Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


SEIMO RINKIMAI
Pirmasis rinkimų į Seimą turas: S. Skvernelis ir V. Blinkevičiūtė jau rengiasi postų dalyboms
Alfa.lt
ELTA
Stipriai apsikabinkime.

Šiandien Lietuva išrinko pusę Seimo. Netrukus paaiškės, kurias partijas ir politikus rinkėjai nori matyti valdžioje kitus ketverius metus.

Rytas už vakarą dešinesnis?

Konservatorių rinkimų štabo vadovas Mindaugas Lingė kol kas dar teigia negalįs konstatuoti, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) daugiamandatėje rinkimų apygardoje nusileis Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP).

„Ko gero, dar šią minutę nesiryžčiau – dėl to 150 tūkst. (balsų – ELTA), kurie dar nėra suskaičiuoti, kad po to ryte netektų galbūt kažkaip kitaip kalbėti. Taip, gali išlikti ir tokia tendencija neatmestina, kad pirmieji gali išlikti socialdemokatai, bet tai turbūt tik parodys ryto situacija“, – žurnalistams teigė M. Lingė.

Todėl politikas tikina, kad galutinius rezultatus bus galima konstatuoti tik ryte.

„Matome, kad tos dinamikos esama. Ypač vaizdas keičiasi, su kuo būsime antruose turuose ir kas apskritai dar kai kur išeis į antrus turus – dar ne visur ta situacija yra visiškai aiški. Tai, matyt, taip pat keis ir strategiją, ir taktiką antruose turuose. Matome, kad tikrai auga atotrūkis tarp mūsų ir „Nemuno aušros“, bet išlieka pirmavimas socialdemokratų, tai turbūt patvirtina ir tas prognozes, apklausas, kur ir buvo rodomos kaip šių rinkimų tendencijos“, – sakė M. Lingė.

„Bet kokia bus dinamika, kai persiskaičiuos ir valstiečių mandatai – ar jie lieka, ar nelieka, ar pavyksta, ar nepavyksta Laisvės partijai patekti. Tai šią minutę, matyt, turime tuos atsakymus dar ne visai pilnus ir aiškius“, – pabrėžė jis.

Jis tikina, kad panašių TS-LKD rezultatų ir buvo galima tikėtis.

J. Narkevičius švenčia pergalę

02.03 val. Šalčininkų-Vilniaus vienmandatėje apygardoje suskaičiavus visų apylinkių rezultatus paaiškėjo, kad pergalę jau pirmajame rinkimų ture pasiekė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) narys Jaroslavas Narkevičius, surinkęs 48,69 proc. balsų.

Fotobankas
J. Narkevičius jau Seime.

01.38 val. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis sekmadienio naktį apsilankė ne tik socialdemokratų štabe – ekspremjeras atvyko pasveikinti ir Liberalų sąjūdžio. Kaip ELTA skelbė anksčiau, po trumpo susitikimo ir pokalbio su Vilija Blinkevičiūte socialdemokratų štabe „Vardan Lietuvos“ ir LSDP lyderiai paskelbė, kad formuos bendrą valdančiąją daugumą.

01.28 val. Kėdainių vienmandatėje apygardoje į Seimą išrinktas save iškėlęs buvęs „darbietis“ Viktoras Fiodorovas. Jis sulaukė 41,36 proc. rinkėjų palaikymo.

01.13 val. Suskaičiavus balsus Žiemgalos vakarinėje vienmandatėje apygardoje, Seimo mandatą laimėjo socialdemokratė Vaida Aleknavičienė. Ji surinko jau 38,58 proc. rinkėjų balsų.

01.11 val. Vienmandatėje Kauno Petrašiūnų-Gričiupio rinkimų apygardoje suskaičiavus daugumą rinkėjų balsų pirmauja žemės ūkio ministras, konservatorius Kazys Starkevičius.

Suskaičiavus 10 iš 14 rinkimų apylinkių, K. Starkevičius šiuo metu yra surinkęs 30,2 proc. Antrąją vietą užima Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatas Darius Ramzislevičius, kol kas surinkęs 18,54 proc. rinkėjų palaikymo.

01.02 val. Utenos vienmandatėje apygardoje suskaičiavus 31 iš 32 apylinkių balsų užtikrintai pirmauja save iškėlęs kandidatas Vitalijus Šeršniovas, renkantis 35,30 proc. balsų. Kova vis dar vyksta dėl antrosios vietos – šiuo metu antras yra socialdemokratas Gintautas Paluckas su 19,84 proc. balsų. Trečias yra konservatorius Edmundas Pupinis – 19,16 proc. Nuo G. Palucko jis atsilieka apie 100 balsų.

Vilniaus vienmandačių lyderiai – dešinieji

00.59 val. Fabijoniškių vienmandatėje apygardoje suskaičiavus 9 iš 11 apylinkių rezultatus užtikrintai pirmauja Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė Aistė Gedvilienė, renkanti 27,26 proc. balsų. Antroje vietoje – socialdemokratas Remigijus Motuzas su 12,27 proc. balsų. Trečioje vietoje rikiuojasi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) narys Edwardas Trusewiczius – 12,85 proc.

Žirmūnų vienmandatėje apygardoje suskaičiavus 12 iš 14 apylinkių rezultatus užtikrintai pirmauja Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė Paulė Kuzmickienė – 31,77 proc. Antroje vietoje – Laisvės partijos narė Morgana Danielė su 15,45 proc. balsų. Trečias – socialdemokratas Matas Martišius – 12,85 proc.

00.56 val. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderio Sauliaus Skvernelio neįtikino Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio pareiškimai, kad šis prisiimtų atsakomybę, jei rinkimuose neperkoptų 7 proc. kartelės. Pasak ekspremjero, buvęs bendražygis R. Karbauskis partijos pirmininko pozicijos laikysis įsikibęs.

„Žinant, kad tai yra politikas, kuris „niekada nemeluoja“, kaip jis pats sako, tikrai neduočiau nė surūdijusio skatiko, kad taip ir įvyktų“, – LRT televizijai teigė S. Skvernelis.

Kaip skelbta anksčiau, R. Karbauskis tikino prisiimsiantis atsakomybę, jei valstiečiai neperkoptų 7 proc. kartelės.

00.40 val. Vienmandatėje Kauno Kalniečių rinkimų apygardoje suskaičiavus daugumą rinkėjų balsų pirmauja konservatorius Arvydas Anušauskas.

Orestas Gurevičius/ELTA
Arvydas Anušauskas.

Suskaičiavus 9 iš 12 rinkimų apylinkių, A. Anušauskas šiuo metu yra surinkęs 37,37 proc. Antrojoje vietoje partijos „Nemuno aušra“ kandidatė Aušra Papirtienė, kol kas surinkusi 20,43 proc. rinkėjų palaikymo.

Valstiečiai gali likti už borto

00.30 val. Jeigu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) Seimo rinkimuose neperkops 7 proc. kartelės, partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako žadantis prisiimti atsakomybę.

„Manau, kad bet kokiu atveju turiu pats suprasti, kad tai pirmiausia mano klaidos. Ir jeigu rinkėjų valia bus tokia, kad mes neįveiksime 7 proc. barjero, tai reiškia, kad man pačiam reikia priimti sprendimą. Jau dabar galiu pasakyti, kad turėsiu pasitraukti“, – LRT televizijai rinkimų naktį teigė R. Karbauskis.

„Nekalbu, ar liksiu partijoje, ar ne, aš kalbu tik apie pirmininko pakeitimą“, – sakė valstiečių lyderis.

Anot R. Karbauskio, jį partijos pirmininko pareigose pakeisti galėtų europarlamentaras, LVŽS sąrašą į parlamento rinkimus vedęs Aurelijus Veryga.

Formuojama nauja koalicija

00.23 val. „Vardan Lietuvos“ lyderiui atvykus į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) štabą, politinių partijų lyderiai Saulius Skvernelis ir Vilija Blinkevičiūtė sutarė formuoti bendrą valdančiąją daugumą.

„Sutarėme kartu su „Vardan Lietuvos“ partija, kuri labai sėkmingai pasirodė rinkimuose, formuoti valdančiąją daugumą – dirbti kartu taip, kad turėtume gerus rezultatus“, – po pokalbio su S. Skverneliu žurnalistams sakė V. Blinkevičiūtė.

00.16 val. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Waldemaras Tomaszewskis mano, kad partija laimės daugiau Seimo mandatų, nei praeitų rinkimų metu. Anot jo, po pirmo turo pergalės Šalčininkų–Vilniaus ir Nemenčinės vienmandatėse apygardose, partija turi šansą pasiekti pergalių ir antrame ture.

BNS Foto
W. Tomaszewskis.

„Laimime dviejose vietose jau pirmame Seimo rinkimų ture. Jokia kita partija negali tuo pasidžiaugti. Neabejoju, kad turėsime dar kelias pergales antrame ture“, – sekmadienį žurnalistams teigė W. Tomaszewskis.

„Manau, kad turėsime daugiau parlamentarų, nei turėjome“, – tvirtino jis.

00.12 val. Džiaugdamasis rinkimų rezultatais Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis sako neatmetantis galimos koalicijos su Remigijaus Žemaitaičio vedama „Nemuno aušra“. Visgi, jis tikina, jog šiuo klausimu apsispręsti turėtų galimi laimėtojai – socialdemokratai.

00.03 val. Balsus likus skaičiuoti keturiose apylinkėse, Nemenčinės vienmandatėje apygardoje užtikrintai pirmauja Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KSS) atstovė Rita Tamašunienė, kol kas renkanti 46,70 proc. balsų.

Antroje vietoje, išankstiniais duomenimis, rikiuojasi socialdemokratas Robert Komarovski su 21,53 proc. balsų, trečioje – gerokai atsiliekantis konservatorius Kęstutis Masiulis su 9,11 proc. balsų.

23.50 val. Partijos „Nemuno aušros“ lyderis Remigijus Žemaitaitis Kelmės-Šilalės vienmandatėje apygardoje Seimo mandatą laimėjo jau pirmo rinkimų turo metu.

Šuo metu Kelmės-Šilalės apygardoje apskaičiavus 44 apylinkių rezultatus iš 51, R. Žemaitaitis yra surinkęs 49,89 proc. balsų. „Nemuno aušros“ lyderį palaikė 4,9 tūkst. iš 20 tūkst. apygardos rinkėjų.

Kaip paaiškina Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) 2022 m. įsigalioję Rinkimų kodekso pakeitimai nustato, kad jei kandidatas surenka 20 proc. visų apygardos rinkėjų balsų – jis į Seimą išrenkamas jau pirmajame ture.

Valstiečiai – ant prarajos?

23.43 val. Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) pirmauja Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje, dabartiniai valdantieji konservatoriai – treti, rodo pirminiai Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys.

ELTA
R. Karbauskiui turėtų būti neramu.

Suskaičiavus balsus 1466 apylinkių iš 1947, LSDP surinko 22 proc. balsų ir gauna 20 mandatų parlamente iš 70-ties daugiamandatėje apygardoje.

Pirmą kartą rinkimuose dalyvaujanti Remigijaus Žemaitaičio vadovaujama partija „Nemuno aušra“ gauna 17 proc. ir 15 mandatų.

Dabartiniai valdantieji – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – išlaiko trečią poziciją ir renka 14 proc. balsų, tai garantuotų 13 vietų parlamente.

Toliau eina opozicinė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ su 9 proc. balsų ir devyniais mandatais.

Pradėjus eiti duomenims iš didžiųjų miestų smuko opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rezultatas. Ji vos įveikia jungtiniam sąrašui privalomą 7 proc. barjerą, už juos balsavo beveik 8 proc., tai garantuotų septynis mandatus.

VRK duomenimis, 5 proc. rinkimų barjerą dar įveiktų Liberalų sąjūdis – už jį balsavo 6 proc. rinkėjų, tai garantuotų šešis mandatus.

Vilnius tempia konservatorius, bet ne Nacionalinį susivienijimą

23.32 val. Nacionalinio susivienijimo sąrašą Seimo rinkimuose vedantis Vytautas Sinica pripažįsta, kad partijai veikiausiai nepavyks peržengti 5 proc. kartelės, tačiau, pabrėžia jis, galutines išvadas daryti dar yra per anksti.

„Šiuo metu atrodo, kad perlipt nepavyko (5 proc. ribos – ELTA) ir reiks tą pripažint, bet yra keistas dalykas skelbti pralaimėjimo, kol nėra galutinių rezultatų. Tai mes su tuo neskubam“, – Eltai sakė vienas partijos lyderių.

Anot jo, partija vis dar turi sulaukti daugiau palaikymo didmiesčiuose. Be to, sako V. Sinica, siekis pakliūti į Seimą nebuvo vienintelis partijos tikslas.

23.27 val. Pradeda plaukti rezultatai iš Vilniaus ir Kauno rinkimų apygardų, kuriose dominuoja Tėvynės Sąjungą – Lietuvos krikščionys demokratai. Vilniuje jie nepirmauja dvejose, Kaune – tik vienoje apygardoje

23.16 val. Europarlamentaro Petro Gražulio Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) – taip pat pripažino nepateksianti į parlamentą. „Ateis didieji miestai (...), tai gausime apie 1 procentą“, – LNK televizijai sakė P. Gražulis.

Liberalams atsiveria kelias į Seimą

23.13 val. Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas sako besidžiaugiantis sekmadienio naktį skelbiamais partijos rezultatais, tačiau priduria, kad dabartinės tendencijos dėl populistinių ir prorusiškų partijų populiarumo jam „kelia nerimą“.

„Labai su nerimu žiūrėjau į šitus rinkimus, daug nežinomųjų, kaip sakau – nuo fašistų iki komunistų atsirado. Liberalai, nors turėdami savo tradicinę nišą, vis tiek turėjome pagalvoti, apgalvoti, ar nesikeičia bendras elektorato pasiskirstymas. Tai laimei jis nesikeičia“, – žurnalistams partijos štabe sekmadienio vakarą kalbėjo E. Gentvilas.

Naujausiais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenims, nesuskaičiavus balsų didžiųjų miestų apylinkėse, Liberalų sąjūdis jau yra surinkęs 6,08 proc.

„Pozityviai žiūriu, bet esu visiškas realistas – nenoriu čia dabar trypti krakoviaką, pergalės šokius šokti, žinau, kiek dar daug darbų antrame ture laukia, yra kolegų, kurie keliauja į antrą turą, yra derybiniai dalykai su keliomis partijomis“, – teigė E. Gentvilas.

Taikos koalicija kapituliuoja

23.05 val. Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho lyderiaujama Taikos koalicija nesurinko 7 proc. balsų Seimo rinkimuose, reikalingų patekti į parlamentą, pripažino šios politinės jėgos atstovas Mindaugas Puidokas.

Alfa.lt
V. Uspaskichas trauksis iš politikos?.

„Akivaizdžiai matome, kad protesto elektorato balsai pasidalino ir mes tų 7 proc. šiuose rinkimuose nesurinkome“, – BNS koalicijos štabe Vilniuje sekmadienio vakarą sakė M. Puidokas.

Pagal duomenis, gautus suskaičiavus balsus daugiau nei pusėje rinkimų apylinkių, Taikos koalicija surinko 2,33 proc. balsų.

22.51 val. Kėdainių vienmandatėje apygardoje pirmauja save išsikėlęs buvęs „darbietis“ Viktoras Fiodorovas. Jis sulaukė 41,38 proc. rinkėjų palaikymo. Tuo metu antroje vietoje likęs socialdemokratas Tomas Bičiūnas surinko 16,41 proc. balsų. Nuo jo kiek atsilieka 14,15 proc. palaikymo sulaukusi „valstietė“ Danutė Mykolaitienė.

Nalšios pietinėje vienmandatėje apygardoje suskaičiavus 38 iš 49 apylinkių rezultatus pirmauja Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Šarūnas Birutis, renkantis 22,44 proc. balsų. Dėl antros vietos vyksta inirtinga kova tarp trijų kandidatų, kuriuos šiuo metu skiria mažiau nei 150 balsų. Partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatas Erikas Demidovas šiuo metu antras – 17,22 proc., trečia – „Nemuno aušros“ atstovė Agnė Širinskienė – 15,87 proc. Ketvirtas – Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Sigitas Žvinys – 15,33 proc.

Socialdemokratai vis dar ryškiai priekyje

22.45 val. Sekmadienio vakarą suskaičiavus pusės nedidelių apylinkių duomenis, Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje toliau pirmauja opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, suskaičiavus balsus 1048 apylinkėse iš 1947, už socialdemokratus balsavo 25 proc. rinkėjų. Tai kol kas jiems duotų 22 mandatus iš 70-ties daugiamandatėje apygardoje.

Antroje vietoje laikosi Remigijaus Žemaitaičio vadovaujama partija „Nemuno aušra“. Už pirmą kartą rinkimuose dalyvaujančią politinę jėgą balsavo 18 proc. rinkėjų, tai jiems kol kas žada 17 mandatų.

Trečią vietą užima valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 11 proc. balsų ir dešimt mandatų.

Toliau eina opozicinė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – už ją balsavo apie 9 proc. rinkėjų, o tai garantuoja aštuonias vietas Seime.

Panašiai sekasi ir opozicinei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, ji renka beveik 9 proc. balsų ir kol kas gali tikėtis aštuonių mandatų.

VRK duomenimis, 5 proc. rinkimų barjerą dar įveiktų Liberalų sąjūdis – už jį balsavo 5,5 proc. rinkėjų, tai garantuotų penkis mandatus.

Kitos partijos neperkopia privalomo 5 proc. rinkimų barjero. Pirmi už brūkšnio yra Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga su 3,6 proc. balsų.

22.32 val. Žemaitijos šiaurinėje vienmandatėje apygardoje, suskaičiavus daugumos apylinkių balsų, pirmauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai priklausantis Valius Ąžuolas. Jis jau surinko 42,15 proc. rinkėjų balsų.

Suskaičiavus pirmųjų 24 apylinkių rezultatus iš 36, Plungės-Rietavo vienmandatėje apygardoje pirmauja partijos „Nemuno aušra“ kandidatas Tomas Domarkas, kol kas surinkęs 22,88 proc. balsų. Nuo jo kiek atsilieka Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Jurgis Razma su 20,61 proc.

Trečioje vietoje esantis Lietuvos socialdemokratų atstovas Ramūnas Lydis nuo lyderių atsilieka kiek ženkliau ir kol kas turi 16,39 proc. rinkėjų balsų.

22.25 val. Dzūkijos vienmandatėje apygardoje, suskaičiavus daugiau kaip pusę balsų, pirmauja liberalas Juozas Baublys. Jis jau surinko 30,41 proc. rinkėjų balsų.

Pasirodžius didžiajai daugumai balsų Radviliškio-Tytuvėnų vienmandatėje apygardoje, dėl Seimo nario mandato varžosi trys politikai. Panašaus kiekio rinkėjų palaikymo sulaukė socialdemokratas Saulius Luščikas – 18,57 proc. balsų, konservatorius Antanas Čepononis – 17,23 proc. ir „Nemuno aušros“ kandidatas Mantas Poškus – 15,02 proc. balsų.

Toliau rikiuojasi antroje vietoje šiuo metu esantis socialdemokratas Martynas Katelynas. Jis renka 21,71 proc. balsų. Nuo jo atsiliekantis Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Justas Truncė kol kas sulaukė 19,18 proc. palaikymo.

A. Zuoko partija pretenduoja į paskutinę vietą

22.21 val. Suskaičiavus beveik pusę, pirmųjų 917 pylinkių iš 1947 balsus, Artūro Zuoko vedama partija „Laisvė ir teisingumas“ turi mažiausiai – 0,73 proc. – rinkėjų palaikymo. Vis dėlto, politikas pralaimėjimo dar neskelbia. Be to, A. Zuokas akcentuoja, kad partija ir nekėlė sau tikslo perlipti 5 proc. kartelę.

ELTA
A. Zuokas.

„Tai kad ta suskaičiuotų apylinkių dalis iš visų rinkėjų sudaro gal kokius 100 tūkst. balsų, gal net mažiau. Dar, aišku, anksti šnekėti, bet (...) kadangi pradedame nuo nulio po Remigijaus Žemaitaičio epochos, tai rinkimus vertintume gerai, jei surinktume virš 3 proc. balsų ir 3 kandidatai išeitų į antrą turą“, – Eltai sekmadienio vakarą teigė A. Zuokas.

„Bet šiuo metu apskritai dar anksti kažkokias apžvalgas daryti“, – pridūrė politikas.

22.14 val. Kelmės-Šilalės vienmandatėje apygardoje apskaičiavus 31 iš 51 apylinkių rezultatus užtikrintai pirmauja „Nemuno Aušros“ vadovas Remigijus Žemaitaitis, surinkęs 50,26 proc. balsų.

Toliau rikiuojasi antroje vietoje šiuo metu esantis socialdemokratas Dainius Ivoškis, sulaukęs 15,93 proc. rinkėjų palaikymo. O trečioje vietoje – konservatorius Jonas Gudauskas nuo dalyvavusių rinkėjų kol kas sulaukęs 9,46 proc. palaikymo.

22.01 val. Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje, suskaičiavus tris ketvirtadalius balsų, pirmauja Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ priklausantis Algirdas Butkevičius. Jis jau surinko 41,13 proc. rinkėjų balsų.

Fotobankas
A. Butkevičius.

Toliau rikiuojasi antroje vietoje šiuo metu esantis socialdemokratas Joris Juškauskas. Jis renka 31,37 proc. balsų. Nuo jo atsiliekantis partijos „Nemuno Aušra“ atstovas Robert Puchovič nuo dalyvavusių rinkėjų kol kas sulaukė 9,38 proc. palaikymo.

21.58 val. Krašto apsaugos ministras konservatorius Laurynas Kasčiūnas mano, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) po abiejų Seimo rinkimų turų gaus bent 35 vietas parlamente.

„Kalbant apie mus (TS-LKD – ELTA), tai tikrai manau, kad galima galvoti nuo 35 mandatų iki 40 plius. Bet, be jokios abejonės, reikia sulaukti didžiųjų miestų rezultatų norint spėti“, – sekmadienio vakarą žurnalistams teigė L. Kasčiūnas.

21.44 val. Vienas Laisvės partijos lyderių Vytautas Mitalas tikina, kad jo atstovaujama politinė jėga turėtų užtikrintai peržengti 5 proc. barjerą bei patekti į parlamentą, tačiau prognozėmis dėl vienmandačių apygardų – nesidalino. Tačiau Seimo vicepirmininkas kalbėjo, kad didelis aktyvumas gali teigiamai atsiliepti dešiniojo politinio spektro partijoms.

„Mes tikimės užtikrintai perkopti 5 proc. barjerą. Tam labai sunkiai dirbome ir manau, rinkėjai vertina energiją ir darbštumą, kurį įdėjome į rinkimų kampaniją. Kitas Seimas bus fragmentuotas ir sudėtingas, bet jokių prognozių daryti nenoriu. (...) Vienmandatėse kur išeisime, kovosime iki galo“, – savo rinkiminiame štabe žurnalistams kalbėjo V. Mitalas.

„Aktyvumas didžiausias buvo miestų ir priemiesčių rajonuose. (...) Tai gali lemti rezultatus palankesnius dešiniesiems“, – tikino jis.

21.38 val. Suskaičiavus daugiau nei pusės apylinkių rezultatus matyti, kad vienmandatėje Pasaulio lietuvių rinkimų apygardoje pirmauja Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, turinti 34,90 proc. palaikymą. Nuo jos nedaug atsilieka Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iškelta kandidatė Dalia Asanavičiūtė. Rinkėjų palaikymas jai siekia 31,87 proc.

ELTA
A. Armonaitė.

Trečioje vietoje rikiuojasi Demokratų Sąjungos „Vardan Lietuvos“ iškeltas kandidatas Giedrimas Jeglinskas, surinkęs 7,87 proc. palaikymo, po jo – Liberalų sąjūdžiui priklausantis Andrius Bagdonas su 7,12 proc. palaikymo.

21.21 val. Šalčininkų-Vilnius apygardoje apskaičiavus 5 iš 45 apylinkių rezultatus užtikrintai pirmauja Jaroslav Narkevič (Lietuvos lenkų rinkimų akcija – krikščioniškų šeimų sąjunga) – 50,96 proc. Antra – Beata Pietkiewicz (išsikėlusi pati) – 14,11 proc., trečias – Eduardas Vaitkus (Lietuvos liaudies partija) – 13,70 proc.

Pirmieji balsai palankūs socialdemokratams

21.03 val. Sekmadienio vakarą Lietuvoje skaičiuojant pirmojo Seimo rinkimų turo balsus, pirminiais duomenimis iš 81 rinkimų apylinkės, daugiamandatėje apygardoje lyderiauja socialdemokratai su 25,93 proc. rinkėjų palaikymo. Antroje vietoje – partija „Nemuno aušra“ su 17,21 proc. balsų, skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Alfa.lt
V. Blinkevičiūtės ir R. Žemaitaičio partijos kol kas priekyje.

Dabartiniai valdantieji Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) – treti, jie kol kas turi 14,75 proc. balsų.

Ketvirtoje vietoje – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) su 9,26 proc.

G. Landsbergis: dalyvauti koalicijoje mums būtų sėkmė

20.55 val. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis tikina, kad sėkme rinkimuose būtų galima vadinti tai, jeigu Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) vienu ar kitu formatu dalyvautų būsimojoje valdančiojoje koalicijoje.

„Manau, kad yra gana tikėtinas scenarijus, kad ypatingai sudarius tai, ką mes kvietėme padaryti – tą sanitarinį kordoną radikalioms partijoms, kad jos neateitų į koaliciją, neateitų į Vyriausybę – kad koalicijų sudarymai gali būti kitokie negu mes iki šiol matėme“, – konservatorių štabe komentavo G. Landsbergis.

„Ir Tėvynės sąjungos dalyvavimas būsimoje koalicijoje vienu ar kitu formatu, man atrodo, kad tai būtų sėkmė“, – pridūrė jis.

20.52 val. Regionų partijos sąrašo Seimo rinkimuose vedlys Jonas Pinskus nėra užtikrintas, kad partijai pavyks peržengti 5 proc. kartelę šiuose rinkimuose į parlamentą. Politikas sako, kad kortas gerokai gali sumaišyti konkurento Remigijaus Žemaitaičio vedama partija. Tad kol kas visos jo vedamos politinės jėgos viltys nukreiptos į vienmandates apygardas, teigia J. Pinskus.

„Nesu aklas optimistas, esu realistas. (...) Analizuojant parlamento rinkimus, kai dar nebuvo Žemaitaičio, peržengėme 5 proc., o rinkėjų aktyvumas buvo tik 25 proc. Ir tarp 5–6 proc. sutilpo 8 partijos. Ką tai rodo – kad konkurencija tame procente yra didžiulė. Todėl man labai sudėtinga prognozuoti šių rinkimų rezultatus, kokie jie gali būti, juolab, kad dabar atsirado Žemaitaitis, kuris praktiškai centro kairės ar protesto balsus gali susirinkti“, – Eltai sekmadienio vakarą teigė J. Pinskus.

„Galvojame, kad į antrą turą išeis apie 5–6 mūsų vienmandatininkus ir padirbėsime dar antrame ture. (...) Jei ir neperžengsime 5 proc., mūsų viltis yra vienmandatininkai. Jei turėsime 4–5 vienmandatininkus, formuosime frakciją iš jų ir nepriklausomų politikų“, – sakė politikas.

E. Gentvilas prognozuoja socialdemokratų pergalę

20.47 val. Vienas Liberalų sąjūdžio veidų Eugenijus Gentvilas mano, kad Remigijaus Žemaitaičio vadovaujamai „Nemuno aušrai“ sekmadienio rinkimuose į Seimą nepavyks įveikti drausmingą elektoratą turinčių konservatorių.

„Konservatoriai turi savo elektoratą, jis tikrai sumažės, lyginant su 2020 metais, bet Žemaitaičiui, kuris sutelkė visus popso balsus, koncentruoja pas save, (konservatorių – ELTA) visgi nepavyks įveikti – nes kai kur savivaldybėse, vienmandatėse tikrai yra tokių liurbių pristatęs, kad žmonės galvoja – Žemaitaitis patinka, bet tas vietinis – neduok Dieve“, – „Delfi TV“ rinkimų laidai kalbėjo E. Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio atstovas, vertindamas partijų galimybes, prognozuoja, kad Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) liks antri, o rinkimuose triumfuos Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP).

„Man vis tik atrodo, kad konservatoriai antri bus – nors pastarosios apklausos parodė, kad „Nemuno aušra“ teka, tai jie gali tiek stipriai nepatekėti“, – sakė E. Gentvilas.

„Manau, kad vis tik socdemai (bus daugiamandačio sąrašo lyderiai – ELTA), gal ne kažkokiom didelėm persvarom, bet manau, kad jie“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio atstovas.

20.46 val. Konservatorius į Seimo rinkimus vedanti kadenciją baigianti ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė dėkoja rinkėjams, kurie nusprendė išreikšti savo pilietinę valią ir sekmadienį atėjo prie balsadėžių. Politikė nesiima prognozuoti, kokio rezultato po rinkimų vakaro gali sulaukti šiuo metu valdančiojoje daugumoje dirbanti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD).

„Didelė padėka tiems žmonėms, kurie nusprendė, kad jie turi spręsti, kad jie turi ateiti į rinkimus – nors kartais žmonės sako, kad balsavimas yra pareiga, aš sakyčiau, kad tai yra teisė“, – sekmadienio vakarą TS-LKD štabe žurnalistams sakė I. Šimonytė.

ELTA
I. Šimonytė.

„Kai ta teisę naudoji (...), tuomet ateina ir tam tikra atsakomybė su tais pasirinkimais. Tai labai dėkoju tiems, kurie padarė sąmoningą apsisprendimą, sąmoningą pasirinkimą, pasirinko tokį Lietuvos vaizdinį, koks labiausiai atitinka jų įsitikinimus. Aišku, nuoširdžiai dėkoju tiems, kurie pasirinko tęstinumą – kurie balsavo už Tėvynės sąjungą, taip pat už mūsų koalicijos partnerius“, – teigė ji.

Klausiama, kokio rezultato tikėtųsi konservatoriams, I. Šimonytė nesileido į prognozes.

„Žinių iš apylinkių jeigu ir turime, tai tos žinios tikrai yra tokios, kad jokio paveikslo iš tų žinių negalime ekstrapoliuoti – bent šiuo momentu. Manau, po kelių valandų gal bus galima tą aiškiau matyti, bet ir tai labiau apie vienmandatininkų rezultatus, negu apie daugiamandatę (apygardą – ELTA)“, – sakė ji.

Politikai pateikia pirmąsias prognozes

20.45 val. Seimo rinkimų pirmojo turo rezultatų laukdamas Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis teigia, jog pergale laikytų galimybę turėti atskirą frakciją Seime. Visgi, akcentuoja politikas, jei turėtų galimybę tapti valdančiosios koalicijos dalimi, joje negalėtų būti nei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), nei Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS).

„Nespėliosiu, kiek bus mandatų – greitai matysime. Svarbiausia, kad mes subūrėme labai stiprią komandą iš profesionalių, atsakingų, valstybiškai mąstančių žmonių. Padarėme vieną stipriausių programų ir, man atrodo, neblogai debatuose pasirodėme“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

S. Skvernelis tikina – jei po rinkimų jo vadovaujama politinė jėga gautų bent septynis mandatus ir galės turėti atskirą frakciją Seime – tai bus pergalė.

20.44 val. Pasibaigus balsavimui Seimo rinkimuose, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad galutines išvadas bus galima daryti tik po antrojo turo. Tačiau politikas neabejoja, kad jungtinis europarlamentaro Aurelijaus Verygos vedamas „valstiečių“ sąrašas peržengs 7 procentų kartelę.

„Noriu pasveikinti žmonės su tuo, kad rinkimai vyko. Aktyvumas gerokai didesnis nei prieš ketverius metus. Tai tam tikra demokratijos šventė. Akivaizdu, kad pokytis įvyks. Tai yra svarbiausia „, – Eltai sekmadienį teigė R. Karbauskis.

„Kažkokių prognozių nedarėme, dirbome iki paskutinės minutės. Tačiau abejonių nėra. Jeigu taip atsitiktų, (kad sąrašas neperžengtų 7 proc. kartelės – ELTA), tai tokiu atveju aš iš viso nieko nesuprantu politikoje. Akivaizdu, kad tokios problemos neturėtume turėti, tačiau viską nulems antras turas. Po pirmo turo tik galėsime skaičiuoti, kiek kuri partija turi potencialo antrame ture“, – sakė jis.

20.36 val. Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) rinkimų štabo vadovas Robert Duchnevič džiaugiasi, jog šių metų Seimo rinkimai prie balsadėžių pritraukė daugiau rinkėjų nei prieš ketverius metus. Politiko manymu, tai geras ženklas ir tendencija rinkimų lyderiais laikomiems socialdemokratams.

„Manau, socialdemokratams yra gerai dėl to, kad mūsų rinkėjas ne visada taip, kaip konservatorių rinkėjai, ateina (į rinkimus – ELTA) taip stropiai“, – sekmadienį partijos rinkimų štabe žurnalistams sakė R. Duchnevič.

ELTA
R. Duchnevič.

„Aišku, norisi, kad tos pilietinės visuomenės būtų dar didesnis aktyvumas. Bet ką padarysi – turime, ką turime. Bet turime geriau, nei 2020 metais. (…) Džiugina, kad daugiau nei pusė rinkėjų išreiškė savo valią. Manome, kad tai rodo gerą tendenciją“, – pastebėjo jis.

Aukštesnis aktyvumas fiksuotas didmiesčiuose – čia esančiose apygardose daugiau balsų renka centro-dešinės jėgos. Klausiamas, ar tai yra prastas ženklas LSDP, R. Duchnevič nesutiko.

„Nemanau. Reikia skaičiuoti, kiek bendrai (balsų – ELTA) surinksime. Reikia žiūrėti ne tik į konservatorius, nes mes ir jie esame reitingų lyderiai, bet žiūrėti ir į tai, ką kitos partijos gali surinkti. Galime kalbėti ir apie Remigijaus Žemaitaičio projektą, kuris neaišku, kiek rinks tų balsų. Vėlgi, kai bus paryčiais suskaičiuoti balsai, tada galėsime įvertinti, kokie tie rezultatai yra“, – tikino jis, pastebėdamas, kad LSDP turi pranašumą daugelyje vienmandačių apygardų.

„Vienmandatėse socialdemokratai tikrai turi daug stiprių kandidatų. Kai viską sumesime bendrai į mūsų tą dėžutę, kiek turime sąrašinių balsų ir kiek turime vienmandatėje, tada ir bus aiškus laimėtojas“, – sakė štabo vadovas.

20.34 val. Partijos „Nemuno aušra“ lyderis Remigijus Žemaitaitis sako, kad būsimąją valdančiąją koaliciją matytų su centro kairės politinėmis jėgomis – socialdemokratais, „valstiečiais“ ir Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Tuo metu galimybės bendradarbiauti, jo teigimu, nėra su Laisvės partija ir Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais.

20.29 val. Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) surinks bent 5 proc. balsų, tikisi partijos pirmininkas Waldemaras Tomaszewskis. Politiko vertinimu, LLRA-KŠŠ galėtų jau pirmame rate laimėti Vilniaus-Šalčininkų ir Nemenčinės rinkimų apygardose.

„Tikimės peržengti 5 proc. barjerą ir laimėti vienmandatėse apygardose. Dvejose tikimės laimėti jau pirmame rate, Vilniaus-Šalčininkų ir Nemenčinės apygardose. Dar 4-5 apygardose tikimės patekti į antrą turą ir kovoti dėl pergalės“ – sekmadienį teigė W. Tomaszewskis.

2020 m. jau pirmajame Seimo rinkimų ture Vilniaus-Šalčininkų apygardoje į Seimą buvo išrinkta LLRA-KŠS atstovė Beata Petkevič. Tuo metu, nors Nemenčinės apygardoje partija taip pat pasiekė pergalę, Rita Tamašunienė buvo išrinkta antrajame ture.

Aktyvumas didesnis nei 2020 m.

Balsavimas baigtas: Seimo rinkimuose prie balsadėžių iš viso atėjo 52,06 proc. rinkėjų.

Kokios didžiausios intrigos šiuose rinkimuose?

Ar reitingų lyderiai socialdemokratai gaus daugiausia balsų? O gal juos aplenks Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionys demokratai? O galbūt ir juodasis šių rinkimų arkliukas „Nemuno aušra“?

Ar į Seimą sugrįš Lietuvos lenkų rinkimų akcija krikščioniškų šeimų sąjungą, kuri praėjusiuose rinkimuose pirmą kartą neperlipo 5 proc. barjero. Ar jai šiemet sutrukdys prorusiškiausas kandidatas Eduardas Vaitkus, vienmandatėje apygardoje kovojantis Šalčininkuose?

Ar 5 proc. barjerą perlips Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis? Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga susivienijusi su Ignu Vėgėle buvo pripažinta koalicija ir jai reikės įveikti 7 proc. barjerą. Jei nepavyktų, tai būtų didelė šių rinkimų sensacija.

Kaip konservatoriams seksis vienmandatėse apygardose Vilniuje ir Kaune, kur prieš ketverius metus jie triuškino daugelį varžovų? Ar jiems palankus didelis aktyvumas sostinėje?

Tautos atstovų mandatų rinkimuose siekia 14 partijų ir viena koalicija. Tai Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Laisvės partija, Lietuvos socialdemokratų partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos regionų partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Nacionalinis susivienijimas, Lietuvos žaliųjų partija, Lietuvos liaudies partija, partija „Laisvė ir teisingumas“, politinė partija „Nemuno Aušra“. Pretendentų į Seimą sąraše yra ir Taikos koalicija, kurią sudaro Darbo partijos, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos ir Žemaičių partijų atstovai.

Vyriausioji rinkimų komisija tikisi balsus suskaičiuoti iki 2–3 val. nakties.

Sekmadienį renkant Lietuvos parlamentą iki 19 val., Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iš viso balsavo 50,36 proc. rinkėjų.

Pagrindinę rinkimų dieną iki 19 val. prie balsadėžių jau atėjo 38,61 proc. rinkėjų.

Remiantis VRK duomenimis, aktyviausiai į rinkimų apylinkes renkasi Verkių, Garliavos ir Riešės apygardų rinkėjai. Jose atitinkamai jau balsavo 48,92 proc., 47,60 proc. ir 46 proc. rinkėjų.

Mažiausiai aktyvūs iki 18 val. išlieka Nalšios šiaurinės, Sėlos vakarinės ir Sėlos rytinės apygardų rinkėjai. Čia atitinkamai savo balsą atidavė 26,80 proc., 31,42 proc. ir 32,51 proc. rinkėjų.

Tuo metu išankstinio balsavimo metu jau balsavo 11,75 proc. nuo bendro visų balsavimo teisę turinčių gyventojų skaičiaus.

2020 metais rinkdami Seimą iki 19 val. savo balsą atidavė 33,84 proc. rinkėjų, o bendras jų aktyvumas siekė 45,48 proc.

Tąkart vykusiuose rinkimuose savo valią pareiškė 47,16 proc. rinkėjų.

BEREKLAMOS:

2024 10 14 00:58
Spausdinti