Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Penktadienio kaleidoskopas: infliacija, sankcijos Kinijai ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ
Freepik

Svarbiausių sausio 27-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lietuvos ekonomika. Valstybės duomenų agentūra penktadienį nurodė, kad preliminarus metinis infliacijos lygis Lietuvoje yra 18,4 proc., vidutinė metinė infliacija – 19,3 proc., o mėnesinė infliacija – 0,6 proc. Sausį kainos padidėjo 0,6 proc. Tačiau ekonomistai mano, kad infliacija mažės, o vasarį gali būti fiksuojama mėnesinė defliacija. BNS teigimu, kai kurie analitikai tikisi, kad metinė infliacija sparčiai mažės pavasarį, o nulinį rodiklį ar netgi defliaciją pasieks metų pabaigoje. Visgi ekonomistų nuomonės išsiskiria, Aleksandras Izgorodinas BNS sakė, kad situacija pasaulinėje rinkoje vis dar neramina ir ji kurį laiką dar gali lėtinti metinės infliacijos mažėjimą ir palaikyti mėnesio infliaciją.

Sankcijos Kinijai. Kaip praneša BBC, JAV pritaikė sankcijas Kinijos bendrovei, kuri, kaip įtariama, teikė palydovinius Ukrainos vaizdus, kad padėtų samdinių grupei „Wagner“ vykdyti kovines operacijas Rusijos naudai. Apribojimai nustatyti Changsha Tianyi kosmoso mokslo ir technologijų tyrimų institutui, dar žinomam kaip „Spacety China“, įmonė turi biurus Pekine ir Liuksemburge. Bendrovė Rusijoje įsikūrusiai technologijų įmonei „Terra Tech“ teikė palydovines nuotraukas, kuriose užfiksuotos vietovės Ukrainoje. Kinija, kuri yra artima Rusijos sąjungininkė, vis dar bando save pozicionuoti kaip neutralią šalį karo Ukrainoje atžvilgiu.

Izraelis ir Palestina. Prieš Izraeliui pradedant atsakomuosius smūgius, palestiniečių kovotojai iš Gazos Ruožo į Izraelį paleido dvi raketas, kurias abi perėmė priešlėktuvinė gynyba. Anksčiau per karinį reidą Dženino pabėgėlių stovykloje okupuotame Vakarų Krante Izraelio kariai nužudė dešimt palestiniečių. Izraelio pajėgos teigė, kad atsakomaisiais smūgiais penktadienį taikėsi į objektus, susijusius su Gazos Ruožą kontroliuojančia islamistų kovotojų grupuote „Hamas“. JAV, ES ir kai kurios arabų valstybės yra įtraukusios „Hamas“ į teroristinių organizacijų sąrašą. Tai daugiausia aukų pareikalavęs incidentas per pastaruosius metus.

Olimpo link. Trečiadienį paskelbtas Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) pareiškimas gali atverti kelią Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, nepaisant sukelto ir besitęsiančio karo Ukrainoje. Jų teigimu, „nė vienam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias varžytis vien dėl jo paso“. Žaidynėse jie dalyvautų kaip neutralūs sportininkai. Ukrainos sporto ministras perspėjo, kad tokiu atveju jo šalis boikotuos žaidynes. Penktadienį Seime Lietuvos tautinis olimpinis komitetas buvo paprašytas dėti visas pastangas, kad būtų uždrausta rusams ir baltarusiams dalyvauti žaidynėse.
2023 01 27 16:15
Spausdinti