Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Penktadienio kaleidoskopas: dujų atsargos, neramumai Kalnų Karabache ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Ukrainiečių karys Donecko regione.

Svarbiausių gegužės 12-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Kaltinimų paneigimas. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę su prašymu išviešinti praėjusios kadencijos savivaldybės tarybos narių kanceliarinių išlaidų ataskaitas. Taip politikė tikina siekianti paneigti viešojoje erdvėje jai metamus nepagrįstus kaltinimus, esą ji, veikdama laikinosios sostinės taryboje, neskaidriai naudojosi tarybos nario veiklai skirtomis išmokomis.

„Norėdama išsklaidyti visas abejones ir man metamus nepagrįstus kaltinimus bei siekdama užtikrinti skaidrumo principų laikymąsi ir visuomenės teisę žinoti, šiandien raštu kreipiausi į Kauno miesto savivaldybę. Paprašiau, kad ši pateiktų informaciją apie visų 2019–2023 m. kadencijos Kauno miesto savivaldybės tarybos narių išlaidų, susijusių su tarybos nario veikla, ataskaitas“, – penktadienį savo feisbuko paskyroje rašė ministrė.

J. Šiugždinienė dar kartą akcentavo, kad būdama Kauno tarybos nare už visas išlaidas atsiskaitė pagal numatytą reglamentą. Todėl politikė išreiškė viltį, kad artimiausiu metu išsklaidys visas kilusias abejones.

Atsargos. Trijų Baltijos šalių premjerai tvirtina, kad kitai žiemai jos apsirūpins pakankamomis gamtinių dujų atsargomis. Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad namų ūkiams ir įmonėms elektros ir dujų nepritrūks. „Buvome pasiruošę praėjusiai žiemai, dabar esame pasiruošę dar geriau. (...) Po sezono žinome, kad saugyklų lygis daug didesnis nei bet kada anksčiau per tą patį laikotarpį Europos lygmeniu, o kainos nuo 2022 m. rugpjūčio piko krito“, – spaudos konferencijoje penktadienį Taline teigė I. Šimonytė.

Rusijos karas Ukrainoje. Okupantai rusai pateikia melagingą informaciją apie ginklų stygių, mėgindami pateisinti savo nuostolius ir pralaimėjimus Bachmute. Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms per savaitę pavyko pasistūmėti 2 kilometrus Bachmuto kryptimi ir neprarasti nė vienos pozicijos – tai penktadienį pareiškė Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hana Maliar.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį turėtų atvykti į Romą derybų su savo kolega iš Italijos, taip pat galimas ir susitikimas su popiežiumi. Tai būtų pirmasis V. Zelenskio vizitas į Europos Sąjungos ir NATO narę Italiją nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 m. vasarį.

Turkija penktadienį pareiškė, kad derybos pratęsti susitarimui, kuriuo leidžiama eksportuoti grūdus iš karo draskomos Ukrainos, artėja prie pabaigos. Susitarimo galiojimas baigiasi kitą trečiadienį.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas tikisi, kad rudens pradžioje tankai „Abrams“ bus pristatyti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Šiuo klausimu Pentagono vadovas pasisakė per Senato posėdį dėl 2024 m. fiskalinio gynybos biudžeto.

Kinija. Pekinas penktadienį pranešė, kad Kinija nuo pirmadienio siųs specialųjį pasiuntinį į Ukrainą, Rusiją ir kitas Europos šalis aptarti, kaip spręsti karo Ukrainoje klausimą. Tai bus aukščiausio rango Kinijos diplomatas, apsilankęs karo draskomoje šalyje nuo Maskvos invazijos pradžios praėjusiais metais.

„Nuo gegužės 15 d. Kinijos vyriausybės specialusis atstovas Eurazijos reikalams, ambasadorius Li Hui, lankysis Ukrainoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Rusijoje, kur bendraus su visomis šalimis dėl politinio Ukrainos krizės sureguliavimo“, – eilinėje spaudos konferencijoje sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas. Anot jo, Li Hui kelionė rodo Kinijos įsipareigojimą skatinti taiką ir derybas.

Kalnų Karabachas. Tarp Armėnijos ir Azerbaidžano pajėgų penktadienį kilo nauji susirėmimai pasienyje. Apie tai pranešta praėjus dienai po to, kai dėl kruvinų susirėmimų kilo grėsmė sužlugdyti Europos Sąjungos vadovaujamas savaitgalį planuojamų taikos derybų tarp Kaukazo priešininkių pastangas. Baku ir Jerevanas jau dešimtmečius ginčijasi dėl armėnų gyvenamo Azerbaidžano Kalnų Karabacho regiono. Dėl jo jau vyko du karai.

Penktadienio rytą „Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos, naudodamos bepiločius orlaivius, pažeidė paliaubas Sotko kryptimi (rytinė valstybės sienos dalis)“, sakoma armėnų gynybos ministerijos pranešime. Jame teigiama, kad buvo sužeisti du Armėnijos ginkluotųjų pajėgų kariai, o vieno iš jų būklė yra kritinė.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas ir Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas sekmadienį Briuselyje susitiks derybų, kurioms vadovaus Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis. Be to, ES pranešė, kad birželio 1-ąją Moldovoje vyksiančio Europos viršūnių susitikimo metu varžovių lyderiai susitarė kuluaruose kartu susitikti su Prancūzijos ir Vokietijos vadovais.

Neramumai Gazoje. Izraelis ir Gazos Ruožo kovotojai penktadienį apsikeitė ugnimi, blėstant viltims sudaryti paliaubas ir užbaigti kelias dienas trukusius mūšius, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių. Izraelis paskelbė, kad smogė „Islamo džihado“ grupuotės taikiniams tankiai apgyventoje palestiniečių teritorijoje, o naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip smogta Gazos miestui. Smurtas kilo antradienį, Izraeliui nukovus tris aukščiausio rango kovotojų grupuotės „Islamo džihadas“ narius, o per vėlesnius smūgius žuvo dar du aukšto rango veikėjai.

2023 05 12 16:30
Spausdinti