Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Penktadienio kaleidoskopas: sankcijos „Wagner“, genocido Ukrainoje tyrimas ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
M. Šniutytė-Daugėlienė.

Svarbiausių balandžio 14-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Sankcijos ir tyrimai. Europos Sąjunga penktadienį į sankcijų sąrašą įtraukė Rusijos samdinių grupuotę „Wagner“. Vasarį ES skyrė baudžiamąsias priemones 11-ai asmenų ir septyniems su „Wagner“ susijusiems subjektams, vieni kaltinami žmogaus teisių pažeidimais Centrinės Afrikos Respublikoje ir Sudane, kiti – grėsme saugumui ir stabilumui Malyje. Tai, kad grupei „Wagner“ dar kartą skirtos sankcijos, „pabrėžia grupės veiklos tarptautinį mastą ir pavojingumą, destabilizuojantį poveikį šalims, kuriose ji veikia“, sakoma ES pareiškime. „Wagner“ vadovavo puolimams Soledaro ir Bachmuto miestuose Ukrainoje.

Kaip pranešė Eurojusto atstovė Margarita Šniutytė-Daugėlienė, septynių valstybių tyrimo grupė prisidės prie Ukrainoje vykdomo genocido tyrimo. Ji komentavo sprendimus, priimtus per Jungtinės tyrimo grupės, kuriai priklauso ir Lietuva bei Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) prokuroras, koordinacinį pasitarimą Vilniuje. Pasak jos, tai „neabejotinai prisidės prie efektyvaus šio nusikaltimo ištyrimo“. Eurojuste šiuo metu kuriama įrodymų duomenų bazė, kurioje bus centralizuotai kaupiami ir saugomi įrodymai dėl Ukrainoje vykdomų karo nusikaltimų.

Infliacija. Europos centrinio banko vadovė Christine Lagarde penktadienį teigė, kad infliacija euro zonoje ateinančiais mėnesiais turėtų ir toliau mažėti, tačiau tiksliau prognozuoti trukdo išliekantis neapibrėžtumas – „esama tiek teigiamų, tiek neigiamų rizikų“. Didesnis, nei tikėtasi, darbo užmokesčio padidėjimas gali išlaikyti aukštą infliacijos rodiklį, o „įtampa finansų rinkose“ arba greitai krintančios energijos kainos gali jį sulėtinti. Kovą vidutinė metinė infiacija euro zonoje siekė 6,9 proc., vasarį – 8,5 proc.

Nauja suomių vyriausybė. Prieš dvi savaites parlamento rinkimus laimėjus centro dešiniesiems, jo lyderiui Petteriui Orpo penktadienį buvo pavesta sudaryti naują vyriausybę. P. Orpo sakė, kad tikisi iki gegužės 1 d. nurodyti, kurios partijos pateks į koaliciją. Jis nepasakė, su kuria politinių jėgų puse norėtų vienytis. Pagrindinės jo galimybės – koalicija su SDP arba dešiniųjų vyriausybė su Suomių partija. Buvusi Suomijos premjerė Sanna Marin teigė po pralaimėjimo pasitrauksianti iš savo partijos vadovės pozicijos, tačiau liksianti parlamento nare.

2023 04 14 17:00
Spausdinti