Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Pirmalaikiai rinkimai Maltoje: ar skandalai nulems rezultatus?
BNS
Pirmalaikiai rinkimai Maltoje: ar skandalai nulems rezultatus? (Pixabay nuotr.).

Maltoje prasidėjo pirmalaikiai parlamento rinkimai, paskelbti „Panamos popierių" skandalui metus šešėlį ant premjero Josepho Muscato vyriausybės.

Vėliausios visuomenės apklausos rodo, kad 43 metų J.Muscato Darbo partija (PL) veikiausiai liks valdžioje, bet jos dauguma sumažės. Ši partija atėjo į valdžią prieš ketverius metus, žadėdama geresnį pajamų perskirstymą verslui palankias sąlygas ir socialiai liberalią platformą, tapusią pagrindu pastarojo meto Maltos ekonomikos laimėjimams. Vis dėlto 20–30 proc. iš 341 856 registruotų rinkėjų paskutinėmis kampanijos dienomis dar nebuvo apsisprendę, už ką jie balsuos. Taigi, analitikai neatmeta scenarijaus, kad dabartinė vyriausybė bus priversta pasitraukti, neatlaikiusi „Panamos popierių“ skandalo padarinių.
Šie rinkimai suteikia galimybę rinktis pokyčius arba leisti, kad virtinė skandalų sugriautų Maltos tarptautinę reputaciją ir salos klestėjimą.
Opozicinės Nacionalistų partijos (PN) lyderis Simonas Busuttilas sakė, kad šie rinkimai suteikia galimybę rinktis pokyčius arba leisti, kad virtinė skandalų sugriautų Maltos tarptautinę reputaciją ir salos klestėjimą. J.Muscatas paskelbė balsavimą metais anksčiau nei planuota, kai jo žmona Michelle Muscat buvo apkaltinta slapta turėjusi vieną Panamoje įsikūrusią priedangos bendrovę, naudotą tvarkyti nepaaiškintiems mokėjimams iš Azerbaidžano valdančiosios šeimos, ir buvusi jos naudos gavėja. Premjero biuro vadovas ir vienas vyriausybės ministras taip pat prisipažino turėję anksčiau nedeklaruotų Panamoje registruotų bendrovių. Šie faktai iškilo į viešumą, kai praeitais metais buvo nutekintas didžiulis kiekis dokumentų iš Panamoje įsikūrusios teisinių paslaugų bendrovės „Mossack Fonseca“.
Pareigūnai gaudavo „dėkingumo mokesčius“ iš asmenų, kuriems būdavo suteikiama Maltos pilietybė už investicijas saloje pagal prieštaringai vertinamą schemą.
J.Muscatas buvo griežtai kritikuojamas, kad neatleido šių dviejų pareigūnų. Vėliau su jo artimiausia aplinka susiję įtarimai dar labiau išsiplėtė: teigiama, kad pareigūnai gaudavo „dėkingumo mokesčius“ iš asmenų, kuriems būdavo suteikiama Maltos pilietybė už investicijas saloje pagal prieštaringai vertinamą schemą, už dujų tiekimo sutartį su Kinija, taip pat už bankams išduotas licencijas.

Ištikimųjų ratas

Prieš paskelbdamas pirmalaikius rinkimus J.Muscatas paprašė teismo ištirti įtarimus dėl jo žmonos veiklos ir pažadėjo atsistatydinti, jeigu bus įrodyta, kad jis turėjo nedeklaruotą ofšorinę sąskaitą. „Man būtų lengviausias dalykas pasaulyje iškęsti audrą liekant valdžioje ir laukiant, kol teismo tyrimas pateisins mano gerą vardą – ir tik tuomet paskelbti rinkimus“, – sakė premjeras.
Man būtų lengviausias dalykas pasaulyje iškęsti audrą liekant valdžioje ir laukiant, kol teismo tyrimas pateisins mano gerą vardą.
„Vis dėlto per tuos kelis mėnesius būtų pakenkta ekonomikai ir būtų prarasta darbo vietų“, – pridūrė jis, aiškindamas, kodėl nusprendė paskelbti rinkimus anksčiau laiko. Balsavimas baigsis 22 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku. Maltoje rinkėjų aktyvumas paprastai būna didesnis kaip 90 procentų. Šalis paskutinį kartą naudos pasenusią rankinio balsų skaičiavimo sistemą, todėl patikimų užuominų apie rezultatus tikriausiai nebus paskelbta anksčiau kaip sekmadienio vidurdienį. Maltos politikos veteranai sako, kad dauguma rinkėjų visą gyvenimą lieka ištikimi kuriai nors iš dviejų pagrindinių partijų. Šis faktas galbūt paaiškina, kodėl J.Muscatas atrodo menkai paveiktas kaltinimų bangos, smogusios jo aplinkos veikėjams.
Nuo gimimo priklausau Darbo partijai ir būsiu darbietis iki mirties.
„Nuo gimimo priklausau Darbo partijai ir būsiu darbietis iki mirties“, – sakė J.Muscato šalininkas naftos pramonės darbuotojas Frankas Abela, planuojantis netrukus išeiti į pensiją. Vis dėlto jis pabrėžė, kad ištikimi PL rėmėjai neliko abejingi pareiškimams apie įtariamą korupciją. „Įtarimai yra viena, tyrimas – kita, o būti pripažintiems kaltais arba nekaltais yra galutinis verdiktas. Esu 100 proc. įsitikinęs, kad jis (J.Muscatas) yra švarus. Kalbant apie kitus žmones – atėjus laikui tai sužinosime“, – pabrėžė F.Abela.

Svetima gėda

Vietos mėsininkas Johnas Zarbas demonstravo panašų lojalumą. „Josephas žino, kad kartais padarydavo klaidų. Jis viską sutvarkys po rinkimų. Ar jis švarus? Žinoma, kad taip!“ – sakė J.Zarba. Kita vertus, pensininkas Louis Attard'as ir doktorantė Marie Claire Finger laikėsi kitokios nuomonės. L.Attard'as sakė, kad Maltos pamatas ekonomikos sėkmei – triskart spartesniam negu visos euro zonos augimui – buvo paklotas dar prieš J.Muscatui ateinant į valdžią. „Jam gerai sekasi išnaudoti, ką rado. Tai ne jo paties nuopelnas“, – teigė L.Attard'as. M.C.Finger savo ruoštu sakė, kad premjerui derėjo nušalinti visus pareigūnus, ant kurių krito korupcijos šešėlis.
Asmeniškai manau, kad gėda ... pasisakyti, jog esu iš šalies, kuri šiuo metu patiria tokių dalykų.
„Asmeniškai manau, kad gėda ... pasisakyti, jog esu iš šalies, kuri šiuo metu patiria tokių dalykų, – naujienų agentūrai AFP sakė ji. – Tikiuosi, kad tai pasikeis.“ Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 03 17:58
Spausdinti