Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KALININGRADAS
Pirmasis traukinys su sankcionuotomis prekėmis kirto Lietuvą ir pasiekė Kaliningradą
BNS
Erikas Ovčarenko/BNS

Pirmasis traukinys su sankcionuotomis prekėmis iš Rusijos į Kaliningradą jau kirto Lietuvą ir pasiekė kelionės tikslą, patvirtino „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) atstovas.

„Pirmasis traukinys į Kaliningradą jau pravažiavo, antrasis šiandien buvo tikrinamas muitinėje“, – antradienį BNS sakė LTG komunikacijos vadovas Mantas Dubauskas.

Muitinės departamento atstovės teigimu, antradienį Kenos pasienio poste baigta ir antrojo traukinio su penkių vagonų cemento krovinio patikra, jam leista vykti į Kaliningradą.

„Jis jau patikrintas ir išvyko“, – antradienį BNS sakė Lina Laurinaitytė-Grigienė.

Po sankcionuotų prekių Kaliningrado tranzitą leidusių Europos Komisijos (EK) gairių Rusija krovinių pervežimus tarp savo pagrindinės dalies ir šio su Lietuva besiribojančio eksklavo atnaujino pirmadienį.

„Vakar buvo priimtas pirmasis traukinys vežimui per Lietuvos teritoriją“, – antradienį BNS sakė LTG atstovė Kotryna Dzikaraitė.

Apie tranzitinių krovinių pervežimą pagal EK gaires LTG klientus informavo praėjusį penktadienį.

Liepos 13-ąją EK išleidus gaires, kuriomis ji leido Rusijai gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvą tik šio eksklavo poreikiams ir tik geležinkeliais, liepos 19-ąją posėdžiavusi vyriausybinė tarptautinių sankcijų koordinavimo komisija rekomendavo Susisiekimo ministerijai, Muitinės departamentui ir LTG, kaip turi būti kontroliuojamas šių prekių tranzitas.

LTG praėjusį penktadienį informavo, kad krovinių pervežimo apimtys turi atitikti trejų metų – nuo 2019 metų sausio iki 2021 metų gruodžio pabaigos – geležinkeliais pervežtų prekių vidurkį. Vidurkiai bus skaičiuojami kiekvienam prekės kodui atskirai, o jų kiekiui pasiekus metinius vidurkius, paraiškos bus atmetamos.

„Visas vidutinis kiekis, apskaičiuotas pagal 2019-2021 metų vidurkį, yra 3,1 mln. tonų. Į sąrašą įtraukta keli šimtai prekių kodų pagal ES reglamentą, kurių kiekiai bus vertinami konkrečiai kai bus gautos paraiškos“, – BNS sakė K. Dzikaraitė.

Pavasarį atskirais sankcijų paketais Europos Sąjunga uždraudė per Bendrijos teritoriją vežti tam tikras rusiškas prekes.

Birželio 17-ąją įsigaliojo draudimas į ES teritoriją gabenti rusišką plieną ir juoduosius metalus, liepos 10-ąją – cementą, alkoholį, medienos, stiklo, aliuminio, popieriaus gaminius, gipsą, laivų dalis ir kitas prekes.

Šių Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva sustabdė ir nurodė tai dariusi remdamasi tranzitą draudusiomis ankstesnėmis EK gairėmis.

Tačiau Europos Komisija išleido naujas gaires po Rusijos pasipiktinimo dėl ribojamo tranzito ir grasinimų atsaku.

2022 07 26 16:27
Spausdinti