Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


LIETUVOS POLITIKA
Opozicija grįžo į salę atmesti darbotvarkės – Seimo posėdis baigtas
BNS
Paulius Peleckis/BNS

Seimo darbą boikotuojanti opozicija antradienį grįžo į parlamento posėdžių salę, kad turėdami minimalią persvarą atmestų plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Antradienį Seime balsuojant dėl darbotvarkės už buvo 62 parlamentarai, prieš – 60, susilaikė trys Seimo nariai, ir po šio balsavimo nė dešimt minučių netrukęs vakarinis plenarinis posėdis buvo baigtas.

„Opozicijai siūlyčiau dėl šio balsavimo neskelbti džiūgaujančių pranešimų, kadangi taip jau susiklostė, šeši valdančiųjų Seimo nariai serga ir gali būti tokia situacija, kad laikinai susidaro persvara kitoje pusėje“, – po balsavimo sakė Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas konservatorius Jurgis Razma.

Seimo opozicija nuo praėjusios savaitės dėl konflikto su valdančiaisiais boikotuoja Seimo darbą ir posėdžiauja atskirai, Kovo 11-osios salėje.

„Tikrai jokio džiugesio nėra, jeigu jūs tikrai norite išgirsti mus, išklausyti, kviečiame į Kovo 11-osios salę, kartu pabūsime, jūs išgirsite, ką mes norime pasakyti, tikrai ne iš gero gyvenimo mes taip elgiamės, tikrai kviečiame draugiškai“, – pasibaigus posėdžiui sakė opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė situacijos nesureikšminanti, anot parlamento vadovės, Seimas galės darbą tęsti pasveikus valdantiesiems, tiesiog sesija užsitęs ilgiau.

„Nieko neįvyko, yra šeši–septyni sergantys pozicijos žmonės, opozicija prabalsavo, kad Seimo posėdis neįvyko, tai reiškia, kad kitą dieną turėsime apsvarstyti klausimus, kurie buvo suplanuoti šiai dienai. Negalime apsisaugoti nuo to, kad kažkas iš valdančiosios koalicijos gali susirgti, kaip žinome, ir premjerė serga covidu, turime situaciją, kokią turime, dirbsime ilgiau, vasarą dirbsime“, – žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Klausiama, ar susiklosčius tokiai situacijai valdantieji bus linkę labiau atsižvelgti į parlamento darbą boikotuojančios opozicijos reikalavimus, parlamento vadovė sakė, kad „tokie destruktyvūs veiksmai tikrai nesudaro prielaidų tartis ar nusileisti“.

„Jei opozicija naudojasi tokiomis aplinkybėmis, kad kažkas iš pozicijos suserga, tai sudaro pakankamai blogą atmosferą. Padirbėsime vasarą, nematau problemos. Pasveiks valdančiosios koalicijos nariai ir dirbsime toliau. Jei jie (opozicija) mano, kad šiuo laikotarpiu valstybėje yra prasminga Seimo posėdžius griauti, tai irgi turi pasekmes, ir manau, kad žmonės tai įvertins“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Seimo pirmasis vicepirmininkas J. Razma bei valdančiojo Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, kad atvejų, jog Seime nebuvo patvirtinamos darbotvarkės, yra buvę ir anksčiau.

„Yra buvę, dažniausiai tokiu atveju seniūnų sueiga rinkdavosi, tardavosi, ką daryti, keisdavo darbotvarkę. Šiuo atveju mes nematom, kad koks nors seniūnų sueigos sukvietimas ką nors lemtų, kadangi akivaizdu, kad yra opozicijos nusiteikimas destruktyviai balsuoti prieš“, – teigė J. Razma.

„Vieną kartą būdami opozicijoj mes surinkom parašus ir surengėm neeilinę sesiją, sugiedojom himną, ir tuometinė dauguma nepatvirtino darbotvarkės, vėl sugiedojom himną ir išvažiavom namo“, – prisiminė E. Gentvilas.

Konfliktas tarp valdančiųjų ir opozicijos kilo po to, kai Seimas praėjusį antradienį svarstė opozicijos inicijuotą interpeliaciją žemės ūkio ministrui. Tuomet likus balsavimui, ar pritarti ministro atsakymams į klausimus, opozicijos iniciatyva padaryta pertrauka iki kito posėdžio, tikintis pakeisti politinių jėgų pusiausvyrą per balsavimą ketvirtadienį.

Valdantieji, reaguodami į tai, trečiadienio rytą sušaukė nenumatytą posėdį ir pritarė Kęstučio Navicko atsakymams. Protestuodama opozicija jau praėjusį trečiadienį nedalyvavo Seimo posėdyje ir ketvirtadienį susirinko posėdžiauti alternatyviai.

Parlamento vadovės siūlymu Seime yra įkurta dialogo grupė kompromiso paieškoms.

Seimo darbą boikotuoja penkių frakcijų – Darbo partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos regionų, Lietuvos socialdemokratų partijos, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ – bei Mišrios Seimo narių grupės nariai. Iš viso – 67 parlamentarai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 14 15:47
Spausdinti