Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


UŽVERTOS SIENOS
Per savaitę pasieniečiai į Lietuvą neįleido 153 rusų
BNS
BNS foto

Savaitę Baltijos šalyse ir Lenkijoje galiojant griežtesnei Rusijos piliečių įleidimo tvarkai, pasieniečiai į Lietuvą neįleido 153 rusų, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Kaip BNS informavo VSAT atstovas Giedrius Mišutis, sekmadienį iš 1330 į šalį ketinusių atvykti Rusijos piliečių neįleista 13.

Iš viso per savaitę į Lietuvą atvyko 9896 Rusijos piliečiai.

Pasak G. Mišučio, fiksuoti ir keli incidentai pasienyje su Baltarusija, kai sprendimu neįleisti nepatenkinti rusai bandė likti Lietuvoje.

Vienas Rusijos pilietis, bandęs sieną kirsto Raigardo-Privalkos pasienio kontrolės punkte, atsisakė grįžti, iš kur atvyko, gulėsi ant žemės, bet pareigūnų buvo išneštas už sienos ribų.

Kitas atvejis fiksuotas šeštadienį, kai Medininkų pasienio punkte Rusijos pilietis bandė patekti į šalį be vizos. Lietuvos pareigūnams jo neįleidus, vyras iki pirmadienio liko Baltarusijos pusėje Medininkų-Kamenyj log punkte. VSAT duomenimis, jis suplėšė savo dokumentus.

Latvijos pareigūnai per savaitę neįleido 48 rusų (sekmadienį – septynių) iš 2075 atvykusių, Estijoje iki šeštadienio neįleista 155 Rusijos piliečių (šeštadienį – 38). Iš viso per savaitę, be kol kas nepateikiamų sekmadienio duomenų, į Estiją atvyko 10 tūkst. 236 asmenys iš Rusijos.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, atsisakydami įleisti kriterijų neatitinkantį Rusijos pilietį į Lietuvos teritoriją, turi teisę panaikinti arba atšaukti jo vizą. VSAT teigimu, iki šiol nepanaikinta nė viena viza.

Nuo praėjusio pirmadienio į Baltijos valstybes ir Lenkiją įleidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys asmenys: Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai, ES piliečių šeimų nariai, taip pat Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys rusai.

Taip pat Rusijos piliečiai toliau gali per Lietuvą tranzitu traukiniais keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Draudimas įleisti Rusijos piliečius numatytas Seimo priimtame nutarime dėl nepaprastosios padėties paskelbimo Rusijos ir Baltarusijos pasienyje. Jis galios mažiausiai iki gruodžio 16 dienos imtinai.

2022 09 26 11:07
Spausdinti