Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ATSAKAS Į KREMLIAUS AGRESIJĄ
Parama Ukrainai: F-16 naikintuvų klausimas atidedamas, bet tankų „jau atgabenta“
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
NATO
Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimas.

Į 9-ąjį Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimą atvykęs Ukrainos gynybos ministras Oleksejus Reznikovas neišgirdo įsipareigojimų dėl F-16 naikintuvų tiekimo. Vis dėlto, pasak susitikime dalyvavusio Lietuvos krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, „kaip ir su visa ginkluote, aš manau, kad šalys galiausiai sutars ir dėl jų“.

Į NATO būstinėje Briuselyje vykstantį susitikimą antradienį ryte atvykęs O. Reznikovas daug nekalbėjo, o tik žurnalistams parodė nosinaitę su naikintuvo piešiniais. Vis dėlto pažado, kad F-16 atsidurs Ukrainoje jis negavo.

„Išties, Ukraina iškėlė šį klausimą, t.y. išsakė koks yra poreikis. Gynybos ministrai, grįžę namo analizuos, kaip gali patenkinti tą poreikį. Todėl daugiau diskusijų šia tema nebuvo“, – žurnalistams Briuselyje vėliau antradienį teigė A. Anušauskas.

Pasak jo, buvo Ukrainos rėmėjų susitikime buvo diskutuojama apie tai, ką prieš tris savaites šalys dedikavo Kyjivui, tarp jų ir tankus „Leopard 2“. Taip pat kalbėta apie karių mokymus, kurie jau prasidėjo, bazės remontui stiprinimas ir amunicijos tiekimo užtikrinimas.

„Dalis tankų jau yra atgabenta, nesakysiu, kur, bet pakeliui arba atgabenta, tačiau tam reikalingi parengiamieji darbai, parengtos įgulos, suformuoti vienetai, kurie sąveikaus, pavyzdžiui, su pėstininkų kovos mašinomis (...) kad tai nebūtų vienas technikos vienetas, kuris naudojamas, kaip artilerijos pabūklas. Tai yra suvestiniai šarvuoti vienetai, kurie turi veikti ir būtent užtikrinti ne tik Ukrainos gynybą, bet ir sėkmingą kontrpuolimą“, – teigė A. Anušauskas, bet paminėjo, jog tikisi, kad anksčiau ar vėliau ukrainiečiai gaus prašomus naikintuvus.

Vėliau vykusioje spaudos konferencijoje JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas daug kalbėjo apie paramą Ukrainai tankais, oro gynyba ir kita ginkluote, bet ne apie F-16.

„Neturiu jokio pranešimo dėl naikintuvų šiandien“, – kariškai nukirto keturių žvaigždučių generolas atsargoje L. Austinas.

Vis dėlto jis išvardino kitą paramą Ukrainai: „Jungtinės Valstijos, Vokietija ir Nyderlandai bendradarbiauja siekdami aprūpinti Ukrainą priešlėktuvinės gynybos sistemomis „Patriot“. Prancūzija ir Italija dirba, kad suteiktų priešlėktuvinės gynybos sistemą SAMP/T, o šalių, įskaitant Vokietiją, Lenkiją, Kanadą, Portugaliją, Ispaniją, Norvegiją, Daniją ir Nyderlandus, konsorciumas kartu teikia Ukrainai kovinius tankus „Leopard“. Jungtinės Valstijos, Čekija ir Nyderlandai kartu teikia daugiau kaip 90 tankų T-72. Tai papildys naujausią Lenkijos dovaną – T-72 tankus. Jungtinė Karalystė suteikė pagrindinių kovos tankų „Challenger“ kuopą ir bendradarbiavo su keliomis šalimis, siekdama gauti daugiau šaudmenų Ukrainos gynėjams, taip pat kartu rengiame Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mokymus pagal dvišales ir daugiašales mokymo iniciatyvas, pavyzdžiui, Europos Sąjungos karinės pagalbos misiją. Visos šios dovanos ir bendros iniciatyvos kyla iš mūsų vienybės ir ryžto, tačiau mums dar reikia daug ką nuveikti kartu, todėl turime skirti daugiau dėmesio.“

2023 02 14 17:49
Spausdinti