Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


Pasiūlymas: vietoj pilietybės – Lietuvio pasas
BNS
Lietuviškas pasas. (BNS nuotr.).

Keli Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime nariai ir socialdemokratai siūlo įsteigti Lietuvio paso institutą, jis būtų alternatyva pilietybei.

Lietuvio pasas suteiktų išeiviams beveik visas piliečių turimas teises. Tokio dokumento turėtojas negalėtų tik kandidatuoti rinkimuose ir juose balsuoti, išskyrus galimybę dalyvauti rinkimuose į savivaldybių tarybas. Parlamentarų Ramūno Karbauskio, Andriaus Palionio, Eugenijaus Jovaišos, Juozo Bernatonio ir Arūno Gumuliausko įregistruotame projekte numatyta, kad Lietuvio pasą turintys žmonės turi teisę supaprastinta tvarka atkurti ar įgyti Lietuvos pilietybę, taip pat ją susigrąžinti.
Tokio dokumento turėtojas negalėtų tik kandidatuoti rinkimuose ir juose balsuoti, išskyrus galimybę dalyvauti rinkimuose į savivaldybių tarybas.
Be to, Lietuvos paso savininkai turėtų galimybę atvykti ir nuolat gyventi bei dirbti šalyje, turėtų teisę į švietimo, studijų ir mokslo lengvatas. Siūlomas projektas numato, kad Lietuvio pasą galėtų įgyti visi lietuvių kilmės asmenys. Jais laikomi asmenys, kurių tėvai ar seneliai arba vienas iš tėvų ar senelių yra lietuviai ir kuris pats laiko save lietuviu bei deklaruoja tai rašytiniu pareiškimu. Vis dėlto kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus mano, kad Lietuvio pasas emigrantams neatstotų šalies pilietybės. Jis teigė, kad toks beveik visas piliečio teises suteikiantis dokumentas būtų tam tikra dovana išeivijai pasinaudoti piliečių teisėmis ir privilegijomis, bet jokiu būdu neatstotų Lietuvos pilietybės. „Tai yra kompromisinis sprendimas, bet jis jokiu būdu neišsprendžia principinės (dvigubos pilietybės) problemos. Jos sprendimo siekia išeivija, tikinti, kad ji yra Lietuvos dalis. Juk mes visi norime, kad jie būtų lygiateisiai Lietuvos piliečiai“, – sakė V.Adamkus.
„Tai yra kompromisinis sprendimas, bet jis jokiu būdu neišsprendžia principinės (dvigubos pilietybės) problemos“, – sakė V.Adamkus.
  Vertindamas nuostatą neleisti Lietuvio paso savininkams balsuoti didžiąją gyvenimo dalį išeivijoje Jungtinėse Valstijose praleidęs V.Adamkus tvirtino, kad gyvendamas emigracijoje  nebalsuoti rinktųsi pats. „Man yra sunku priimti tą faktą, kad aš, gyvendamas už Lietuvos ribų, balsuočiau rinkimuose, jeigu aš nežinočiau nei atstovų siūlomų, nei kasdienių Lietuvos problemų, kurias reikia spręsti, – sakė prezidentas. - Man tai nebūtų aktualu, nes galvoju, kad nebūčiau kompetentingas atiduoti savo balsą už tuos, kurie spręstų Lietuvos reikalus.“ Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 08 13:25
Spausdinti