Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Pirmadienio kaleidoskopas: neramumai Sudane, opozicija Rusijoje ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Sudanas.

Svarbiausių balandžio 17-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Ekonomika. Euro zonos ekonomikos augimas šiais metais „staigiai sulėtės“, bet dauguma šalių išvengs nuosmukio, mano Tarptautinio valiutos fondo (TVF) Europos departamento direktorius Alfredas Kammeris. Visai neseniai paskelbtose TVF prognozėse vertinama, kad šiemet euro zona augs 0,8 proc., nors kartu prognozuojama, jog Vokietija panirs į negilią recesiją. Nedidelį euro zonos ekonomikos raidos prognozės pagerėjimą, palyginti su sausio mėnesį skelbta TVF prognoze, lėmė šiltesnė, nei tikėtasi, žiema ir „ryžtingi politikos formuotojų veiksmai“, naujienų agentūrai AFP duotame interviu sakė A. Kammeris.

Užčiaupti tiesą. Maskvos teismas Kremliaus kritiką Vladimirą Karą-Murzą pripažino kaltu dėl išdavystės ir Rusijos kariuomenės menkinimo – nuteisė kalėti 25 metus griežto režimo kolinijoje. Jis buvo teisiamas pagal tris Rusijos baudžiamojo kodekso straipsnius: už valstybės išdavystę, bendradarbiavimą su „nepageidaujama organizacija“ ir „melagienų“ apie kariuomenę platinimą.

Opozicijos aktyvistas neigė visus kaltinimus. Praėjusią savaitę jis pareiškė: „Pasirašau po kiekvienu savo žodžiu, kurį esu pasakęs... Aš ne tik nesigailiu, bet ir tuo didžiuojuosi.“

„Žinau, kad ateis diena, kai mūsų šalį apėmusi tamsa išsisklaidys, – rašė jis internete. – Mūsų visuomenė atvers akis ir sudrebės, kai supras, kokie nusikaltimai buvo įvykdyti jos vardu.“

25 metų laisvės atėmimo bausmė A. Karai-Murzai buvo maksimali, kurios siekė prokurorai, ir tai yra ilgiausia iki šiol opozicijos veikėjui skirta bausmė.

Sudanas. Sudano sostinę Chartumą drebina susišaudymai, garsūs sprogimai ir oro atakos. Pranešama, kad Sudane žuvo mažiausiai 97 civiliai gyventojai, tačiau teigiama, kad šis skaičius nėra galutinis, nes daugelis žmonių dėl susirėmimų negali pasiekti ligoninių.

Dėl šalies kontrolės kovoja dvi grupės – Sudano kariuomenė, vadovaujama generolo Abdelio Fattah al Burhano, ir Greitosios paramos pajėgos, galinga sukarinta grupuotė, vadovaujama generolo leitenanto Mohamedo Hamdano. Generolai susivienijo per 2021 m. perversmą ir kartu perėmė šalies kontrolę, tačiau dabar jie kovoja tarpusavyje. Abi pusės pirmadienį tvirtino, kad kontroliuoja svarbiausius karinius ir civilinius objektus, tačiau šių teiginių kol kas neįmanoma patikrinti.

Kovos išplito visoje šalyje, kur grupuotės kovoja dėl karinių bazių kontrolės. Nors dar per anksti sakyti, kad Sudane prasidėjo pilietinis karas, kai kurie žmonės laikraščiui „The New York Times“ sakė, kad platus geografinių kovų spektras leidžia taip manyti.

Vilnius. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Laisvės partijos frakcijos Vilniaus miesto taryboje pirmadienį pasirašė koalicijos sutartį. „Pasiektas susitarimas dėl valdančiosios koalicijos sudarymo, pasibaigus savivaldybės tarybų ir merų rinkimams. Pasirašėme sutartį tarp dviejų frakcijų“, – iš karto po sutarties pasirašymo žurnalistams teigė išrinktasis Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

„Mes turime 28 narių koaliciją iš 51. Tai leidžia mums turėti stabilią ir dirbančią daugumą, pirmiausia grįstą ideologiniais panašumais ir supratimu, kaip miestas turi vystytis“, – pridėjo jis. Politikas sakė, kad didelis dėmesys bent jau pirmaisiais naujosios valdžios metais bus skiriamas transporto sričiai, judėjimo infrastruktūrai bei viešojo transporto sistemai gerinti.

2023 04 17 16:30
Spausdinti