Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Paskirstytos bankų solidarumo įnašo lėšos, sankcijos Baltarusijai ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
kariuomene.lt
Gynybos biudžetas pasipildys naujomis lėšomis.

Svarbiausių rugpjūčio 4-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Paskirstytos bankų solidarumo įnašo lėšos

Krašto apsaugos ministerija paskirstė beveik 243 mln. eurų planuojamų surinkti laikino bankų solidarumo įnašo lėšų, skirtų 2023–2025 m. karinio mobilumo ir infrastruktūros projektams. „Papildomas finansavimas reikšmingai prisidės prie išaugusių nacionalinio saugumo poreikių ir leis gerokai paspartinti visos reikalingos infrastruktūros įrengimą“, – penktadienį išplatintame ministerijos pranešime teigė krašto apsaugos viceministras Renius Pleškys.

Didžioji dalis laikino solidarumo įnašo lėšų bus skiriama Rūdninkų poligono plėtrai – apgyvendinimo infrastruktūrai, šaudykloms ir kitai mokymams skirtai infrastruktūrai, šaudmenų ir sprogmenų sandėliams įrengti, taip pat vidaus kelių tinklo plėtrai, privažiuojamajam keliui į poligoną rekonstruoti. Numatoma, kad karinės infrastruktūros ir karinio mobilumo projektams skirtos laikino solidarumo įnašo lėšos sudarys 380 mln. eurų. Atmetusi Rūdninkų poligonui planuojamus skirti pinigus, likusias lėšas Susisiekimo ministerija paskirstys įvairiems dvigubos paskirties karinio mobilumo projektams.

kariuomene.lt

Lietuvos gyventojai vėl galės įsigyti Vyriausybės taupymo lakštų

Finansų ministerija atnaujina Vyriausybės taupymo lakštų (VTL) platinimą. Nuo pirmadienio pradedama platinti nauja vienų metų trukmės VTL emisija, už kurią bus mokama 3,7 proc. metinių palūkanų. Taupymo lakštai bus platinami per du Finansų ministerijos atrinktus platintojus – „Swedbank“ ir SEB. Penktadienį nustatytose VTL emisijos sąlygose numatyta, kad pirmoji taupymo lakštų emisija bus platinama rugpjūčio 7–21 d., o išperkama – 2024 m. rugpjūčio 22 d.

Freepik

ES įvedė sankcijas Baltarusijos pareigūnams

Europos Sąjunga ketvirtadienį įvedė sankcijas keliems Baltarusijos milicijos, teisingumo sistemos ir kalėjimų pareigūnams dėl susidorojimo su opozicijos atstovais, taip pat žiniasklaidos darbuotojams ir bendrovėms, kaltinamoms Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą rėmimu.

38 pareigūnams, įskaitant kelis teisėjus ir prokurorus, uždrausta atvykti į ES valstybes, jų turtas bloke buvo įšaldytas. ES taip pat įšaldė valstybinės naftos ir chemikalų milžinės „Belneftechim“ turtą. ES nurodė, kad „Belneftechim“ yra svarbi Baltarusijos ekonomikos ir užsienio politikai pirmiausia dėl Maskvos ir Minsko bendradarbiavimo kuriant bendrą naftos rinką.

Scanpix
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas.

Atpigo „Apple“ akcijos

Kai technologijų milžinė „Apple“ pranešė apie antrą ketvirtį sumažėjusias pajamas, bendrovės akcijų vertė krito. Didžiausios pasaulyje bendrovės pagal rinkos vertę bendros pajamos sumažėjo 1 proc., iki 81,8 mlrd. JAV dolerių.

Beveik pusę visų pajamų sudarantys „iPhone“ telefonų pardavimai per metus susitraukė 2,4 proc. Pasak savaitraščio „The Economist“, šis pokytis rodo, kad „Apple“ vis daugiau dėmesio skiria skaitmeninėms paslaugoms. Per pastaruosius 12 mėnesių tokių paslaugų, kaip „iCloud“, abonentų skaičius išaugo 150 mln.

2023 08 04 16:30
Spausdinti