Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


SALDŪS VAISIAI
Per kančias į žvaigždes – nuo indų plovėjo iki „Michelin“ žvaigždės: restorano „Demoloftas“ istorija
Agnė Baltrūnaitė, Karolis Juršys
Alfa.lt

Ketvirtadienį gastronominis gidas „Michelin“ paskelbė Lietuvos restoranų apdovanojimus. Geriausiu Lietuvos jaunuoju šefu pripažintas Tadas Eidukevičius IQ atskleidė, kad kulinarinę karjerą pradėjo nuo indų plovėjo darbo, o jo vadovaujamo restorano, kuris taip pat gavo „Michelin“ žvaigždę, virtuvės dydis yra vos devynių kvadratinių metrų ploto.

Iškart po „Michelin“ apdovanojimų ceremonijos restoranų šefai suskubo atgal į savo restoranus atšvęsti istorinio lietuviškosios gastronomijos įvykio. IQ nusprendė apsilankyti ir pamatyti, kaip šią dieną mini „Michelin“ žvaigždės laimėtojai.

Vilniaus Naujamiesčio gatvėse – įprastas ketvirtadienio vakaras. Iš vieno vietos restorano, kurį nesunkiai galima supainioti su įprasta užeiga, skambėjo tranki muzika. Tai – ankštose patalpose įsikūręs restoranas „Demoloftas“, kurį prieš kelias valandas „Michelin“ pripažino kaip vieną geriausių Lietuvos restoranų.

„Po 15 metų darbo toks pripažinimas suteikia tikrai gerą jausmą“, – teigė šio restorano šefas T. Eidukevičius, kalbėdamas apie iškovotą laimėjimą. Visgi jis atskleidė, kad apie laimėjimą suprato dar įteikimo ceremonijos pradžioje. „Mes mokame skaičiuoti. Kai pasakė nominacijas ir pradėjo duoti žaliąsias žvaigždes, supratome, kad kažką turime“, – teigė jis.

T. Eidukevičius pripažino, kad laikas, praleistas virtuvėje, buvo sunkus. „Trūko personalo, dėl to ir buvo įtampa“, – juokdamasis pripažino pašnekovas. „Jokios darbuotojų atrankos pas mus nėra – mes esame trise, o virtuvė yra devynių kvadratinių metrų. Jeigu ir norėtume priimti daugiau žmonių, mums neužtektų vietos“, – atviravo jis prisimindamas dienas, kai dėl darbuotojų stygiaus pačiam tekdavo kepti kiaušinienes ir tiekti pusryčius, o atėjus vakarui – ruošti vakarienes.

Vis dėlto jokių permainų restoranas neplanuoja. „Mes buvome įvertinti už tai, ką darėme, todėl tai ir tęsime“, – sakė restorano šefas ir pridūrė, kad neketina kelti kainų – gastronomija, anot restorano virtuvės šefo, turi būti prieinama visuomenei.

Bendrovė
„Demoloftas“ restorano personalas.

Nuo indų plovėjų iki geriausio šalies jaunojo šefo

Nors su IQ sutikęs pakalbėti T. Eidukevičius atrodė pavargęs, tačiau su užsidegimu dalijosi savo karjeros vingiais.

„Prieš 14–15 metų pradėjau dirbti indų plovėju, po kelerių metų tapau pagalbiniu virėju ir pusryčių virėju viešbutyje“, – pasakojimą pradėjo jis. Vėliau susipažino su pora šefų, tarp kurių – Artūras Naidenko ir Ernestas Viršila. „Aš juos velniškai gerbiu“, – sakė T. Eidukevičius.

„Jie man suteikė pirminių žinių apie virtuvę, jos organizavimą, kaip reikia žiūrėti į maistą, kuris gali būti daugiau nei kažkas nupirkta iš prekybos centro“, – apie pirmąsias šefo pamokas pasakojo T. Eidukevičius. Vėliau nusprendė keliauti į Ispaniją, kur privačioje mokykloje ėmė studijuoti kulinariją.

„Mokslai buvo privatūs, tad teko dirbti ir studijuoti. Tai buvo sunkūs metai, buvo daug bemiegių naktų“, – prisiminė jis.

„Tada Kosta Bravoje (Katalonijos pakrantės regionas – IQ past.) buvau atsakingas už vieno prabangiausių viešbučio restoranų ir tada atėjo koronos pandemija. Visi dėliojome ateities planus, bet viską uždarė“, – teigė šefas. Grįžęs į Lietuvą T. Eidukevičius prisidėjo prie kelių nemenkų restoranų projektų, bet supratęs, kad nori kažko mažesnio, atidarė dabartinį restoraną.

„Supratau, norėjau kažko mažesnio, kur galėčiau realizuoti nekonvencines idėjas“, – sakė T. Eidukevičius.

„Ikea“ baldai ir ankšta virtuvė

„Demo“ sous-chef Rokas Pocius leido pasidairyti ir po restorano virtuvę, kuri yra ne ką didesnė už ankštą kambarį. „Dar praeitą savaitę čia buvo „Ikea“ stalas“, – trumpos ekskursijos metu teigė R. Pocius.

Bendrovė
Restorano baras.

Vis dėlto, kaip sakė šefo padėjėjas, virtuvėje svarbiausia yra ne baldai ar erdvė. „Disciplina yra pagrindas, bet mūsų virtuvėje vyrauja šiaurietiškas principas“, – kalbėjo jis pasakodamas apie virtuvės tvarką. „Kiekvienas yra atsakingas už savo darbą, jis jį atlieka ir niekas nieko neklausinėja“, – pridūrė ir patikino, kad dirbant virtuvėje svarbiausia yra diskusija – kas ką nori daryti, kaip jaučiasi kiekvienas virtuvės darbuotojas. „Taip ir pasiskirstome darbais“, – apibendrino jis.

2024 06 14 10:00
Spausdinti