Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ENERGETINIS KARAS
Paaiškėjo naujų detalių apie ataką prieš „Nord Stream“ – tai valstybinis terorizmas
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Danijos laivas incidento vietoje.

Briuselyje penktadienį susirinkę ES energetikos ministrai ne tik tarėsi, kaip sumažinti elektros kainas, bet ir pasidalijo turima informacija apie sprogimus „Nord Stream“ dujotiekiuose. Susitikime dalyvavusiam Lietuvos energetikos ministrui Dainiui Kreiviui aiškus šių atakų organizatorius.

„Danai pasakė, kad susprogdinti tokį vamzdį, kurio apsauga yra tiek betonas, tiek armatūra ir pan., reikia labai didelio sprogmens. Tai gan aišku, kad tai yra valstybinio terorizmo pavyzdys. Be abejo, niekas pirštais nerodė, kas tai galėjo padaryti, bet bent mums, mūsų regionui, gan aišku, kas tokiais dalykais užsiima“, – žurnalistams Briuselyje kalbėjo D. Kreivys.

IQ patikslinus, ar jis turi omenyje Rusiją, ministras atsakė: „Įvardijote.“

„Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiai jungia Rusiją su Europa. Nors abu dujotiekiai neveikė, juose buvo dujų, kurios dėl nuotėkio veržiasi į paviršių Švedijos ir Danijos ekonominėse zonose. Švedijos seismologai prieš pat nuotėkį užregistravo du „didžiulius energijos išsiskyrimus“, kuriuos tikriausiai sukėlė sprogimai.

NATO sąjungininkai ketvirtadienį vienareikšmiškai pareiškė, kad incidentai Baltijos jūrą kertančiuose dujotiekiuose „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ yra sabotažas.

„Didelį susirūpinimą kelia „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekių, nutiestų tarptautiniuose Baltijos jūros vandenyse, pažeidimai. Visa šiuo metu turima informacija rodo, kad tai tyčinių, neapgalvotų ir neatsakingų sabotažo veiksmų rezultatas. Dėl šių nuotėkių kyla pavojus laivybai ir daroma didelė žala aplinkai. Palaikome šiuo metu atliekamus tyrimus, kuriais siekiama nustatyti žalos kilmę“, – sakoma Aljanso pareiškime.

Kartu priduriama, kad sąjungininkai „įsipareigoja pasirengti, atgrasyti ir gintis nuo valstybinių ir nevalstybinių veikėjų prievartinio energijos ir kitų hibridinių taktikų naudojimo. Į bet kokį tyčinį išpuolį prieš Sąjungininkų ypatingos svarbos infrastruktūrą būtų reaguojama vieningai ir ryžtingai“.

Švedijos saugumo tarnyba (SAPO) trečiadienį pranešė, kad tirs sprogimus „Nord Stream“ dujotiekio vamzdynuose. ES įtaria, kad du povandeniniai gamtinių dujų vamzdynai buvo sugadinti per sabotažo aktą, ir įspėja apie atsakomuosius veiksmus dėl bet kokio išpuolio prieš Europos energetinius tinklus, pareiškime 27 ES šalių narių vardu sakė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

„Bet koks tyčinis Europos energetinės infrastruktūros trikdymas yra visiškai nepriimtinas ir į jį bus ryžtingai ir vieningai reaguojama“, – perspėjo jis.

Švedija ir Lenkija jau pareiškė, kad labiausiai tikėtina nuotėkio iš vamzdynų Baltijos jūroje priežastis – sabotažas. Varšuva teigia, kad kaltininkė tikriausiai yra Rusija, norinti eskaluoti karą Ukrainoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, savo ruožtu, penktadienį pareiškė, kad sabotažo aktą surengė „anglosaksai“. Turint omenyje, kad viską, ką pastaruoju metu sako Kremlius, reikia vertinti atvirkščiai, tai V. Putino žodžiai gali būti vertinami kaip kaltės už išpuolius prisiėmimas.

Pasak ekspertų, atakos prieš „Nord Stream“ naudingos Maskvai, nes tai iškart pakėlė dujų kainas, kurios buvo linkusios kristi. Taip pat V. Putinas esą taip galėjo pademonstruoti, kad pasiruošęs eskaluoti ekonominį karą su Vakarais. Tai kartu įspėjimas NATO ir Vakarams, kad Rusija gali atakuoti jų infrastruktūrą. Dar vienas galimas Rusijos motyvas – galutinai užkirsti dujų eksporto į Europą galimybę, jei toks noras atsirastų, tarkime, po perversmo Kremliuje. Galiausiai, neatmetama versija, kad taip Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“ bando išvengti teismų ir reikalavimų sumokėti milžiniškas kompensacijas už savo įsipareigojimų, t. y. numatyto dujų tiekimo, nevykdymą.

2022 09 30 16:45
Spausdinti