Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Pirmadienio kaleidoskopas: savivaldos rinkimai, žemės drebėjimas Turkijoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS
IQ
Paulius Peleckis/BNS
Politinių partijų rinkimų numerių traukimas.

Svarbiausių vasario 6-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Rinkimai. Vyriausioji rinkimų komisija paskelbė, kad savivaldos rinkimuose dalyvauja beveik 14 tūkst. kandidatų, iš jų 433 – į merus, perrinkimo siekia 49. Didžiausia konkurencija dėl mero posto vyks Vilniaus mieste – čia kandidatuoja 16 politikų. Kovą vyksiančiuose rinkimuose dalyvauja 27 Seimo nariai. Daugiau kaip pusė – 15 – dabar kandidatuojančių parlamentarų mandatus yra iškovoję vienmandatėse apygardose, tad, jeigu jie būtų išrinkti merais ar tarybos nariais ir nuspręstų dirbti savivaldoje, reikėtų rengti naujus Seimo nario rinkimus.

Aviacinis užkampis? Lietuvai iki 2030 m. pasauliniame pasiekiamumo vertinimo reitinge siekiant pakilti bent dešimčia pozicijų, į 85 vietą, Airijos ir Vengrijos oro bendrovės „Ryanair“ ir „Wizz Air“ rodo nepasitenkinimą, mažina skrydžių skaičių. Įmonės teismui apskundė nuo šių metų padidintas rinkliavas Vilniaus oro uoste. Lietuvos oro uostų teigimu, tiek „Ryanair“, tiek „Wizzair“ dažnai skundžia ir kitų šalių oro uostų rinkliavas.

Rokas Lukoševičius/BNS

Lietuvos bankas. Lietuvos komercinių bankų pelnams pernai sparčiai išaugus, taip pat didėjant paskolų palūkanoms, bet bankams nedidinant indėlių palūkanų, Lietuvos bankas (LB) siūlo didinti įmokas į Indėlių draudimo fondą bei ragina bankus atsižvelgti į situaciją ir formuoti kainodarą atsakingai. LB teigia peržiūrėsiantis reguliuojamo mokėjimo paslaugų krepšelio kainą ir sudėtį. Be to, jei bankų pelnas sparčiai augtų ir 2023 m., reikėtų jį perskirstyti fiskaliniu būdu, pavyzdžiui, nustatant laikiną papildomą mokestį, kol padėtis normalizuotis. Centrinis bankas ketina imtis peržiūros, kad didesnė dalis naujų paskolų palūkanų būtų fiksuojama ilgiau nei vieniems metams patrauklesnėmis sąlygomis.

Turkija ir Sirija. Ankstyvą pirmadienio rytą 7,8 balo žemės drebėjimas sukrėtė Turkijos pietus ir Sirijos šiaurę. Skaičiuojama, kad sugriuvo šimtai pastatų, o žuvusiųjų skaičius siekia beveik 2 tūkst. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad šiuo metu prioritetas teikiamas paieškos ir gelbėjimo operacijoms, nes manoma, kad šimtai gyventojų tebėra įstrigę po griuvėsiais. Danijos ir Grenlandijos geologijos tarnyba paskelbė, kad Turkiją ir kaimynę Siriją supurtęs galingas žemės drebėjimas buvo juntamas net Grenlandijoje. Šis žemės drebėjimas paveikė pietrytines Turkijos dalis, kuriuose gyvena milijonai pabėgėlių iš Sirijos ir kitų karo draskomų pasaulio dalių.

Scanpix
2023 02 06 16:30
Spausdinti