Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


EUROPOS REIKALAI
Per paskutinę EP sesiją – kartus Lietuvos atstovų įvertinimas
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
EP
Europos Parlamentas.

Balandis posėdžių salėje, viso Strasbūro kvietimas į savo išleistuves, gvazdikai, priėmimai – taip Europos Parlamentas (EP) užbaigė savo penkerių metų kadenciją. O Lietuvos delegacija sulaukė nemalonios staigmenos.

Pirmadienį–ketvirtadienį Strasbūre vykusi paskutinė EP sesija išsiskyrė ir didžiule balsavimų apimtimi. Priimti 89 teisės aktai (iš viso per penkerius metus – apie 800 be rezoliucijų), tarp kurių – dėl vartotojų teisės taisyti sugedusius daiktus, dėl naujų taisyklių pakuotėms, dėl ES kovos su smurtu prieš moteris ir t. t. Taip pat buvo iškilmingai paminėtas ES plėtros dvidešimtmetis.

Kartu į Strasbūrą atvyko rekordinis skaičius žurnalistų – apie 600 žiniasklaidos atstovų, taip pat buvo gausu lankytojų grupių. Nenuostabu, kad daugelyje EP vietų nusidriekė eilės.

Kai kurie europarlamentarai surengė atsisveikinimo priėmimus, o vienas jų EP plenarinės sesijos salėje trečiadienį viešai pakvietė visus į vieną restoraną atsisveikinti, nes jis daugiau nekandidatuos į EP. Vėliau socialiniuose tinkluose aštrialiežuviai juokavo, kad visas Strasbūras susirinks su juo atsisveikinti.

Lietuvos europarlamentarai, kaip nacionalinė delegacija, šioje kadencijoje yra paskutinėje vietoje pagal svarbiausią darbą EP – įtaką ES įstatymų leidybai.

Kitas EP narys kalbėdamas sesijos salėje trečiadienį paleido baltą balandį, kurį vėliau turėjo vargo pagauti salės darbuotojai. Ketvirtadienį dalis šiukšlių dėžių buvo užpildytos gvazdikais – mat radikalūs kairieji švęsdami kovos prieš fašizmą dieną visiems esantiems EP pastate dalijo šias gėles. Na, o galiausia viskas baigėsi ketvirtadienį po pietų, kai po balsavimo EP nariai puolė fotografuotis su kolegomis, netrūko apsikabinimų ir net sudrėkusių akių.

Iš vienuolikos Lietuvos atstovų paskutinėje EP sesijoje dalyvavo dešimt. Nebuvo tik problemų su Europos prokuratūra turinčio Viktoro Uspaskicho. Per šią sesiją Lietuvos delegacija išgirdo jai garbės nedarančią naujieną. Įtakingiausias Briuselyje leidinys Politico.eu suskaičiavo, kad Lietuvos europarlamentarai, kaip nacionalinė delegacija, šioje kadencijoje yra paskutinėje vietoje pagal svarbiausią darbą EP – įtaką ES įstatymų leidybai. 27 valstybių indekse, sudarytame pagal pranešėjų ir šešėlinių pranešėjų skaičių, Lietuva užėmė žemiausią vietą.

Jau naujos sudėties EP į kitą sesiją Strasbūre susirinks tik liepą, po birželio 6–9 d. vyksiančių rinkimų.

2024 04 25 14:14
Spausdinti