Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


Permainos Kremliuje
IQ

Vienas didžiausių pokyčių pastarosiomis savaitėmis Kremliuje – paskirtas naujas prezidento administracijos vadovas.

Vladimiras Putinas ilgametį kolegą ir artimą sąjungininką Sergejų Ivanovą pakeitė jaunesniu, mažai žinomu estų kilmės protokolo ekspertu Antonu Vaino (44 metų), pastaraisiais metais ėjusiu administracijos vadovo pavaduotojo pareigas. Nors neabejojama, kad S. Ivanovas pašalintas V. Putino sprendimu, oficialiai teigiama, neva tai įvyko paties administracijos vadovo prašymu ir ankstesniu jųdviejų susitarimu, nes jis „šiame darbe užsibuvo per ilgai“. S. Ivanovas paskirtas prezidento įgaliotiniu transporto ir aplinkosaugos klausimais.

Svarstoma, kad galbūt V. Putinas nebepasitiki senąja kompanija ir nori užnugaryje turėti jauną, bet ištikimą palydą. Bandymai senuosius „draugus“ pakeisti jaunesniais tarnautojais, kurie padarė karjerą tik dėl V. Putino malonės, gali būti susiję su didėjančiu šalies vadovo nerimu ir neužtikrintumu, kuo vis dar galima pasitikėti. „Šiuo metu V. Putinui psichologiškai lengviau būti apsuptyje žmonių, kurie visada matė jį kaip pagrindinį lyderį bei autoritetą ir neprisimena laikų, kai šis dar nebuvo toks svarbus asmuo“, – „Echo Moskvy“ radijui teigė rusų politologas Stanislavas Belkovskis. Pastaraisiais metais aukštų postų neteko Rusijos geležinkelių bendrovės vadovas Vladimiras Jakuninas, Narkotikų kontrolės tarnybos vadovas Viktoras Ivanovas ir Apsaugos tarnybos vadovas Jevgenijus Murovas. Visi jie buvo V. Putino bendraamžiai ir siekė karjeros kartu su šalies prezidentu. Kita vertus, gali būti, kad šie pokyčiai yra sudėtingesnio plano dalis, išankstinis susidorojimas su buvusiais sąjungininkais prieš rinkimus arba net dalis pasiruošimo karui Ukrainoje ar kur kitur.

Kodėl būtent A. Vaino, buvusio Estijos SSR komunistų partijos vadovo anūkas, užsitarnavo V. Putino pasitikėjimą, nėra aišku. Nors A. Vaino ėjo administracijos vadovo pavaduotojo pareigas, daug metų dirbo KGB agentu, buvo artimas V. Putinui ir ilgą laiką priklausė jo komandai, visuomenei nebuvo plačiau žinomas. Tačiau dabar žurnalistai atkreipė dėmesį į anksčiau jo išreikštas ekscentriškas idėjas. 2002 m. išleista knyga „Pergalės paveikslas“, kurios bendraautoris – A. Vaino. Knygoje, kuri pradedama V. Putino citata „Pelnyti pasitikėjimą – tai raktas“, iš esmės siūlomas pasaulinio dominavimo receptas. Žurnalistai užtiko ir 2012 m. akademinį straipsnį „Ateities kapitalizacija“, kupiną sunkiai suvokiamų schemų ir diagramų, pseudomokslinių teiginių, kuriais aiškinamas mistinis prietaisas nooskopas, turintis padėti „nuskaityti kolektyvinę žmonijos sąmonę“. Nors esama abejonių, ar tekstą iš tikro rašė A. Vaino, galimas jo polinkis į ezoteriką kelia dar daugiau klausimų, kokią įtaką V. Putinui turi šis asmuo. Akivaizdu, jog prezidentas ir naujasis administracijos vadovas palaiko gerus santykius – vos A. Vaino paskyrus į šias pareigas, pasirodė nuotraukos, kuriose jis laiko skėtį V. Putinui virš galvos per ankstesnius Kremliaus renginius.

2016 09 02 14:06
Spausdinti