Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


EKSPERTŲ KRIZĖ
Pasitikėjimas ekspertais mažėja, autoritetų gretos retėja
Liepa Žeromskaitė
Shutterstock

Kodėl visuomenė linkusi klausyti nuomonės formuotojų, bet ne tyliau kalbančių profesionalų?

2016-ieji buvo metai, kai viešojoje erdvėje kalbos dėl mažėjančio visuomenės pasitikėjimo ekspertais įgavo rimto svorio. Jungtinė Karalystė referendumu nusprendė palikti ES, o JAV prezidentu buvo išrinktas Donaldas Trumpas. Mokslu ir faktais nepasitikinčios minios sprendimai turėjo rimtų padarinių visai valstybei.

Lietuvoje tokių pavyzdžių toli ieškoti irgi nereikia. Prasidėjus COVID-19 pandemijai atsirado nemaža dalis netikinčių nei pandemija, nei apsisaugojimo būdais, nei per rekordinį laiką naujai išrastomis vakcinomis. Vilniuje daug atgarsių sulaukė buvusio mero sprendimai siaurinti gatves ir nešienauti vejų, nors juos rėmė gausūs mokslininkų tyrimai. Naujasis meras Valdas Bekunskas abu sprendimus bent iš dalies atšaukė. Ilgalaikiai netapę sprendimai naudos taip ir neatnešė, užtat vilniečiams sudarė apgaulingą įspūdį, kad kažkas daroma.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 08 31 06:45
Spausdinti