Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


P.Porošenka atėmė iš M.Saakašvilio pilietybę
BNS
Ukrainos prezidentas Petras Porošenka ir tuometinis Odesos gubernatorius Michailas Saakašvilis 2015 metais. (Reuters nuotr.).

Lapkritį atsistatydinęs iš Odesos gubernatoriaus posto, buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis sulaukė blogų žinių. Ukrainos prezidento Petro Porošenkos nutarimu, jam atimta šalies pilietybė. Kadangi Gruzijos pilietybę M. Saakašvilis jau yra praradęs, pastarasis sprendimas jį įstūmė į unikalią situaciją.

Petro Porošenka tokį sprendimą priėmė gavęs dokumentų iš Gruzijos, sakoma tarnybos pranešime, bet daugiau detalių nepateikiama. M.Saakašvilis neteko Gruzijos pilietybės 2015-aisiais, kai P.Porošenka paskyrė jį Odesos gubernatoriumi. Tuo tarpu jo gimtoji šalis siekia, kad buvęs prezidentas būtų išduotas jos teisėsaugai, nes jam pateikti kaltinimai, susiję su smurtiniu protestuotojų išvaikymu bei krata vienoje privačioje televizijoje. Reformų šalininkas M.Saakašvilis, atėjęs į valdžią Gruzijoje per 2003 metų Rožių revoliuciją, Odesos gubernatoriaus pareigas ėjo beveik pusantrų metų. Jis atsistatydino pernai, motyvuodamas, kad buvo trukdoma jo pastangoms kovoti su aukšto rango pareigūnų korupcija. Šiuo metu jis yra Jungtinėse Valstijose, sakė P.Porošenkos partijos bendražygis Serhijus Leščenka. „M.Saakašviliui teks prašyti prieglobsčio Amerikoje ir pamiršti apie amerikiečių politiką“, – sakė jis. Politikos apžvalgininkas Volodymyras Fesenka teigė, kad pastarasis žingsnis rodo, jog P.Porošenka yra spaudžiamas tiek Gruzijos, tiek Ukrainos įtakingų politinių jėgų. „Mūšio su korupcija lauke M.Saakašvilis surado pernelyg daug priešų Ukrainos valdžios elite“, – sakė jis. 2015-ųjų pabaigoje M.Saakašvilis buvo smarkiai susikivirčijęs su Ukrainos vidaus reikalų ministru Arsenu Avakovu. Pastarąjį buvęs Odesos gubernatorius kaltino išplautais pinigais finansuojant neoficialius karių dalinius. Tąkart ginčo tonas paaštrėjo iki piktų šauksmų, o A.Avakovas perėjo prie necenzūrinės leksikos ir šliūkštelėjo vandens iš stiklinės M.Saakašvilio link.

M. Saakašvilis pažada kovoti

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše M.Saakašvilis pareiškė, kad faktas, jog iš jo buvo atimta Ukrainos pilietybė, yra tiesioginis signalas visuomenei, kad „Ukrainoje jau nebesitęs demokratija vadinami žaidimai“. „Porošenka neseniai apsilankė su vizitu Gruzijoje ne tam, kad sureguliuotų dvišalius santykius, o kad būtų susitarta tarp dviejų oligarchų režimų – susitarta tarp ukrainiečio P.Porošenkos ir stambiausio „Gazprom“ akcininko, rusų projekto: gruzinų oligarcho (Bidzinos) Ivanišvilio“, – sako M.Saakašvilis tame vaizdo įraše. Jis kreipėsi į P.Porošenką ir pareiškė, jog nežada kreiptis dėl pabėgėlio statuso, kad galėtų grįžti į Ukrainą. „Nepaisant jūsų parašo, mano širdis priklauso Ukrainai“, – pareiškė M.Saakašvilis. Jis taip pat pabrėžė, kad gyvena šioje šalyje jau ilgiau kaip 13 metų ir dalyvavo trijose revoliucijose. „Turiu tik vieną vienintelę pilietybę – Ukrainos – ir jiems nepavyks jos iš manęs atimti“, – pareiškė jis. Antradienį M.Saakašvilis savo feisbuko paskyroje parašė, kad šiuo metu yra Jungtinėse Valstijose. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 07 27 15:33
Spausdinti