Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Padėtis Gazos Ruože, valstybės biudžeto projektas ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Gazos Ruožo gyventojai apieško raketos smūgio sugriauto pastato griuvėsius.

Svarbiausių lapkričio 14-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Valstybės biudžeto projektas Seime nesvarstytas

Antradienį turėtas svarstyti Seime valstybės biudžeto projektas buvo išbrauktas iš darbotvarkės motyvuojant tuo, kad Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK), vertindamas parlamentarų, komitetų bei komisijų išvadas, pažeidė Seimo statutą, reikalaujantį, kad komitetas apsvarstytų visus siūlymus. Už biudžeto projekto išbraukimą iš darbotvarkės balsavęs Laisvės partijos narys Tomas Vytautas Raskevičius teigė taip pasielgęs, nes laikosi Seimo statuto, bet kartu ragino sutarimo dėl biudžeto ieškoti ne tik valdančiojoje daugumoje, bet ir su opozicinėmis frakcijomis. Opozicija įžvelgia krizę koalicijoje, valdantieji teigia, kad šis išbraukimas nieko nereiškia.

Dainius Labutis/ELTA
T. V. Raskevičius.

Lietuva ir Lenkija sutarė dėl „Harmony Link“ tiesimo sausuma

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Lietuva ir Lenkija susitarė kabelį „Harmony Link“ tiesti ne jūra, o sausuma. Alternatyva pradėta svarstyti jūrinio kabelio projektui metų pradžioje išbrangus nuo 680 mln. iki 1,6 mlrd. eurų. Pasak „Litgrid“, operatorės vis dar neatmeta galimybės kabelį tiesti jūros dugnu. Energetikos ministerija informavo, kad šalių pareigūnai su Europos Komisija šiuo metu derina technines galimybes „Harmony Link“ įrengti sausumoje. „Harmony Link“ jungtis Baltijos jūros dugnu planuota siekiant didinti elektros prekybą bendroje Europos rinkoje, stiprinti Baltijos šalių sistemų patikimumą. Planuota, kad 700 MW galios jungtis bus 330 km ilgio.

„Deutsche Bank“ svarsto Lietuvoje įkurti paslaugų centrą

Didžiausias Vokietijos komercinis bankas „Deutsche Bank“ svarsto Lietuvoje atidaryti paslaugų centrą. Šią informaciją BNS patvirtino šaltiniai iš kelių skirtingų institucijų, nors bankas jos nekomentuoja. Šaltinių teigimu, „Deutsche Bank“ renkasi iš dviejų trijų galimų valstybių tokiam paslaugų centrui. „Deutsche Bank“ veikia 58 pasaulio šalyse, jo strategija numato ateityje daugiausia dėmesio skirti jo kaip „pasaulinio namų banko“ pozicijoms ir aptarnauti dar daugiau klientų visais finansiniais klausimais.

Scanpix

Padėtis Gazos Ruože aštrėja

Izraelis, siekdamas sunaikinti islamistų kovotojų grupuotę „Hamas“, nepaliaujamai bombarduoja tankiai apgyventą „Hamas“ valdomą palestiniečių teritoriją ir siunčia į ją karius. Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas pirmadienį paragino Izraelį apsaugoti didžiausią Gazos Ruožo ligoninę, kurioje įstrigę šimtai žmonių. Liudininkai pranešė apie intensyvius oro smūgius, taip pat tankus ir šarvuočius vos už kelių metrų nuo ligoninės „al Shifa“, po kuria, Izraelio teigimu, islamistų grupuotė „Hamas“ paslėpė savo karinį štabą, vartų, tačiau „Hamas“ šį kaltinimą neigia. „Padėtis labai bloga, ji nežmoniška“, – socialiniuose tinkluose rašė medicinos labdaros organizacijos „Gydytojai be sienų“ chirurgas. „Neturime elektros. Ligoninėje nėra vandens“, – pridūrė neįvardytas gydytojas.

Izraelio kariuomenė antradienį pateikė įrodymų, kad „Hamas“ vaikų ligoninės rūsiuose laikė iš Izraelio pagrobtus įkaitus. Įrodymai – išmestas kūdikio buteliukas, laikinas tualetas ir kulkų suvarpytas motociklas. AFP nepavyko nepriklausomai patikrinti šios informacijos, o „Hamas“ nuolat neigia, kad kovodama su Izraelio kariais naudoja ligonines kaip priedangą.

Izraelio kariuomenė antradienį vėl suteikė galimybę civiliams gyventojams, gyvenantiems Gazos Ruožo šiaurėje, bėgti į pakrantės regiono pietus. Pasitraukimo koridorius humanitariniais tikslais bus atviras nuo 9 iki 16 val. (Lietuvos laiku).

2023 11 14 16:30
Spausdinti