Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Pirmadienio kaleidoskopas: branduoliniai ginklai kaimynystėje, taupymo įpročiai ir kitos svarbiausios naujienos
BNS
ELTA
IQ
Unsplash
LB skaičiavimais, Lietuvos ekonomika šiemet augs 1,3 proc.

Svarbiausių kovo 27-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Ekonomikos prognozės. Lietuvos banko (LB) ekonomistai prognozuoja, kad šalies ekonomika šiemet augs 1,3 proc. – tiek pat prognozuota ir pernai gruodį. 2024-aisiais bendrasis vidaus produktas (BVP) turėtų augti 3,2 proc. LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus teigia, kad 2023 metai matomi kaip lūžio taškas gerąja prasme. Anot jo, po sudėtingų 2022 m. ir šių metų pradžios BVP antrą pusmetį atsigaus.

Skaičiuojama, kad infliacija mažės, bet nesieks rekomenduojamo 2 proc. lygio. Tačiau LB teigia, kad šiemet darbo užmokesčio augimas (vidutiniškai 10 proc.) viršys infliaciją, vartotojų perkamoji galia kils. 2023 m. infliacija dar sieks 9 proc., o 2024 m. ji sumažės iki 2,7 proc.

Branduoliniai ginklai už sienos. Šeštadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pareiškus apie planus Baltarusijoje dislokuoti branduolinius ginklus, pirmadienį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas teigė, kad, nors Vakarų reakcija aštri, Maskva savo ketinimų nekeis. Į šią žinutę sureagavo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Laurynas Kasčiūnas – abu tikisi griežto NATO atsako.

Taupymas. Skolų valdymo bendrovės „Easy Debt Service“ užsakymu atliktos reprezentatyvios šalies gyventojų apklausos rezultatai rodo, kad dėl geopolitinės situacijos ir infliacijos taupyti pradėjo 40 proc. Lietuvos gyventojų. Dar 34 proc. nurodė stambesnių pirkinių įsigijimą atidėję vėlesniam laikotarpiui, 22 proc. atidžiau planuoja savo biudžetą.

Unsplash

Chaosas tęsiasi. Izraelyje tęsiasi masiniai protestai dėl prieštaringai vertinamos teismų reformos, kuri suteiktų daugiau galios politikams ir sumažintų Aukščiausiojo Teismo įtaką. Ši reforma paranki neseniai į postą grįžusiam premjerui Benjaminui Netanyahu, kaltinamam sukčiavimu, korupcija ir piktnaudžiavimu pasitikėjimu. Sekmadienį B. Netanyahu atleido kritiką reformai išsakiusį gynybos ministrą Yoavą Galantą. Pirmadienį Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas paragino kuo greičiau sustabdyti teismų reformą.

Scanpix
Protestai Tel Avive.
2023 03 27 16:30
Spausdinti