Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Penktadienio kaleidoskopas: mokesčių reforma, V. Zelenskio vizitai ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
V. Zelenskis.

Svarbiausių gegužės 19-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Mokesčių reforma. Šalies ekonomikai šiemet patiriant recesiją Vyriausybės parengta mokesčių reforma pablogintų šalies investicinį klimatą, todėl ją reikėtų atidėti, sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius. Jo teigimu, tam pritaria ir kitos verslo bei darbdavių organizacijos.

„Jeigu mokesčių reforma yra pateikiama taip, kad arba viskas, arba nieko, tai mūsų visos verslo organizacijos (...) visgi pasisako, kad jeigu viskas arba nieko – geriau dabar nieko, atidėti tą reformą, nes jos įvedimas tiesiog sparčiai pablogintų investicinį klimatą Lietuvoje“, – po prezidento Gitano Nausėdos susitikimo su Seimo, Vyriausybės, Lietuvos banko, darbuotojų ir verslo atstovais penktadienį žurnalistams sakė V. Janulevičius. Pasak jo, Lietuvos pramonei reikia paskatų investuoti, supaprastintos ir nesuvaržytos prieigos prie kapitalo.

„Prieiga prie kapitalo Lietuvoje yra viena blogiausių Europos Sąjungoje, nors pati valstybė yra viena mažiausiai įsiskolinusių, tada žmonės ir verslas yra vieni mažiausiai įsiskolinusių, bet paskolų kaštai yra vieni aukščiausių. (...) Mes ir klausiame, kad prieiga prie kapitalo būtų supaprastintas dalykas, kad tai nebūtų suvaržyta biurokratinėmis kliūtimis ir greitis yra vienas iš kertinių dalykų“, – kalbėjo LPK prezidentas.

Šią savaitę Vyriausybei ir visoms Lietuvos politinėms partijoms adresuotame laiške verslo organizacijos prašė atidėti su mokesčių reforma susijusių įstatymų priėmimą ir siūlė juos tobulinti. Laiške, kurį pasirašė Investuotojų forumas, Lietuvos pramonininkų, Verslo ir Darbdavių konfederacijos, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija, nurodyta, kad Vyriausybės siūloma mokesčių reforma padarys neišvengiamą žalą investiciniam Lietuvos klimatui, pakenks ekonomikos vystymuisi ir gyventojų gerovei.

G 7. Didžiojo septyneto grupės lyderiai penktadienį susitarė dėl naujų sankcijų Rusijai. To imtasi po to, kai Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga atskirai paskelbė apie naujas pastangas dar labiau sugriežtinti spaudimą Maskvai. Japonijos Hirošimos mieste susitikę G 7 šalių vadovai pareiškė toliau sieksiantys apriboti Rusijos galimybes patekti į jų ekonomiką.

Didžiųjų pasaulio demokratijų atstovai taip pat pareiškė dėsiantys daugiau pastangų, kad užkirstų kelią vengti esamų sankcijų, įskaitant baudžiamąsias priemones subjektams, gabenantiems medžiagas į karo frontą. Anksčiau penktadienį Jungtinės Valstijos ir kitos narės atskirai paskelbė apie savo naujas priemones, o aukštas amerikiečių administracijos pareigūnas pareiškė, kad į JAV juodąjį sąrašą bus įtraukti 70 naujų subjektų iš Rusijos ir kitų šalių. Londonas nusitaikė į Rusijos 4–5 mlrd. dolerių (eurų) vertės metinę prekybą deimantais ir paskelbė draudimą importuoti šiuos brangakmenius, taip pat varį, aliuminį ir nikelį.

Saudo Arabija ir Ukraina. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Saudo Arabiją, kur dalyvauja Arabų Lygos aukščiausiojo lygio susitikime, kad sustiprintų savo šalies „ryšius su arabų pasauliu“. Sakydamas kalbą susitikime jis apkaltino kai kuriuos arabų lyderius ignoruojant siaubą, kurį sukėlė Rusijos invazija į jo šalį. „Deja, pasaulyje ir čia, tarp jūsų, yra tokių, kurie užmerkia akis į tuos kalėjimus ir nelegalias aneksijas“, – sakė V. Zelenskis viršūnių susitikimo dalyviams ir ragino juos laikytis „sąžiningo požiūrio“ į karą.

Vėliau jis dalyvaus G 7 derybose Japonijoje, kur tikriausiai padvigubins pastangas užsitikrinti karinę paramą ir propaguoti savo 10 punktų taikos planą. Tikimasi, kad turtingų demokratinių valstybių klubo G 7 lyderiai paskelbs naują draudimą prekiauti šios šalies deimantais. Pasak pareigūnų, tai sutrikdys Kremliaus bandymus gauti atsargų savo karo veiksmams Ukrainoje.

Akcijų rinka. Kaip praneša savaitraštis „The Economist“, JAV respublikonų Atstovų Rūmų pirmininkui Kevinui McCarthy pareiškus, kad jau šį savaitgalį gali būti susitarta dėl vyriausybės skolos ribos, pasaulio akcijų rinkos pakilo. Ketvirtadienį Amerikos indeksai S&P 500 ir NASDAQ pasiekė aukščiausią uždarymo lygį nuo rugpjūčio. Tačiau susitarimą dar gali sužlugdyti Atstovų Rūmų griežtosios linijos respublikonų frakcija, kuri teigia galinti blokuoti bet kokį susitarimą, jei jame nebus numatytas „griežtas“ išlaidų mažinimas.

2023 05 19 16:34
Spausdinti