Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KREMLIAUS ĮTAKA BRIUSELYJE
Oficialu: Europos Parlamente – dar vienas Rusijos FSB žmogus
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
EP
Tatjana Ždanoka.

Pagarsėjusi Rusijos propagandinių laidų dalyvė, išpylusi ne vieną kibirą purvo ant Latvijos ir kitų Baltijos šalių bei arši už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio gynėja Europos Parlamento narė Tatjana Ždanoka buvo kuruojama Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB).

Kaip išsiaiškino leidinys „The Insider“ kartu su kolegomis iš kitų Latvijos žiniasklaidos priemonių, T. Ždanoka mažiausiai du dešimtmečius aktyviai bendradarbiavo su FSB 5-ąja tarnyba, kuri rengė dirvą plataus masto invazijai į Ukrainą, o buvusios Sovietų Sąjungos šalys šiai tarnybai kelia ypatingą susidomėjimą.

Pasak „The Insider“, nėra konkrečiai aišku, kada buvo užverbuota T. Ždanoka, tačiau iš gauto susirašinėjimo aiškėja, kad ji jau nuo pirmosios savo kadencijos Europos Parlamente 2005 m. susirašinėjo su savo kuratoriumi – FSB karininku Dmitrijumi Gladejumi iš Sankt Peterburgo. Sprendžiant iš susirašinėjimo, europarlamentarė gan reguliariai susitikdavo su D. Gladejumi Europoje ir Maskvoje.

T. Ždanoka ne tik siuntė savo FSB kuratoriams veiklos ataskaitas, bet ir naudojosi savo, kaip Europos Parlamento narės, statusu, kad padėtų jiems patekti į ES.

„Pastaraisiais metais T. Ždanoka nenuilstamai dirbo. Pavyzdžiui, Europos Parlamente ji surengė viešą klausymą dėl Estijos valdžios institucijų požiūrio į smurtinius protestus Taline po to, kai buvo perkeltas paminklas sovietų kariui. Vėliau ji pranešė D. Gladejui, kad apie šiuos klausymus buvo pranešta Rusijoje, Estijoje ir Latvijoje iš dalies dėl to, kad jos „stažuotojas“ Ivanas Engaševas apie juos rašė Latvijos laikraščiams rusų kalba“, – rašo „The Insider“.

Su D. Gladejumi T. Ždanoka dirbo iki 2013 m., vėliau jos kuratoriumi tapo kitas FSB pareigūnas Sergejus Beltiukovas, irgi iš Sankt Peterburgo. Estijos pareigūnai taip pat nustatė, kad 2014 m. T. Ždanoka kreipėsi į Belgijos ambasadą Maskvoje, kad gautų Šengeno vizą Artiomui Kurejevui apsilankyti Europos Parlamente balandžio 2–8 d., netrukus po Krymo aneksijos. A. Kurejevas kuravo Sergejų Seredenką, kuris buvo nuteistas už antivalstybinę veiklą Estijoje.

„T. Ždanoka ne tik siuntė savo FSB kuratoriams veiklos ataskaitas, bet ir naudojosi savo, kaip Europos Parlamento narės, statusu, kad padėtų jiems patekti į ES“, – pabrėžia „The Insider“.

Net keturias kadencija Europos Parlamente esančios T. Ždanokos veikla jau seniai kėlė įtarimų.

Europarlamentarė Rasa Juknevičienė dar prieš kelerius metus viešai pareiškė, kad ir pačiame Europos Parlamente yra Kremliaus propagandininkų ir kolaborantų, tarp kurių – T. Ždanoka. Kito Lietuvos europarlamentaro Petro Auštrevičiaus paviešinto „Putino draugų“ sąraše taip pat buvo Latvijos atstovės pavardė.

T. Ždanoka seniai žinoma tiek dėl savo prokremliškų teiginių, tiek dėl ypač aktyvios už šnipinėjimą Rusijai nuteisto A. Paleckio gynybos. Žvilgtelėjus į jos feisbuko puslapį matyti, kad ji ypač dažnai naudojasi Europos Parlamento studija, kad skleistų Rusijos propagandą. T. Ždanoka taip pat vyko į Krymą kaip „tarptautinė stebėtoja“ neteisėtame referendume, o Sirijoje susitiko su Rusijos remiamu šios šalies diktatoriumi Basharu al Assadu.

Pernai Leidinys „Novaja gazeta. Evropa“ atliko Europos Parlamento narių balsavimų tyrimą ir įvardijo labiausiai proputiniškus europarlamentarus. Jame pirmoje vietoje minima T. Ždanoka, kuri dėl savo atvirai prorusiškos pozicijos atmetė 20 iš 22 analizuotų rezoliucijų.

Pasak „Novaja gazeta. Evropa“, skaičiavimai rodo, kad populistinę ar radikalią politiką vykdančios partijos dažniau nei kitos balsuoja prieš antiputiniškas rezoliucijas. Kai kurios iš tokių partijų yra Prancūzijos Nacionalinis susivienijimas, Vokietijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) ir Graikijos SYRIZA.

Buvęs Vengrijos europarlamentaras Bélá Kovácsas buvo pripažintas kaltu dėl rengimosi šnipinėti prieš Europos Sąjungos institucijas. Pagal nuosprendį, kuris įsigaliojo 2022 m. rugsėjo 27 d., jam skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė ir 10 metų draudžiama užsiimti viešaisiais reikalais. Tačiau nuo bausmės jis pasislėpė Maskvoje. 2010–2019 m. europarlamentaru buvęs B. Kovácsas nuo pat mažumės buvo žinomas KGB, o devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvo tiesiogiai užverbuotas per jo žmoną. Ir vieša B. Kovácso veikla kėlė daug įtarimų: jo partija labai suartėjo su Maskva, jis stebėjo „referendumą“ Kryme bei kritikavo sankcijas Rusijai.

2024 01 29 11:29
Spausdinti