Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KORONAVIRUSAS
Panaikinus draudimą atvykti iš ES šalių bus reikalaujama atlikti koronaviruso testą
BNS
Unsplash

Vyriausybė pirmadienį atšaukė iki šiol galiojusį draudimą į Lietuvą atvykti užsieniečiams iš koronaviruso itin paveiktų Europos Sąjungos (ES) šalių, tačiau įvedė reikalavimą atlikti koronaviruso testą.

„Sąrašai, kurie buvo skelbiami – mažai paveiktos valstybės, daugiau paveiktos valstybės – jie praktiškai praranda prasmę. Visur situacija keičiasi ir iki trijų atvejų tokių valstybių kaip ir nėra, dėl to norime suvienodinti atvykimo sąlygas visiems“, – posėdyje sakė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, iš valstybių, kur dviejų savaičių sergamumo koronavirusu rodiklis viršijo 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, į Lietuvą galėjo grįžti tik jos piliečiai, o užsieniečių atvykimas buvo draudžiamas.

Nuo šiol iš Europos Sąjungos, taip pat Jungtinės Karalystės, Šveicarijos, Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino, Andoros, Monako, San Marino ir Vatikano asmenys į Lietuvą galės atvykti laisvai, šis draudimas negalios.

Tačiau jeigu šiose šalyse sergamumas viršys 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, atvykstantys užsieniečiai turės būti atlikę testą koronavirusui nustatyti ir gavę neigiamą atsakymą.

„Nustatoma, kad jeigu didesnis susirgimų skaičius negu 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų, tokie užsieniečiai privalo turėti ne vėliau kaip per 72 valandas iki atvykimo į Lietuvos Respubliką atliktą tyrimą COVID-19 ligai nustatyti bei gautą neigiamą atsakymą“, – sakė R. Tamašunienė.

Lietuviai, grįžtantys iš tokių šalių, privalės izoliuotis, o testą privalės atlikti grįžę, per parą.

„Tos sąlygos galios tokios pačios, tik tiek, kad lietuviai parvykę čia tuos testus atliks, iš atkeliaujančių užsieniečių mes prašome, kad jie savo šalyje atliktų“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Atvykstantiesiems toliau galios dviejų savaičių saviizoliacijos reikalavimas atkeliavus iš tų šalių, kur sergamumas COVID-19 infekcija viršija 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą.

Taip pat toliau tęsiamas visų asmenų, atvykstančių oro ar jūrų transportu, registravimas, o atvykstantieji žemės transportu įpareigoti ne vėliau kaip per 12 valandų nuo atvykimo į Lietuvą užsiregistruoti Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre.

Pasak Vyriausybės, panaikinus draudimus, nebebus tvirtinami sąrašai valstybių, iš kurių draudžiama ar leidžiama atvykti. Visiems grįžusiems ar atvykusiems į Lietuvą asmenims (tiek piliečiams, tiek užsieniečiams) izoliacija bus taikoma vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro tvirtinamu COVID-19 ligos paveiktų šalių sąrašu.

Užsieniečiai iš trečių šalių ir toliau į Lietuvą nebus įleidžiami, išskyrus Vyriausybės nustatytas išimtis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 17 14:49
Spausdinti