Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


STATISTIKA
Pasimetę skaičiai: e.sveikatos duomenimis, Lietuvoje nuo COVID-19 mirė 917 žmonių
BNS
Fotobankas
Ligoninės palata.

E.sveikatos informacinės sistemos duomenys rodo, kad Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 153 žmonėmis daugiau, nei oficialiai skelbia Statistikos departamentas, šią informaciją gaunantis iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC).

Penktadienio Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 764 žmonės. Tačiau kaip BNS informavo Registrų centras, e.sveikatos sistemoje pateikta informacija apie 917 mirties atvejų nuo šio infekcinės ligos.

„Sveikatos priežiūros specialistai e.sveikatos sistemoje yra pateikę duomenų apie 917 asmenų, kurių mirties liudijime mirties priežastis nurodyta pagal kodą U07.1 (COVID-19 liga, virusas nustatytas)“, – penktadienį atsiųstame komentare teigė Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Pasak jo, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) šiuo metu neima mirčių statistikos iš e.sveikatos sistemos.

„Mirčių statistika ir jų priežastys šiandien teikiama tik Higienos institutui. Iš kur NVSC gauna duomenis apie mirtis nuo COVID-19 mes nežinome“, – aiškino Registrų centro atstovas.

Higienos institutas: bendras mirčių nuo COVID-19 skaičius gali būti ir didesnis

Higienos institutas BNS informavo, kad apie mirčių priežastis skelbia išanalizavę visus per atitinkamą laikotarpį gautus mirties liudijimus. Šiuo metu įstaiga oficialiai yra pateikusi informaciją apie mirtis iki rugsėjo mėnesio.

„Kitą savaitę pateiksime spalio mėnesio duomenis“, – teigė Higienos instituto Mirties atvejų ir jų priežasčių stebėsenos skyriaus vadovė Rūta Ustinavičienė.

Pasak jos, išanalizavus visus mirties liudijimus, bendras mirčių skaičius gali būti net didesnis nei gydytojų suvesta informacija į e.sveikatos sistemą.

„Jei mes matome mirties liudijime, kad gydytojas į pagrindinę priežastį neįrašė covido, bet įrašė prie tarpinių priežasčių, o mes matome, kad žmogus pagal visą kliniką, pagal visas PSO taisykles mirė nuo covido, tai mes užkoduosim tai kaip covido mirtį“, – komentavo Higienos instituto atstovė.

„Gydytojai labai mėgsta įrašyti „širdies sustojimas“, bet jūs niekada pas mus statistikoje nematysite „širdies sustojimo“, nes kai žmogus miršta, jam visada sustoja širdis. Mums reikia priežasties, dėl ko širdis sustojo“, – pridūrė ji.

Savo ruožtu NVSC teigia, kad pagal galiojančią tvarką informaciją apie mirties atvejus gauna iš gydymo įstaigų, joms pateiktus tam numatytą formą.

„Pasirodžius informacijai apie perteklines mirtis, kurios galimai galėjo būti susijusios su COVID-19 liga, NVSC raštu kreipėsi į Registrų centrą, prašydamas pateikti duomenis apie visus Elektroninėje sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje registruotus mirties nuo COVID-19 ligos atvejus, pateikiant detalią informaciją“, – BNS komentavo NVSC atstovė Justina Petravičienė.

Registrų centras BNS patvirtino, kad tokį kreipimąsi gavo.

Statistikos departamentas: e.sveikatos duomenys dėl COVID-19 mirčių nėra patikimi

Iš e.sveikatos informacinės sistemos gauti duomenys apie COVID-19 mirtis negali būti vertinami patikimi, penktadienį pranešė Statistikos departamentas.

Vis dėlto paaiškėjus, kad jo pateikiama statistika yra 153 mirtimis mažesnė nei esanti e.sveikatoje, departamentas žada ją perskaičiuoti.

„E.sveikatos sistemoje kaupiami mirties priežasčių duomenys negali būti vertinami kaip patikimi – dėl šios priežasties jie ir yra perduodami Higienos institutui, kuris sutvarko minėtus duomenis ir paskelbia mirties priežasčių informaciją“, – rašoma Statistikos departamento pranešime.

Todėl departamentas pagal nustatytą tvarką skelbia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) renkamus mirčių nuo COVID-19 duomenis, kurie pateikiami gydytojams užpildant U07.1 formą.

Statistikos departamentas taip pat informavo, kad kreipėsi į Registrų centrą dėl mirčių priežasčių pateikimo.

„Turėdamas visus duomenis ir kartu su Higienos institutu bei Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru įvertinęs jų kokybę ir patikimumą, (Statistikos departamentas) paskelbs perskaičiuotus mirčių nuo COVID-19 rodiklius“, – rašoma komentare.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 11 16:41
Spausdinti