Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Pirmadienio kaleidoskopas: divizija Lietuvos kariuomenėje, mokesčių pakeitimai ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Kyjivo meras V. Klyčko apžiūri sekmadienio naktį rusų drono išsprogdintą daugiabutį.

Svarbiausių gegužės 8-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Divizija. Pirmadienį Valstybės gynimo taryba pritarė siūlymui Lietuvos kariuomenėje kurti diviziją. Šie planai galėtų būti įgyvendinti iki 2030 m., į divizijos sudėtį sąjungininkų kariai nebus įtraukiami, nors bus pasinaudota jų tiekiama ginkluote ir kitokia įranga. Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko teigimu, Vokietijos žadama brigada taip pat nebūtų šios divizijos dalis. Krašto apsaugos ministro paprašyta pateikti skaičiavimus ir poreikių planą divizijai kurti, poligono ir mokymo teritorijų plėtrai. Kariuomenė balandį patvirtino jau turinti apie tris ketvirtadalius divizijai reikalingų pajėgumų ir artimiausiu metu planuojanti įsigyti daugiau karinės technikos, reikalingos šiam kariniam vienetui suformuoti. Divizija yra karinis vienetas, kurį sudaro keletas brigadų. Kariuomenės teigimu, divizijoje tarnautų 17–18 tūkst. karių.

Mokesčių reforma. Finansų ministrė Gintarė Skaistė pirmadienį visuomenei pristatė pakoreguotą mokesčių pakeitimų paketą, jie atlikti per tris savaites išanalizavus visus ministerijos gautus siūlymus.

Siūloma kitais metais neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) pakelti iki 20 proc. (iki 751 euro), minimalią mėnesinę algą (MMA) – 10 proc. (iki 924 eurų).

Taip pat pokyčiai numatomi savarankiškai dirbantiems. Pirminiame pakete buvo siūloma 75 proc. individualia veikla užsiimančių asmenų mokestinį kreditą taikyti visa apimtimi, iki 10 tūkst. eurų pajamų uždirbantiems taikyti 5 proc. efektyvų GPM tarifą. Atnaujintame projekte siūloma 85 proc. asmenų mokestinį kreditą taikyti visa apimtimi, pelno ribą, kuriai būtų taikomas sumažintas 3 proc. efektyvus GPM tarifas, mažinant iki 15 tūkst. eurų. Kaip ir anksčiau, siūloma pamažu didinti GPM tarifą individualiai veiklai: 2024 m. jis nesikeistų, 2025 m. didėtų nuo 15 iki 17 proc., o 2026 m. – nuo 17 iki 20 proc.

G. Skaistė taip pat pateikė siūlymą neriboti investavimo per investicinę sąskaitą sumos. Anksčiau buvo numatyta, kad per ją būtų galima investuoti ne daugiau nei 10 tūkst. eurų per metus. Taip pat planuojama neriboti investicinių sąskaitų skaičiaus.

Rusijos karas Ukrainoje. Naktį į pirmadienį Kyjivas atakuotas dronais, nukentėjo penki asmenys, apgadinta automobilių, vienas gyvenamasis namas. Kyjivo srityje numušta apie 30 dronų. Ukrainos karinės administracijos žiniomis, tai buvo iranietiški „Shahed“ dronai. Vėliau pirmadienį Kyjivo meras Vitalijus Klyčko Ukrainos žiniasklaidai sakė, kad tai buvo masiškiausia ataka prieš sostinę. Pasak jo, apgadinta namų, vaikų darželių ir mokyklų.

CNN teigia, esą amerikiečiai pasitiki informacija, jog Ukrainoje pasinaudojant „Patriot“ gynybine sistema buvo sėkmingai numušta rusų hipergarsinė raketa. Anksčiau tokia „Patriot“ galimybė buvo tik teorinė. Taip paneigti Rusijos prezidento Vladimiro Putino teiginiai, kad Rusijos hipergarsinės raketos gali įveikti bet kokias oro gynybos sistemas. Praėjusį šeštadienį Ukrainos oro pajėgos patvirtino, kad Ukrainos Oro valdymo centro oro gynybos sistema „Patriot“ sunaikino viršgarsinę raketą „Kh-47 Kinžal“, kurią iš Rusijos teritorijos paleido naikintuvas MiG-31K.

Kinija Europoje. Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas šią savaitę lankysis Europoje, kur susitiks su kolegėmis iš Vokietijos, Prancūzijos ir Norvegijos. Svarbiausiu šio vizito klausimu taps Ukraina, Kinijai stengiantis Rusijos ir Ukrainos kare parodyti nešališkumą ir įgauti poziciją galimose taikos derybose. Qin Gangas atvyksta po kelių aukšto lygio Europos pareigūnų, visų pirma Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Vokietijos užsienio reikalų ministrės Annalenos Baerbock, vizitų į Kiniją.

Liūdnos žinios J. Bidenui. JAV atlikta apklausa rodo, kad dauguma amerikiečių nepasitiki prezidento Joe Bideno gebėjimais eiti antrą kadenciją. 63 proc. apklaustųjų nurodė, kad 80-metis J. Bidenas, jų manymu, neturi protinio aštrumo. 62 proc. pareiškė nuomonę, kad jis nėra pakankamai fiziškai stiprus. Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas sulaukė palankesnės nuomonės – 54 proc. mano, kad D. Trumpas užimti postą yra psichiškai stiprus, 64 proc. įsitikinę, kad jis pakankami sveikas fiziškai.

2023 05 08 16:30
Spausdinti