanouskaja sakė. Taigi, mūsų pagrindinė užduotis yra laimėti prieš Putiną, tai mūsų bendra kova prieš Putino režimą. Tai – ne tik ukrainiečių užduotis sumušti Putiną, tai mūsų bendras reikalas“, – pabrėžė O. Arestovyčius.

Anot jo, dabartinę situaciją Ukrainoje iliustruoja Prancūzijos Imperatoriui Napoleonui Bonapartui priskiriama citata, kad pergalei reikia „sėkmės ir kvailų priešų“.

„Rusai yra tikrai kvaili. Jie pradėjo karą devyniomis kryptimis, kas yra absoliučiai kvaila kariniu požiūriu, kadangi norint prieš ką nors laimėti, tu turi sukoncentruoti pajėgas viena ar dviejomis pagrindinėmis kryptimis. O jie bandė užimti visus mūsų miestus nuo pietų iki rytų ir šiaurės“, – sakė O. Arestotyvčius.

Pasak jo, šią klaidą Rusija padarė, nes prarado suvokimą, kaip mąsto ukrainiečiai, nors ir buvo surinkę visą reikiamą informaciją apie šalį.

„Jie žino viską, bet jie mūsų nesupranta. Jie turėjo suprasti du dalykus prieš pradėdami karą prieš mus: ukrainiečiai yra žmonės, sukėlę dvi revoliucijas: 2004-aisiais ir 2014-aisiais. Jei mes sukilome prieš savo pačių Vyriausybę du kartus, ką mes padarysime rusams, kurie ateina mūsų pavergti?“, – kalbėjo V. Zelenskio administracijos atstovas.

Jo teigimu, jau iš Donecko oro uosto gynybos Rusija turėjo suprasti apie ukrainiečių kovinės dvasios stiprybę.

O. Arestovičius pabrėžė, jog pagrindinė mintis, palaikanti šią dvasią, yra ukrainiečių supratimas, kad jie yra laisvi.

„Mes supratome tai per karą, nors nesupratome to iki karui prasidedant“, – kalbėjo jis.

Dar vienas sėkmingo pasipriešinimo atsakymas, anot jo, yra sugebėjimas veikti savarankiškai. O. Arestovyčius priminė, kad Ukrainos kariuomenė išdalino teritorinės gynybos atstovams per 100 tūkst. automatinių ginklų, ir gynėjai ėmė priešintis Rusijos kariams „dar prieš gaudami karinius įsakymus“.

Labiausiai, anot jo, Rusija buvo priblokšta dėl to, kad nesitikėjo, jog aktyviai priešintis gali ir rusakalbiai Ukrainos gyventojai Mariupolyje, Charkive, Chersone, Dnipre, Donecke, Luhanske.

„Rusai buvo tuo šokiruoti, nes kiekviename lange buvo žmonės, nukreipę į juos žvilgsnius, šaudantys į juos – jie to nesitikėjo“, – sakė O. Arestovyčius.

„Jie nesuprato, kaip rusakalbiai gali jiems atkakliausiai priešintis. Jie galvojo, kad rusų kalba reiškia rusiškąjį identitetą, jie manė, kad šis identitetas reiškia, kad mes pasitiksime juos su gėlėmis. Bet toli gražu taip nebuvo“, – tvirtino jis.

Patarėjas tai lygino su Oršos mūšiu prieš pusę tūkstantmečio, kuomet kalba taip pat nelėmė esminių skirtumų tarp gyventojų ir jie sugebėjo susivienyti pasipriešinant grėsmei.

„Prieš 500 metų žmonės pasirinko europinę kultūrą, europines vertybes. Kaip ir prieš 500 metų, mes sutelkėme savo pastangas pasipriešinti Maskvai. Situacija dabar – ta pati. Bijau, kad situacija išliks tokia pati ir ateinančius 50 metų, Nes rusai niekada nesikeičia“, – kalbėjo A. Orestovyčius.

Jis tikisi, kad V. Putino režimas kris ir „Rusija bus išlaisvinta“.

„Mes išlaisvinsime Rusiją, pirmiausia. Nes, mano nuomone, didžiausios Putino režimo aukos yra Rusijos žmonės, taip pat Baltarusijos žmonės“, – tvirtino A. Orestovyčius.

2022 09 08 13:22
Spausdinti