Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MIGRANTAI
Pasienyje su Baltarusija nuo vidurnakčio įvedama nepaprastoji padėtis
BNS
BNS
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.

Seimas antradienį nusprendė nuo vidurnakčio įvesti nepaprastąją padėtį Lietuvos pasienyje su Baltarusija.

Nutarimo projektas dėl nepaprastosios padėties įvedimo priimtas už balsavus 122 Seimo nariams ir vienam – prieš.

Nutarimo nepalaikė Regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis.

Nepaprastoji padėtis įvedama mėnesiui nuo lapkričio 10 dienos pasienio ruože ir penki kilometrai į šalies gilumą nuo jo, taip pat migrantų apgyvendinimo vietose Kybartuose, Medininkuose, Pabradėje, Rukloje ir Vilniuje.

Nepaprastoji padėtis įvesta Vyriausybės siūlymu, Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teikimu.

Seimo pirmininkė pristatydama nutarimą pažymėjo, kad nepaprastoji padėtis įvedama susidarius kritinei situacijai dėl masinio užsieniečių antplūdžio

„Nepaprastosios padėties įvedimas yra reikalingas, numatoma, kad jis įsigalios lapkričio 10 dieną ir bus taikomas mėnesį, tik pasienyje su Baltarusija ir penkis kilometrus nuo jos bei užsieniečių apgyvendinimo vietose“, – pristatydama projektą sakė Seimo pirmininkė.

Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtino, kad nepaprastoji padėtis per Lietuvos atkurtos nepriklausomybės istoriją įvedama pirmą kartą.

„Nepaprastoji padėtis yra instrumentas, kuris nebuvo mūsų nepriklausomos valstybės praktikoje su savo algoritmais išbandytas“, – sakė premjerė.

I. Šimonytė išskyrė, kad vieni apribojimai įsigalios neteisėtai sieną kirtusiems migrantams, kiti – Lietuvos gyventojams.

Įvedus nepaprastąją padėtį bus ribojamas transporto priemonių judėjimas pasienio ruože be pasieniečių leidimo, galios draudimas atvykti į šią teritoriją, išskyrus vietos gyventojus, taip pat turinčiuosius ten nekilnojamojo turto ir tai patvirtinančius dokumentus.

Teritorijoje, kurioje įvesta nepaprastoji padėtis, tarnybos galės tikrinti transporto priemones ir asmenis, jų daiktus, siekiant rasti ir paimti neteisėtai laikomus ginklus, šaudmenis, sprogstamąsias ir kitas pavojingas medžiagas, sulaikyti įstatymų pažeidėjus, taip pat čia bus draudžiami susirinkimai.

Į Lietuvą patekusiems ir šalyje apgyvendintiems migrantams bus ribojama teisė susirašinėti, kalbėtis telefonu ir t. t., išskyrus galimybę kreiptis į valstybės institucijas ir įstaigas.

Nepaprastąją padėtį Vyriausybė pasiūlė įvesti dėl situacijos prie kaimyninės Lenkijos sienos, kur iš Baltarusijos pusės susitelkę keli tūkstančiai migrantų.

Į Lietuvą šiemet taip pat pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų.

Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 09 19:35
Spausdinti