Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ALTERNATYVA CIGARETĖMS
Pasiklydę draudimuose?
Evaldas Labanauskas
Shutterstock
Mesti rūkyti lengviau su specialistų pagalba.

Kodėl politikai ir visuomenininkai nori drausti mažiau kenksmingas alternatyvas tradiciniam tabakui? Būtent šis klausimas buvo esminis birželio pabaigoje Varšuvoje vykusiame Globalaus nikotino forume (Global Forum on Nicotine, GFN).

Nuo spalio 23-iosios Lietuvoje įsigalios draudimas prekiauti pridėtinio kvapo ar skonio kaitinamojo tabako gaminiais. Kiek anksčiau, 2022 m. liepą, Lietuvoje uždrausta prekiauti elektroninėmis cigaretėmis su įvairiais skoniais ir kvapais, išskyrus tabako kvapą ir skonį. Drausti įvairius kaitinamojo tabako skonius reikalauja Europos Komisijos direktyva, o pastaroji kilo iš minties, kad dėl pridėtinio kvapo ar skonio auga šių tabako gaminių vartojimas.

Tačiau dalis ekspertų nelinkę su tuo sutikti. Jie net tikina, kad papildomi skoniai turi įtakos atsisakant ypač kenkiančių cigarečių, todėl tokie draudimai neprisideda prie tabako daromos žalos mažinimo.

Kaip vienoje GFN diskusijų kalbėjo žmonių elgesio mokslininkas Christopheris Russelas, tyrimai, kurie rodo santykį tarp tabako produktų su įvairiais skoniais ir jų vartojimo, turi labai daug trūkumų (pavyzdžiui, rezultatų matavimo metodologija). Tačiau reguliuotojai remiasi būtent jais, kad ribotų arba draustų tam tikrus produktus, o tai, pasak eksperto, turi kitų – neigiamų – pasekmių: „Tai paskatins mažiau suaugusių rūkalių pereiti prie mažiau kenkiančių produktų, mažiau rūkalių juos išbandys.“ Ch. Russelas pridūrė, kad, kuo daugiau bus alternatyvų ribojimų, tuo pasiekimų, mažinant tradicinį rūkymą, mažės ir netgi vėl gali pradėti augti rūkalių skaičius.

2023 09 21 06:45
Spausdinti