Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Pirmadienio kaleidoskopas: mafijos boso sulaikymas, Davoso ekonomikos forumas ir kiti svarbiausi dienos įvykiai
IQ
Scanpix
...tuoj vyks rimtos kalbos.

Svarbiausių sausio 16-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Davoso ekonomikos forumas. Prezidentas Gitanas Nausėda ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pranešė pirmadienį vyksiantys į Šveicarijoje, Davose, kasmet organizuojamą tarptautinį Pasaulio ekonomikos forumą. Prezidentas jame ketina susitikti su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu ir aptarti didesnę karinę paramą Ukrainai, dalyvauti diskusijoje dėl Europos saugumo situacijos. Numatomi ir dvišaliai susitikimai su užsienio valstybių vadovais ir potencialiais investuotojais. Užsienio reikalų ministro darbotvarkėje planuojamos dvi kalbos apie branduolinės konfrontacijos rizikas ir Ukrainą, taip pat numatomi susitikimai su užsienio kolegomis, verslo bendruomenėmis bei „Google“ ir „Facebook“ atstovais. Davoso ekonomikos forumas vyks nuo sausio 16 iki 20 d.

Atokvėpis elektros rinkoje. Kaip praneša BNS, dėl šiltų orų, lėtai augančio suvartojimo ir didėjančių atsinaujinančiosios energetikos išteklių vidutinė didmeninė elektros energijos savaitės kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje per savaitę sumažėjo iki 83 centų už megavatvalandę (MWh), arba 22 proc.

Demografijos pokyčiai. Valstybės duomenų agentūra (buvęs Statistikos departamentas), remdamasi išankstiniais duomenimis, apskaičiavo, kad pernai dėl pabėgėlių iš Ukrainos Lietuvos gyventojų skaičius išaugo 54 tūkst. Imigrantų skaičius, tenkantis 1 tūkst. gyventojų, padidėjo nuo 16 2021 m. iki 33,7. 62 tūkst. gyventojų (65 proc. visų imigrantų) į Lietuvą imigravo iš Ukrainos, 9,9 tūkst. (10,4 proc.) – iš Baltarusijos, 5,8 tūkst. (6,1 proc.) – iš Jungtinės Karalystės, 3,2 tūkst. (3,3 proc.) – iš Rusijos.

Paulius Peleckis/BNS
Ukrainiečiai, palikę namus, kerta Ukrainos ir Lenkijos sieną.

Smūgis „Cosa Nostrai“. Italijoje pirmadienį suimtas Matteo Messina Denaro – Sicilijos mafijos bosas, laikomas vienu pagrindinių italų mafijos tinklo „Cosa Nostra“ lyderių. Italijos kovos su mafija policija jo ieškojo 30 metų. Mafijos bosas iškrapšytas iš privačios klinikos Palerme, Sicilijoje, kur buvo nuvykęs gydytis, ir sulaikomas nesipriešino. M. Messinos Denaro sulaikymas – rimta pergalė pernai spalį Italijos premjero postą perėmusiai Giorgiai Meloni, anksčiau sakiusiai, kad viena jos posūkio į politiką priežasčių yra kova su šalyje įsišaknijusia mafija.

Scanpix
Iš privačios klinikos – į viešą kalėjimą.

Atsisveikinimas su ginklais. Savaitgalį vokiečių žiniasklaidos paskleista žinutė dėl Vokietijos gynybos ministrės atsistatydinimo pirmadienį pasitvirtino – Christine Lambrecht oficialiai pranešė pasitraukianti iš posto. Nuo 2021-ųjų gruodžio pareigas ėjusi ministrė kaltinta dėl daugybės prastų sprendimų, pradedant itin maža karine parama Ukrainai, baigiant aplaidžiu dėmesiu pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo stiprinamai Vokietijos kariuomenei. Ch. Lambrecht pagarsėjo ir Lietuvoje pernai spalį pareiškusi, kad vokiečių brigados kariai Rukloje nebus rotuojami nuolat, o veikiau pasirengę atvykti per 10 dienų. Kas taps naujuoju Vokietijos gynybos ministru, kol kas neaišku. Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko teigimu, Ch. Lambrecht pasitraukimas laikinai sustabdys ir tolesnes diskusijas dėl brigados dislokavimo Lietuvoje.

Scanpix
Ch. Lambrecht.
2023 01 16 16:30
Spausdinti