Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


LIETUVOS PARTIJOS
Partijoms priklausančių asmenų toliau mažėja
BNS
Dainius Labutis/ELTA
Teisingumo ministerija.

Partijoms priklausančių asmenų toliau mažėja, „Lietuvos sąrašui“ dukart iš eilės nepateikus narių sąrašo, bus imtasi jį likviduoti, rodo naujausi Teisingumo ministerijos duomenys.

Anot jų, šių metų spalio 1-ąją 21 partijai priklausė 95 tūkst. 358 asmenys, tai yra 6,3 tūkst. mažiau nei prieš metus arba beveik 2 tūkst. mažiau nei prieš pusmetį.

Duomenų apie savo narių skaičių Teisingumo ministerijai, kaip to reikalauja įstatymas, nepateikė partijos „Drąsos kelias“ ir „Lietuvos sąrašas“.

Kadangi „Lietuvos sąrašas“ to nepadarė jau du kartus iš eilės, jis bus likviduojamas, BNS informavo Teisingumo ministerija.

Šios partijos pirmininkas Darius Kuolys antradienį BNS sakė, kad iki privalomo mažiausio 2 tūkst. narių skaičiaus trūksta kelių dešimčių.

„Kadangi mūsų partija yra konservatyvi, dalis tampa amžino poilsio frakcijos nariais, mėginame po truputį vis pasipildyti. Dabar pritrūkome turbūt kelių dešimčių narių, bet tikimės visuomenės paramos“, – teigė jis.

Jau anksčiau pradėtas „Rusų aljanso“, „Tvarkos ir teisingumo“, Lietuvos politinių kalinių partijų bei Tautos vienybės sąjungos likvidavimas. Šios trys likviduojamos pagal jų pačių sprendimą.

Bendras partijų narių skaičius yra mažiausias nuo to laiko, kai jos įpareigotos šiuos duomenis Teisingumo ministerijai pateikti du kartus per metus, tai yra nuo 2014-ųjų.

Tradiciškai didžiausia yra Lietuvos socialdemokratų partija, ji nurodė turinti 14 tūkst. 366 narius, antra – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 11 tūkst. 133 nariais.

Pagal Teisingumo ministerijos duomenis, per pusmetį konservatoriai neteko beveik pusantro tūkstančio narių.

Trečia didžiausia partija yra Darbo partija, deklaravusi 9357 narius, ketvirta – Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) su 6775 nariais, penktas – Liberalų sąjūdis, deklaravęs 6708 narius.

Nuo jų nedaug atsilieka Lietuvos regionų partija, nurodžiusi 5904 narius.

Savo narių sąrašus Teisingumo ministerijai taip pat pateikė 31 politinis komitetas, jiems iš viso priklauso 2720 asmenų.

Įstatymo prievolės neįvykdė vienintelis politinis komitetas „Raseinių žemaitis“.

Politiniai komitetai ir partijos savo narių skaičių turi teikti du kartus per metus. Jeigu politinė organizacija vienus metus nepateikia savo narių sąrašų, Teisingumo ministerija apie tai praneša Juridinių asmenų registro tvarkytojui ir šis inicijuoja politinės organizacijos likvidavimą.

Asmuo gali priklausyti tik vienam politiniam komitetui arba partijai.

2023 10 03 12:34
Spausdinti