Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ANTI-SLAPP
Piktybiškai teisininkų praktikai ES deda antsnukį
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Strasbūro
EP
Žurnalistas.

Užmėtyti teisiniais ieškiniais – tai Lietuvoje ir ne tik joje plintanti praktika bandant nutildyti žurnalistus, visuomeninius veikėjus. Europos Parlamentas (EP) antradienį pritarė naujoms ES taisyklėms, kurios padės apsaugoti žurnalistus ir visuomenės veikėjus nuo piktavališkų ieškinių. Tiesa, tik tarpvalstybinėse bylose.

Su ES Taryba suderintomis taisyklėmis siekiama apsaugoti žurnalistus, žiniasklaidos organizacijas, žmogaus teisių gynėjus, aktyvistus, mokslininkus ir menininkus nuo ieškinių, kuriais siekiama šiuos asmenis įbauginti ir sudaryti jiems sunkumų. Taisyklės dėl strateginių ieškinių dėl visuomenės dalyvavimo, arba anti-SLAPP (angl. trumpinys, kuris primena žodį „pliaukštelėjimas“, „antausis“), bus taikomos tik tarpvalstybinėse bylose.

Tiesa, taisyklės bus taikomos, jei piktybiški ieškiniai iškelti kelių šalių žurnalistams.

„Manau, kad suteikėme papildomą apsaugos sluoksnį žurnalistams. Svarbiausia, kad iki šiol nebuvo SLAPP bylų apibrėžimo Europoje, o dabar jį turime. Ir tai, manau, tikrai svarbu suprantant tokias bylas ir jų aukų gynėjams“, – per spaudos konferenciją EP, Starsbūre, kalbėjo teisės akto pranešėjas Tiemo Wölkenas.

Aš tikiu, kad tai tik bendras minimalus standartas ir daug šalių narių priims papildomų apsaugų dėl nacionalinių SLAPP bylų.

Kaip minėta, teisės aktas bus taikomos tik tarpvalstybinėse bylose, nes teismų veikla šalies viduje – tos valstybės narės kompetencija. T. Wölkenas pripažino, kad SLAPP bylų yra daug daugiau šalių viduje nei tarpvalstybiniu lygiu, tačiau tvirtino, kad kai kurios ES narės jau pažadėjo perkelti šią praktiką į savo nacionalinę teisę.

„Aš tikiu, kad tai tik bendras minimalus standartas ir daug šalių narių priims papildomų apsaugų dėl nacionalinių SLAPP bylų“, – kalbėjo europarlamentaras.

Į IQ klausimą, ar taisyklės bus taikomos jo kolegoms, europarlamentarams, jei jie imsis piktybinių ieškinių taktikos prieš ES reikalus nušviečiančius žurnalistus, T. Wölkenas atsakė:

„Taip, jei EP narys ar koks kitas politikas paduos jus į teismą be jokios priežasties, tik norėdamas jus ar jūsų kolegą užtildyti, būsite po šios anti-SLAPP direktyvos skėčiu.“

Anti-SLAPP teisės aktas numato galimybę greitai atmesti piktavališką ieškinį, pavesti pareiškėjui sumokėti galimų teismo išlaidų užstatą, o atsakovui siekti žalos atlyginimo dėl minėto ieškinio.

Už šią direktyvą balsavo 546, prieš 47, susilaikė 31 EP narys. Visi 11 Lietuvos atstovų irgi palaikė šį dokumentą. Jis įsigalios dvidešimtą dieną nuo jos paskelbimo ES oficialiajame leidinyje. Valstybės narės direktyvą į savo nacionalinius teisės aktus turės perkelti per dvejus metus. T. Wölkenas teigė, kad EP stebės, kaip ES narės tai daro.

2024 02 28 11:00
Spausdinti