Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Partnerystės fobijos apsėstas Seimas ieško būdų išvengti baudų
BNS
(BNS nuotr.).

Seime kilus pasipriešinimui, Europos Sąjungos direktyvą siūloma perkelti iš Bendrijos piliečių šeimos narių apibrėžimo išbraukus partnerius.

Tokį sprendimą siūlo Seimo Žmogaus teisių komitetas, šią savaitę apsvarstęs grąžintą Lygių galimybių įstatymo projektą. Pasak komiteto vadovo Valerijaus Simuliko, balsavimas dėl direktyvos perkėlimo planuojamas kitą savaitę, kad Lietuvai negrėstų sankcijos dėl vėlavimo. „Kadangi parlamentas nepraleido šitos pozicijos, Vyriausybė pakeitė nuomonę ir atnešė naują projektą, pritarta Agnės Širinskienės (nuotraukoje) siūlymui išbraukti partnerius. Tiek Europos teisės departamento, tiek Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pozicija buvo, kad geriau blogiau, negu visai nieko“, – BNS sakė V.Simulikas. „Mes priėmėme poziciją, kad valstybei nebūtų baudų, nebūtų sankcijų dėl direktyvos neįgyvendinimo. Komitetas patvirtino, o Seimas, pažiūrėsime kitą savaitę, ar pritars. Direktyvoj yra išimtis, kad jei valstybė neturi įteisinto partnerystės instituto, gali turėti išimtį“, – kalbėjo komiteto vadovas. Seime šią savaitę svarstant pataisas, kuriomis perkeliant Europos Sąjungos direktyvą būtų įtvirtinamas draudimas diskriminuoti dėl pilietybės, iš Europos Sąjungos valstybės narės piliečio šeimos narių apibrėžimo buvo išbraukti partneriai. Kadangi projektas pasikeitė iš esmės, jis grąžintas svarstyti iš naujo pagrindiniam Žmogaus teisių komitetui.
Žmogaus teisų komitetas pritarė naujam registruotam A.Širinskienės pasiūlymui, jis keliose vietose išbraukė iš užsienio piliečių šeimos narių partnerius.
„Žmogaus teisų komitetas pritarė naujam registruotam A.Širinskienės pasiūlymui, jis keliose vietose išbraukė iš užsienio piliečių šeimos narių partnerius. Tiek Europos teisės departamento, tiek ministerijos atstovai prašė, kad pritartume (šiam variantui), nes situacija tokia, kad Lietuvai bus pradedama pažeidimo procedūra rudenį ir grės didžiulės baudos dėl to, kad direktyva neperkelta. Seimo dauguma kategoriškai prieš netgi užsieniečių registruotų partnerių traktavimą šeimos nariais“, – sakė vienintelė komitete prieš naują siūlomą redakciją balsavusi liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Lygių galimybių įstatymo pataisas, kuriomis būtų įtvirtinamas draudimas diskriminuoti dėl pilietybės, Seimui yra pateikusi Vyriausybė. Pataisomis perkeliama direktyva, kad Europos Sąjungos piliečiai, besinaudojantys laisvo darbuotojų judėjimo teisėmis, ir jų šeimos nariai nebūtų diskriminuojami dėl pilietybės. Ši direktyva taip pat taikoma Europos ekonominės erdvės valstybių piliečiams ir jų šeimos nariams. Kaip nurodė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija projekto aiškinamajame rašte, ši direktyva jau prieš metus turėjo būti perkelta į nacionalinę teisę. Pagal direktyvą, Europos Sąjungos valstybių narių ir Europos ekonominės erdvės valstybių piliečiams bei jų šeimos nariams turi būti sudarytos tokios pat sąlygos naudotis socialinėmis ir mokesčių lengvatomis kaip ir Lietuvos piliečiams. Šiuo metu įstatymai draudžia diskriminaciją lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos pagrindu. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 07 09 16:19
Spausdinti