Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JAV PRATYBOS LIETUVOJE
Pabradėje griaudi JAV tankų pabūklai: NATO generolas giria Lietuvos sprendimą įsigyti „Leopardus“
Karolis Juršys
Karolis Juršys
JAV tankas „Abrams“.

Pirmadienį Generolo Silvestro Žukausko poligone, Pabradėje, vyko sąjungininkų iš Jungtinių Amerikos Valstijų sunkiosios karinės technikos kovinio šaudymo pratybos (angl. CALFEX).

Pratybų metu JAV kariai treniravosi naikinti taikinius naudojantis JAV tankus „Abrams“ ir užtikrinant šių saugumą pasitelkiant šarvuočius „Bradley“. Mūšio priešakyje tuo metu karo inžinieriai valė priešininko įtvirtinimus, kol šiuos rėmė artilerijos ugnis. Tai, ką pirmadienį parodė sąjungininkų kariai, anot Lietuvos kariuomenės vado gen. ltn. Valdemaro Rupšio, yra šiuolaikinio karo epizodas.

„Aiškiai matom, kad tai yra šiuolaikinio karo epizodas. Sujungimas įvairių ginklų rūšių duoda didelį pranašumą prieš priešininką. Tai yra tas kariavimo būdas, kuris yra raktas į pergalę“, – teigė V. Rupšys.

Tokios šaudymo pratybos yra retos Lietuvoje – įprastai tankai treniruojasi stacionariai, bet šį kartą sąjungininkų kariai pademonstravo savo sugebėjimus neutralizuoti priešą atliekant taktinius manevrus.

Pratybas stebėjo ir Lietuvoje vizituojantis NATO Tarptautinio šiaurės rytų korpuso vadas gen. ltn. Jürgen-Joachim von Sandrart.

Foto galerija.: new_000320183_0

„Mūsų pagrindinis tikslas – paversti Vilniuje priimtus sprendimus išbaigtu gynybos planu, kuris sulaikytų Rusiją nuo mūsų užpuolimo, - kalbėjo žurnalistams NATO generolas. – Šiuo požiūriu Lietuva yra viena iš pirmaujančių šalių, prisijungusių prie šio NATO integruotos kolektyvinės strategijos, kad Lietuvos krašto apsaugos planas būtų sujungtas su NATO planu. Turime vieną planą, vieną komandą ir vieną misiją. Šiuo atžvilgiu Lietuva priėmė gerą sprendimą įsigyti pajėgumus, reikalingus priešui stabdyti ir smogti.“

NATO generolas gyrė Lietuvos sprendimą įsigyti tankų batalioną, nes ji stovi šalia tokių strateginių kaimynių kaip Vokietija ir JAV, kurie yra pasiruošę bet kurią minutę pasitelkti savo pajėgas.

„Lietuvos kariuomenė kol kas dar neturi kai kurių elementų (kuriuos buvo galima išvysti pratybose – IQ), pavyzdžiui tankų, bet visa likusi artilerija, inžinerija, mes tą turime ir treniruojamės žiūrėdami į savo sąjungininkus, - kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas. – Reikia suprasti, kad dabar mes ruošiamės karui, jeigu jis vyktų šiandien. Mes žiūrime į tą įrangą, kurią turime, labai rimtai žiūrime ir į amuniciją, ir į modernizaciją.“

Lietuvos kariuomenės vadas pabrėžia, kad kol kas Lietuva neturi jokių ekspertinių žinių dirbant su sunkiąja karo ginkluote. „Bet dabar reikia gauti tą oficialų išsilavinimą, siųsti karininkus ir puskarininkius į mokymus, kad jie būtų apmokinti ir vėliau galėtų iš karto pradėti naudotis tais tankais,“ – teigė gen. ltn. V. Rupšys.

Pratybas taip pat stebėjo ir su savo kariais, tarnaujančiais Lietuvoje, susitiko JAV Armijos 3-iosios pėstininkų divizijos vadas generolas majoras Christopher R. Norrie.

2024 02 19 17:37
Spausdinti