Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Palangoje sulaikytas tarptautinėje sankcijų apėjimo schemoje atsidūręs lėktuvas papildyta
BNS
IQ
Scanpix
„Cessna“ (asociatyvi nuotr.).

Per Palangą į Rusiją skridęs privatus lėktuvas gali būti plačios sankcijų apėjimo schemos dalis, antradienį pranešė LRT naujienų portalas.

Iš Danijos per Švediją skridusiam ir kovo 16 dieną Palangos oro uoste degalų papildyti nusileidusiam lėktuvui „Cessna“ toliau skristi neleista paaiškėjus, kad galutinis jo kelionės tikslas yra Pskovas Rusijoje.

Kaip skelbia LRT tyrimas, Lietuva atsidūrė tinkle, kurio ašis – Rusijoje veikiantis verslas, siūlantis padėti įsigyti ar susigrąžinti dėl sankcijų įstrigusius orlaivius ar jų dalis. Orlaivio kelionei tarpininkavo itališka įmonė, kurios tikrieji savininkai – Rusijoje. O ir pats lėktuvas, nors oficialiai registruotas Danijoje, neseniai parduotas Turkijos bendrovei, priklausančiai Rusijos piliečiui.

Lėktuvo pilotas – leidimą gyventi Lietuvoje turintis Rusijos pilietis, dirbantis verslininko Gedimino Žiemelio kontroliuojamos „Avia Solutions Group“ pilotų mokymo paslaugų bendrovėje „BAA Training“.

Lietuvos transporto saugos administracija dėl šio atvejo atlieka tyrimą, kaip teigia įstaigos civilinės aviacijos skyriaus vedėja Virginija Žegunytė, jeigu bus nustatyta, kad skrydžio užsakovas ar lėktuvą įsigijusi bendrovė susijusi su Rusija, tai būtų galima laikyti sankcijų pažeidimu, o kol tyrimas atliekamas, orlaivis nepaliks Palangos.

Vėliau antradienį įmonė „BAA Training“ žiniasklaidai išplatino pranešimą: „Reaguodami į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją dėl „BAA Training“ darbuotojo veiklos, kuri iki šiol mums nebuvo žinoma, priėmėme sprendimą nutraukti su juo darbo santykius, nes tai neatitinka įmonės vertybių.“

M. Skuodis: informacija apie Palangoje sulaikytą lėktuvą man buvo žinoma

Apie Palangoje dėl galimo tarptautinių sankcijų apėjimo sulaikytą privatų lėktuvą susisiekimo ministras Marius Skuodis teigia žinojęs jau anksčiau nei pranešė žiniasklaida. Jis negalėjo pasakyti, ar tai vienintelis toks orlaivio sulaikymo atvejis Lietuvoje, tačiau teigė, jog bandymų apeiti draudimus yra labai daug.

Tai jis pareiškė komentuodamas LRT Tyrimų skyriaus atliktą tyrimą, jog Lietuva atsidūrė tinkle, kurio ašis – Rusijoje veikiantis verslas, siūlantis padėti įsigyti ar susigrąžinti dėl sankcijų įstrigusius orlaivius ar jų dalis. Pasak LRT, iš Danijos per Švediją skridusiam ir kovo 16 dieną Palangos oro uoste degalų papildyti nusileidusiam lėktuvui „Cessna“ toliau skristi neleista paaiškėjus, kad galutinis jo kelionės tikslas yra Pskovas Rusijoje.

„Apie patį orlaivį aš jau žinojau gerokai anksčiau, ta informacija jautresnių atvejų mane pasiekia. Gerai, kad jis buvo neišleistas, nes jis negalėjo išvykti iš Lietuvos į Rusijos teritoriją dėl sankcijų“, – antradienį žurnalistams Seime sakė M. Skuodis.

„Turiu informaciją, kad atskridęs lėktuvas prašė skristi į Rusijos Federaciją, kadangi tai yra iš sankcijų pusės negalima, natūralu, lėktuvui buvo neleista pakilti, o po to pradėta aiškintis situacija: kam tas lėktuvas priklauso, iš kur jis skrido ir, kiek žinau, vyksta institucijų tyrimas“, – kalbėjo ministras.

Jis negalėjo pasakyti, ar tai vienintelis toks orlaivio sulaikymo atvejis Lietuvoje, tačiau teigė, jog bandymų apeiti draudimus yra labai daug.

„Man sunku pasakyti, bet kad tikrai nėra įleidžiama daug orlaivių atskristi į Lietuvą, kurie bando, prašo praskristi, tai tikrai tokių sprendimų yra daug, išimtys nėra daromos, pozicija mūsų atsakingų institucijų yra griežta, kalbant apie sankcijas tai kasdienis procesas: kažkas bando apeiti specialiai, dėliojant įvairiausias schemas, mūsų institucijos atsakingos, kad užkardytų“, – sakė M. Skuodis.

Ministro teigimu, LRT aprašytas atvejis turi požymių, jog Lietuva gali būti įtraukta į tarptautinę schemą, skirtą su aviacija susijusioms sankcijoms apeiti, tačiau galutinį žodį tars tyrėjai.

„Kadangi ta informacija man yra nauja (LRT tyrimo – BNS) akivaizdžiai matosi tam tikrų schemos požymių, bet šitoj vietoje jau tyrimus vykdančios institucijos atsakys“, – kalbėjo M. Skuodis.

2023 04 04 09:22
Spausdinti